Fitnes i dijeta

Koliko treba da vežbate ako sedite tokom celog dana

Ako veći deo dana sedite, to nije dobro za vas.

Subota, 15.10.2016.

16:05

Izvor: B92

Koliko treba da vežbate ako sedite tokom celog dana
foto: Thinkstock

Podeli:

Studije su pokazale da ako duži period u toku dana provodite u sedećem položaju, na primer, osam sati sedenja na poslu, to može biti veoma štetno po zdravlje.

Da biste uklonili negativne efekte, potrebno je da počnete sa vežbanjem.

Nova studija objavljena u medicinskom časopisu „The Lancet“, pokazuje idealnu formulu za vežbanje i negativne efekte koji proizilaze iz prekomernog sedenja na poslu.

Umesto da vežbate nekoliko sati, trebalo bi da vežbanje prilagodite u zavisnosti od toga koliko sedite. Ljudi koji na poslu provode osam sati dnevno u sedećem položaju, trebalo bi da provedu barem sat vremena u pokretu, a oni koji sede šest sati dnevno, potrebno je da vežbaju najmanje pola sata.

Istraživanje takođe ističe da ne treba da vežbate sat vremena bez prestanka. Organizujte sate aktivnosti tokom dana, a to može biti nešto jednostavno, kao što je planinarenje ili šetnja.

Možda zvuči zastrašujuće kada uzmete u obzir da je potrebno da vežbate jedan sat u toku dana, ali zapamtite da postoje mnoge vežbe koje možete da uradite pre i posle posla. Čak i ako to uključuje šetnju od deset minuta na pauzi za ručak, vaše telo će vam biti zahvalno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare