Fitnes i dijeta

Zašto je teško smršati?

Razlog "slepila" psiholozi vide u posramljenosti zbog viška kilograma koja nas tera da poričemo problem umesto da se suočimo s njim

Ponedeljak, 23.05.2016.

18:30

Izvor: Novosti

Zašto je teško smršati?
Thinkstock

Podeli:

KAKO vreme prolazi, pantalone sve više zatežu, a košulja puca. Pa ipak, pogled u ogledalo ništa ne otkriva. Kako je to moguće? U britanskom istraživanju sprovedenom na 1.200 muškaraca i žena na dijeti, ispitanici su otkrili da im je četiri godine bilo potrebno da priznaju da imaju višak kilograma, a još godinu i po da počnu da delaju ne bi li "istopili" masne naslage. Razlog "slepila" psiholozi vide u posramljenosti zbog viška kilograma koja nas tera da poričemo problem umesto da se suočimo s njim. Ali tu je još jedan faktor - debelo je postalo prihvatljivo. Naročito će nam biti teško da primetimo debljinu ukoliko se gojimo postepeno. Kako mi nabacujumo poneki kilogram, tako i naše okruženje postaje sve deblje, pa se percepcija mršavog, debelog i normalnog menja.

I zato, istraživači savetuju da budemo iskreni prema sebi, jer da bismo rešili problem, prvo moramo priznati da ga imamo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare