Fitnes i dijeta

Spavanjem do manjeg struka: Nedostatak sna utiče na gojaznost više nego što ste mislili

Saznajte kako i samo jedna neprospavana noć može uticati na povećanje apetita.

Utorak, 28.07.2015.

16:15

Izvor: srbijadanas

Default images
Foto: Thinkstock

Podeli:

Naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji otkrili su da samo jedna neprospavana noć utiče na povećanje apetita.

Dr Hengji Rao i tim njegovih kolega proučavali su grupu od 40 zdravih ljudi, uzrasta od 21 do 50 godina, koji su imali redovan san od 6 do 8 sati.

Nakon 9 sati redovnog sna, Rao je izabrao grupu ispitanika, koja je trebala ostati budna sledeću noć, a cilj istraživanja bio je uspoređivanje jelovnika i prehrane ove dve različite grupe. Tokom istraživanja, istraživači su analizirali regularne snimke mozga.

Rezultati istraživanja pokazali su da je grupa koja nije dovoljno spavala, unela 1000 kalorija više u odnosu na grupu koja je redovno spavala. Došli su do zaključka da je grupa, kojoj je uskraćen kvalitetan san, naručivala više namirnica koje sadrže masti i manje ugljenih hidrata u odnosu na drugu grupu.

Rao je otkrio da nedostatak sna može uticati na mrežu u mozgu, što utiče na donošenje odluka i celokupno ponašanje.

Ovi rezultati su od velike važnosti za one koji ne spavaju dovoljno, a nisu svesni koliko to posledica donosi sa sobom. Dakle, organizujte bolje svoje obaveze i odvojte neophodnih 6-8 sati za zdrav san, bićete fit i zdraviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare