Iz muškog ugla

Muškost na probi: Šta laže jači pol kad oseti nesigurnost?

Muškost se ne sme dovesti u pitanje inače su jače polovine u stanju da to prikriju običnim lažima.

Utorak, 04.08.2015.

16:10

Izvor: B92

Default images
Foto: Thinkstock

Podeli:

Kad bismo uporedili ljude sa životinjama, pronašli bismo neke sličnosti u ponašanju. Male životinje, na primer psi, češće su glasni i agresivni, a sve zato da bi prikrili svoju nesigurnost kad vide nekoga višeg i jačeg od sebe.

Sumnja li muškarac u svoju muškost verovatno će lagati o fizičkim i mentalnim osobinama. Istraživači sa univerziteta u Vašingtonu otkrili su da će nesigurnost kompenzovati preuveličavanjem svoje visine, građe, broja ljubavnih veza itd.

Naučnici su došli do tog zaključka analizirajući grupu studenata.

"Znamo da je muškost vrlo važna za mnogo ljudi. U prvom delu istraživanja zamolili smo studente da svakom rukom stisnu poseban uređaj koji meri snagu. Upisivali smo im lažne rezultate, jedni su bili tipično muški, a drugi tipično ženski. Zatim smo im dali upitnike sa pitanjima o visini, broju ljubavnih veza, o muškim ili ženskim proizvodima, ko je najjači na fakultetu itd.", objasnili su naučnici.

Studenti kojima su podmetnuli slabije rezultate jačine ruku više su lagali i pokazali manje zanimanja za žensku kozmetiku, kao da su smatrali kako bi takav interes dodatno umanjio njihovu muškosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.