Fitnes i dijeta

Savet nutricioniste: Sprečite "zimske kilograme" na vreme

Ukoliko ste primetili da svake godine u zimskim danima nabacije koje kilo viška, niste jedini. Iako to karakteristična pojava kod životinja u vreme zimske hibernacije, ne postoji naučni razlog zašto je ta pojava toliko učestala i kod ljudi, ali doktor Joni Fridhof daje par saveta kako to sprečiti.

Nedelja, 08.10.2017.

12:50

Izvor: Super žena

Savet nutricioniste: Sprečite
Foto: Thinkstock

Podeli:

Ovo su razlozi zašto se najčešće gojimo u toku zime:

Previše jedemo za vreme praznika

Setite se svih onih kaloričnih jela koja pojedete za vreme slava, novogodišnjih i božićnih praznika. Teško je izbrojati zar ne? Nije lako odlučiti da izbegnete svu tu ukusnu hranu, ali znajte da se sve te brojne kalorije se prosto lepe za vase telo.

Osećamo se depresivno kada je loše vreme

Razne studije pokazuju da su ljudi za vreme zime skloniji depresijama, pa samim tim i više jedu. A svi znamo da ne postoji nešto što bolje zna da uteši od dobrog obroka, jer hrana utiče na iste delove mozga, na koje utiče i droga.

Manje smo fizički aktivni

Ovo svakako ne podrazumeva sve ljude, jer ima onih koji su aktivniji u toku zime, nego za vreme ostalih godišnjih doba. Ali ukoliko biste se radije ušuškali ispod ćebeta nego što biste se znojili u teretani, znajte da vam višak kilograma ne "gine".

*ALT

Ovo su stvari koje vam doktor Joni Fridhof preporučuje da radite, kako se ne bise gojili za vreme zimskog perioda:

Jedite domaću kuvanu hranu

Ponesite hranu od kuće kada krenete na posao, kako ne biste pali u iskušenje da jedete kalorične grickalice dok radite- kaže doktor Fridhof. On preporučuje da se namirnice jedu cele, u obliku u kojem su kupljene, što je zdravije nego da se unose razne prerađevine.

Potražite pomoć u toku depresije

Razgovarajte sa vašim doktorom i neka vam on preporuči najbolje i najbrže načine da izađete iz depresije, kako to ne biste radili uz pomoć hrane. Kada jednom ustanovite koji su to načini, svake zime ćete uspeti da održite željenu kilažu- smatra doktor Fridhof.

Prilagodite recepte

Nema razloga da se odreknete hrane koju najviše volite da jedete. Doktor Fridhof preporučuje da je najbolje da hranu koju volite spremate na što zdraviji način, sa što manje ulja i šećera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare