Fitnes i dijeta

Više se gojimo dok gledamo televiziju nego inače, a evo i zašto

Verujemo da ste do sada suviše puta čuli da obrok ispred uključenog televizora goji, ali da li ste se nekada zapitali zašto je to tako?

Utorak, 21.03.2017.

13:39

Izvor: Super žena

Više se gojimo dok gledamo televiziju nego inače, a evo i zašto
Foto: Thinkstock

Podeli:

Novo istraživanje sa Univerziteta iz Kolorada pokazalo je da ukoliko jedete dok gledate TV, glasni zvukovi nadglasavaju zvuk vašeg žvakanja, što dovodi do prejedanja.

Ljudima koji su učestvovali u istraživanju date su perece i slušalice. Oni kojima je zvuk iz slušalica nadglasao zvuk žvakanja pojeli su 45 odsto više pereca od onih kojima je ton bio smanjen.

"Zvuk hrskanja i žvakanja povećava svesnost o tome koliko jedete“, rekla je doktorka Đina Mohr ,koja preporučuje da stišate televizor dok jedete.

Još jedno slično istraživanje dalo je slične rezultate. Naime, od jedne grupe ljudi zatraženo je da se fokusiraju na zvuk žvakanja, dok drugoj ništa nije rečeno. Ispostavilo se da su prvi manje pojeli, iako su bili okruženi zvukovima iste jačine.

"Stvar je u svesnosti. Što se više koncentrišete da ono što jedete, manja je mogućnost da ćete se prejesti“, rekla je doktorka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare