Fitnes i dijeta

Ovakvo vežbanje je najbolje: Prednosti ličnog trenera

Da li ste primetili da svi vrhunski sportisti iza sebe imaju tim stručnjaka iz više oblasti fizičke pripreme i treninga uopšte?

Utorak, 24.05.2016.

12:30

Autor: Milan Zariæ

Ovakvo vežbanje je najbolje: Prednosti ličnog trenera
Thinkstock

Podeli:

Kada vas boli zub, da li idete kod zubara ili sami rešavate problem?

Da li je angažovanje fitness stručnjaka bacanje para i nepotreban luksuz ili je to potreba i način da za najkraće vreme uz najmanje rizika dodjete do rezultata? O ovoj temi se može danima diskutovati, medjutim postoje činjenice koje ću vam danas prezentovati, ovo su prednosti rada sa ličnim trenerom.

1. Na samom početku je veoma bitno uraditi početna merenje i testiranja. U zavisnosti od cilja koji smo ispred sebe postavili određujemo koje ćemo parametre pratiti. Velika većina vežbača angažuje ličnog trenera sa ciljem da smrša pa u tom slučaju obevezno pratimo masu tela, procenat masti, debljine kožnih nabora na minimum 4 mesta i obime kritičnih zona. Merenja ponavljamo na svakih mesec dana i u odnosu na dobijene rezultate planiramo dalji program treninga ali i ishrane.

2. Izrada plana ishrane je takođe posao za ličnog trenera koji bi trebao da odradi u saradnji sa nutricionistom. Ja plan ishrane izrađujem u 3 koraka.

a) Davanje smernica za ishranu, 20 saveta kako bi ishrana trebala da izgleda, šta u ishrani treba da ima primarno mesto a šta bi trebalo izbegavati, povratna informacija je veoma važna. Komentar mi vežbači šalju u pisanoj formi na osnovu koga pravimo drugi korak;

b) Delimično definisana ishrana, za svaki obrok imaju nekoliko izbora, to je ishrana koja nije previše restriktivna već je jedan prelazni period koji ima za cilj da ubrza metabolizam i da vežbača pripremi za poslednji korak u programiranju ishrane;

c) Strogo definisana ishrana sa jasno naznačenim namirnicama, količinom i vremenom kada i šta treba konzumirati. Cilj je da plan ishrane bude realno sprovodljiv i da se praktikuje duži vremenski period, zato se prilikom izrade vodilo računa o navikama vežbača, hrani koju voli i može sam da spremi i da mu ceo proces ne bude previše zahtevan i naporan.

3. Rad sa ličnim trenerom podrazumeva potpuno individualan pristup svakom vežbaču. Da bismo napravili adekvatan plan treninga važno je proces započeti anamnestičkim upitnikom iz kog ćemo se detaljnije upoznati sa istorijom treninga i zdravstvenim stanjem vežbača. Program treninga se izrađuje uzimajući u obzir cilj, odnosno šta vežbanjem želimo postići, trenutnu formu, povrede ili zdravstvene probleme koje je vežbač imao ili ima.

4. Važan deo svakog trenažnog procesa predstavlja i motivacija. Dobar lični trener mora biti dobar psiholog i motivator.

5. Garantovani rezultati su još jedan veoma važan razlog zašto neko želi da angažuje ličnog trenera. Na početku rada postavljate realan cilj do koga dolazite adekvatnim treningom ali i ishranom.

6. Rad sa ličnim trenerom smanjuje rizik od povreda. Konstanatan nadzor i asistencija trenera umanjuje mogućnost povređivanja ili opasnosti od pogrešnog izvođenja vežbi.

Vežbanje sa ličnim trenerom je ulaganje u sebe, u svoje zdravlje, samopouzdanje i srećniji život.

Autor: Milan Zarić

Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare