Fitnes i dijeta

Postoji jednostavan način da izbegnete gojenje tokom praznika

Ako ste nekada bili na dijeti ili ste trenutno na njoj, onda sigurno znate koliko je težak period oko praznika, posebno u zemlji kao što je Srbija: dovoljno je slobodnih dana između Božića i Nove godine, a previše je hrane u frižideru koja se tu ni ne zadržava dugo.

Sreda, 14.12.2016.

16:40

Izvor: lifo.gr

Postoji jednostavan način da izbegnete gojenje tokom praznika
foto: thinkstock

Podeli:

Sigurno par nedelja pre i posle u kancelariji će vas čekati slatkiši, na ulici će vas mamiti ukrašeni izlozi poslastičarnica i pekara, a kod kuće, pa znate već....

Mnogi pokušavaju da odole iz sve snage ili barem tako pričaju dok se ne pojavi hrana ispred njih. Svako ima svoju slabu tačku: neko „pada“ na čokoladne praline, drugi na kolače, treći na testenine, ali sve u svemu pre ili kasnije prekršimo režim ishrane koji bi trebalo da nas spreči da se prejedamo. Nastavak je poznat, pa čak i onima najdisciplinovanijima. U početku sebi obećavamo da ćemo potrošiti višak kalorija odlaskom u teretanu, zatim se uplićemo u začarani krug krivice, a na kraju se potpuno predajemo onome što je trebalo da bude jednodnevni izuzetak.

Kako kaže psiholog Hajdi Grant Halvorson, tajna da ne ostajemo dugo zarobljeni u začaranom krugu koji dodaje kilograme i puni nas krivicom krije se upravo u našim navikama, a ne samo u ishrani.

“Najveći broj naših problema proizilazi iz naših navika, koje su predvidive. Kada znamo šta je ono što nas dovodi u iskušenje i kvari našu rutinu, onda sa tim možemo i da se suočimo. Ono što nam nikada ne pada na pamet jeste da možemo reći 'ne' i sprečiti nastanak problema“, kaže ona i dodaje da prejedanje nastaje osećajem krivice – “Govorite sebi 'Ajde kad sam pojela ovo, onda mogu i ovo' i tako upadate u krug“

Sve u svemu, sve počinje od toga što ne postoji jedan plan ishrane, a rutina je automatski poremećena jer ovo nije jedan od „običnih“ dana tokom godine. Radnim danima su i vaše navike, ali i telo isprogramirani da funkcionišu „po pravilima“.

“Ako idete na novogodišnju zabavu, nađite sebi mesto daleko od stola sa hranom. Recite sebi da ćete popiti samo jedno piće. Držaćete to jedno piće u ruci i mali zalogaj koktel peciva u drugoj. Probaćete da maksimalno sa tim odugovlačite. Ako neko iz vašeg društva poželi da se još počasti pronaći ćete način da se vratite na isto mesto na kojem ste stajali. Ipak, ako ne uspete da odolite, obećajte sebi da to nikakako nećete ponoviti sledeći put“, savetuje Halvorsonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.