Kako da poboljšate svoj seksualni život nakon rođenja dece

Biti roditelj donosi veliku radost, ali kod nekih parova dobar seksualni život ne spada u jedne od tih radosti.

Nedelja, 11.12.2016.

12:41

Izvor: Super žena

Kako da poboljšate svoj seksualni život nakon rođenja dece
Foto: Thinkstock

Podeli:

Čak i kada prođu sve one obaveze oko male bebe, mnogi od roditelja se i dalje osećaju umorno ili zauzeto kako bi imali redovne seksualne odnose u braku. Skorašnja istraživanja imaju lepe vesti za roditelje koji žele da im seksualni život bude onakav kakav im je bio pre rođenja deteta. Istraživanja pokazuju da ukoliko partneri dele obaveze oko dece - onda im je I seksualni život bolji, i što se tiče učestalosti ali i kvaliteta. Takvi parovi imaju lep bračni život, pun razumevanja i poštovanja.

Suprotno, kod parova gde je na ženu pao najveći teret oko čuvanja dece i obavljanja kućnih poslova, seksualnog života gotovo da nema, i ako ga ima, kvalitet bude loš. Psiholozi smatraju da češći seks kod parova koji imaju zajedničke obaveze oko deci znači da njih vlada topla emocionalna atmosfera. Emocionalna intimnost je jako važna, ali nje nema kod parova kod kojih je samo jedan roditelj zadzužen za čuvanje dece i obavljanje kućnih obaveza.

Emocionalna distanca koja se javlja kod parova kod kojih samo jedan učestvuje u odgajanju dece i u kućnim poslovima je jako pogubna za vezu. Emocionalna intimnost je ključ uspeha za dobre odnose u braku a samim tim i za redovne seksualne odnose. Ukoliko vaš seksualni život trpi zbog ovakvih stavri, dajemo neke od saveta kako se izboriti sa tim:

1. Pričajte sa svojim partnerom i potrudite se da nađete balans oko čuvanja dece. Iako zvuči jednostavno, to može ponekad biti jako teško ukoliko ste ušli u neku rutinu, kao što je da jedan od vas gleda tv dok drugi kuva i čisti kuću, pa čak i ako ta rutina ne zadovolja oba partnera. Rasporedite i podelite obaveze oko dece.

2. Ukoliko ste samo vi zaduženi za čuvanje dece, ne uperujte prst samo na partnera, nego se zapitajte kako ste to dozvolili i pustil da bude tako, uvek pođite od sebe i svjih stavova. Da to niste dozvolili ne bi se ni desilo. Pokušajte da ispravite to.

3. Ukoliko vam samoposmatranje i razgovor ne pomognu u ovoj situaciji, uzmite u obzir profesionalnu pomoć kao što je bračni savtnik koji vam može pomoći da poboljšate komunikaciju u braku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.