Fitnes i dijeta

Efikasne vežbe za stomak, a nisu trbušnjaci: Probajte drugačiji način zatezanja trbušnih mišića

Ne tako davno se smatralo da jedino klasičnim vežbama za stomak, koje se rade na strunjači i koje popularno zovemo trbušnjacima, može mopostići ravan, zategnut stomak.

Sreda, 26.10.2016.

13:38

Izvor: Super žena

Efikasne vežbe za stomak, a nisu trbušnjaci: Probajte drugačiji način zatezanja trbušnih mišića
foto: Thinkstock

Podeli:

Kako je nauka u sportu napredovala tako su se vežbe u parteru zaboravljale a u prvi plan su dolazile vežbe u stojećem, sedećem ili vežbe u statičkom režimu koje angažuju mišiće trbuha, naravno to ne znači da su vežbe u parteru loše, već jednostavno svi vole nešto novo i drugačije, što novi vid vežbanja i pruža.

Današnji predlog vežbi shvatite kao način da barem nakratko razbijete rutinu ili monotoniju klasičnih vežbi za stomak.

1. Opružanje na TRX-u

*ALT

Ako ste nekada radili vežbu sa “točkićem” ili rolerom, ovaj pokret će vam biti u potpunosti jasan. Suština je da telo opružamo do tačke gde su opružene ruke nastavak trupa, to je završni položaj. Drugi savet je da prilikom vraćanja u početni položaj ruke podvlačite ispod sebe i da pokret vršite iz predela CORA, snagom mišića trbuha.

*ALT

Odradite 10 ponavljanja i 3 serije.

2. Rotacija sa tegom

*ALT

Početni položaj je u sedećem stavu sa savijenim nogama.

*ALT

Vršite maksimalnu rotaciju u jednu pa u drugu stranu sa spuštanjem tega u krajnjim položajima.

*ALT

Odradite 10 rotacija u svaku stranu i 3 serije.

3. Zasuci tegom

*ALT

Početni položaj je u stojećem stavu, vršite rotaciju u jednu stranu pa zasuk u suprotnu, prvo uradite jednu dijagonalu pa nakon toga drugu.

*ALT

Odradite po 10 ponavljanja i 3 serije

4. Rotacije šipkom

*ALT

Važan savet je da kukove koliko je moguće držite fiksirane, rotaciju vršite trupom u predelu trbušne regije, snagom trbušnih mišića odupirete se kretanju šipke.

*ALT

Odradite ukupno 20 rotacija i 3 serije.

5. Trbušne kontrakcije na lat mašini

*ALT

Povlačite ramena ka karlici stežući mišiće trbušnog zida, rukama ne smete povlačiti konopac već ga samo držite prenoseći opterećenje na stomak, odradite 15 ponavljanja 3 serije.

*ALT

Da biste imali savršene trbušnjake morate i ishranu dovesti do savršenstva, nemoguće je samo treningom postići dobre rezultate, za početak izbacite iz ishrane sve vrste prostih šećera i kasne obroke.

Milan Zarić,
master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare