Ne gledajte na biološki sat: Zašto je dobro biti mama nakon 35. godine?

Utorak, 28.03.2017.

11:22

Izvor: Super žena

Ne gledajte na biološki sat: Zašto je dobro biti mama nakon 35. godine? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

kraljica

pre 6 godina

Još malo o muškoj nerealnosti... Oni bi da se u 40-toj žene maltene tinejdžerkama koje će da rađaju po petoro (radi očuvanja nacije i radi budućih roditeljskih sastanaka, zar ima neki drugi razlog?). Po mogućnosti, poslije toliko porođaja da budu vitke sa oblinama, a ne daj bože opuštene grudi od dojenja i stomak, to je fuj i odvratno. Sav teret brige o djeci i kući same da snose, jer šta hoće, tako su i naše prababe rađale na njivi pa šta im je falilo, ma super idila. Podrazumijeva se da te iste mlade moraju da imaju i svoj posao, lovu i nekretninu (bonus) - ipak, kad je novčanik u pitanju, pa makar to bilo da se plati jedno piće ili kafa, muški najglasnije kmeče o nepravdi i ravnopravnosti. Taman posla da budu samo domaćice mužu na grbači koje troše njihove pare, to nikako. Ili da se razvedu i uzmu im milione i pola imovine (pošto smo mi jelte zapad, a naši dekintosi milioneri u mašti).
E moji muškarci...

Coka

pre 6 godina

Da... jer mi se same žene razmožavamo. Lepo su rekli prethodni komentatori. Muskarci pre 40 ne žele da se žene. A onda traže 20 godina mlađe. Još nešto, žena rađa kad se oseća sigurno. U ovoj zemlji ni jedan muškarac nije u stanju da pruži sigurnost. Zato i idem iz nje.

Nina

pre 6 godina

Bojana je potpuno u pravu! Evo, mene je juče pola sata davio kolega koji je dete dobio u 42-oj godini o tome kako su "deca ukras sveta" i kako treba da batalim karijeru (koju uopšte i nemam, samo odgovorno radim svoj posao, za razliku od njega koji gleda kako da ga eskivira što više), i kako treba da rađam decu.
On 42 godine, ja 30 okruglo. Eeeeej, pa kako ga nije sramota!?

I pitam ga ja što je onda on tako dugo čekao, ako već toliko voli decu, na šta on odgovori da je on "muško i da mora da se iživi"!? Inače, čisto da doprinesem opštem utisku o situaciji - završila sam tehnički fakultet, on srednju školu. Još me zeza kako "puno radim umesto da tražim muža" a odgovornost koju imamo on i ja su nebo i zemlja... Da je bar čovek studirao pa odlagao stvaranje porodice zbog škole, pa i da razumem, ali ne, on se ZEZAO!? jer to tako treba. Užasno bahat čovek, a pre svega vrlo primitivan, neodgovoran, pije, nadobudan. Jadna njegova žena. Bolje i da se ne udam, nego da mi je muž takav... Sreća pa ima normalnih momaka, ali su retki zaista...

Milan

pre 6 godina

@ Bojana U pravu si, ne mogu samo zene da budu krive za to sto se granica za stvaranje porodice toliko pomerila. I ja imam u krugu svojih prijatelja mnogo onih koji imaju po 35 - 40 g. a jos im ni na kraj pameti ne pada da se zene i da pocnu da razmisljaju o nekim visim i bitnijim zivotnim ciljevima u odnosu na posao i karijeru. Sa druge strane, ono sto mi isto tako smeta je i stav mnogih devojaka a odnosi se na previsoke kriterijume! Mnogo danasnjih zena u kasnim 30 - im je nezadovoljno svojim emotivnim statusom, a pritom svakoj muskoj osobi sa kojom dodju u kontakt nalaze mane i u obzir za vezu uzimaju iskljucivo one idealne muskarce, potpuno nerealno sagledavajuci sebe. A vreme prolazi, pa tako i jedni i drugi dodju i do 40 - ih...

anica

pre 6 godina

(dzaba ponasanje, 29. mart 2017 01:24)
Mama me rodila u 35 i tad je bila sa njom zena od 50 godina koja se porodila, decak 4,5kg, majka kaze da je gledao sve vreme i kosu gustu imao, sve bilo u redu...bas sam nesto trazila i nadjem otpusnu, devojcica 3,7kg 52/54cm, 11.40h, A poz, pupak nije otpao, koza suva, uredan nalaz.:)..i bila sam clan neke Decje Jugobanke:)
Tacno je da je veci rizik sa godinama majke, pogotovo za neke sindrome i gen poremecaje, ali danas je sve to savremenije, uz redovne kontrole...nekad su zene radjale po kukuruzu, pricala mi baba. Nismo mi zene svesne sta imamo i treba da cenimo, epidural, kontrole...lekovi, koliko samo znaci folna kiselina, pa onda pampers kolica sve sve...nekad je Pavloviceva bila glavna, mackala me majka bas.:) Isto sto se tice kasica, moje bratanice nisu htele da jedu ove Juvitana, snajka je sve kuvala, ja sam odrasla na barenom povrcu i gnjecenom vocu viljuskom, nekad nije imao blender, i sta mi fali...plazma, popara, corbice, supice...ako je majka vredna i ako joj je na prvom mestu dete sve se moze.

Nadja

pre 7 godina

Po mom misljenju najbolje vreme za radjanje je izmedju 25. i 35.godine.Znaci 35.godinu smatram za granicu kada treba prestati sa radjanjem.No to je moje misljenje a svako zna kako se oseca i sta zeli u zivotu pa i radjanje posle 35.je stvar licnog izbora.

Ivan NBg

pre 7 godina

Na vreme razmišljajte o potomstvu, radjajte decu na vreme... Ako ne želite i to je u redu, svako ima pravo da živi život kako mu odgovara.

cobo

pre 7 godina

Po bioloskom satu zene kad prestanu da rastu ne bi trebale da radjaju,znaci 25 godina je granica jer ce im kosti pojesti osteoporoza,pogubice zube,opasce im kosa,osusiti koza .Tacnije receno bioloska granica za radjanje je 23.Nisu se dzaba princevi i princeze zenili i udavale sa 13-14.

b

pre 7 godina

Hahaha, kako su muskarci besni kad se ovo pomene. :D Cak i oni koji su u istim godinama a ni devojku nemaju, ali zenaaa... Zena od srednje skole da radja bre!

mala

pre 7 godina

Rodiću kada budemo želeli, onoliko dece koliko želimo. Sve ima svoje prednosti i mane, ali jedino što važi je da su roditelji spremni, a dete željeno. Sve ostalo su nijanse.

Bojana

pre 7 godina

Samo bih prvo pitala muskarce koji su protiv kada su se oni ozenili i ako se jos nisu ozenili kad planiraju? Posto u mom okruzenju sve momci od 34-44 a ne znam da li su dva od njih tridesetak ozenjeni. I kad resite da se zenite oko 40 ( prepostavljam) sta ... hocete traziti neku 15 godina mladju da bi vam radjala??? Problem sto zene sve kasnije radjaju nije nastao samo zbog zena vec pre svega zbog muskaraca. Retko koji hoce da se zeni pre 38 i onda traze neku od oko 26 , dok je cela generacija zena od 30-40 godina time ostecena. A posto ni one od oko 25 najcesce nece tako rano da se udaju( a i zasto bi kada i muskarci to nece pre 38) sve vise se smanjuje broj vencanih i broj dece...
Ja sam se udala u 32. Dobili smo prvo dete u 34 a drugo u 38. Sve je bilo savrseno... Mislim da nije u redu prebacivati vruc krompir za kasno radjanje samo u ruke zene jer su za to dobrim delom krivi muskarci. Danas ranije hoce da se ozene ili neki skroz konzervativni i neobrazovani ( a kakav je zivot sa njima bolje ne pricati) ili oni koji su po svemu ispod proseka pa hoce zensku ( da imaju sta da je.. ) po svaku cenu. Isto kao sto jure da se udaju oko punoletstva i ranim dvadesetim one zenske koje nece da uce skolu, koje su loseg materijalnog stanja pa onda traze muskarca koji je bar malo viseg nivoa od njih, i onda ih uhvate na bebu. Za moj pojam najbolji je period za brak i decu od 28-38. Ali moze i posle 38 jer nijedna zena nije tek tako odlucila vec je pitanje nedostatka partnera. Moja kuma je rodila u 41 i sta tome fali. Komsinica u 40 toj. Sve se prosto pomera. Muskarci moraju da shvate da ne mogu jedan kriterijum za sebe a drugi za zene. Primer rodjenog brata . Ima 40 godina. Nasao skoro super devojku od 37 godina. I sad kaze pa svidja mi se ali kako da je ozenim kad je pitanje da li cemo moci imati dece a on bi hteo bar dvoje. Ja mu kazem" pa sto nisi krenuo ranije s tim nego si u 33 raskinuo vezu sa dugogodisnjom devojkom jer je ona htela brak i decu a ti nisi bio spreman". Toliko o muskoj nerealnosti.

Robi

pre 7 godina

Nikako nije dobro,ne lozite se na ovo. Deca prestarelih majki imaju dosta problema,spori razvoj,tezak govor,razni poremecaji,nekad,cak i autizam. Stupajte u brak na vreme,volite se i budite zdravi. Ove price su losa propaganda.

Jelena

pre 7 godina

Rodila prvo u 36. Drugo čekam sad u 43. Nikakvih problema. Ne razumem tu priču oko unučadi. Ne rađam decu da bi mi podarili unučiće. Znam mnogo mladih žena koje su imale problematičine trudnoće. To za rak dojke je tačno samo kod veštačke oplodnje. Trudnoća u kasnijim godinama ima obnavljajuci efekat na organizam. A životni vek - tu garancije nema kad god da rodiš.

iq15

pre 7 godina

Jeste ali molim vas navedite koliko procentualno opada šansa da žena zatrudni posle 35 godine.I koliko će "majka" imati godina kada joj se budu rodili unuci po istom standardu za njena pokolenja..

dzaba ponasanje

pre 7 godina

Dzaba sve to kad je skoro svaka trudnoca posle 35. rizicna. I po bebu i po majku. Zene koje radjaju posle 35. imaju vece sanse za razvitak raka dojke, a i vece sanse za pobacaj.

v

pre 7 godina

Covek je uvek na gubitku. Sve ima svoje prednosti i mane. Tako je i sa ranijim i kasnijim radjanjem. Kada to shvatimo, manje cemo se opterecivati. Dete je u svakom slucaju dobitak. Ostalo su stvari koke se ticu tajminga, mogucnosti, pravog partnera, zdravlja. Pa kako se kome posreci.

Dragan

pre 7 godina

I radja se samo jedno dete za koje roditelj nema vise onoliko elana koliko bi imao da je mladji. Odgoj deteta prepusta visokoorganizovanom drustvu. Ali, avaj, na to jedno zapadnjacko dete dolaze tri ili cetiri deteta nekog imigranta sa bliskog istoka, koje je majka rodila u svojim dvadesetim i nikada nije cula za veci emocionalnu i sociolosku stabilnost deteta starijih roditelja. Ovi nemaju preduslove za kvalitetan zivot kao ono jedno dete, ali imaju sirovu zivotnu energiju i snalazljivost kojoj ih je zivot naucio. Ubrzo nece postojati onako drasticno razlika u korist starosedelackog evropskog deteta i ovi drugi, brojcano nadmocniji, a vec infiltrirani u drustvo taman koliko im odgovara, preuzimaju primat u istom tom drustvu....

ona

pre 7 godina

bolna teme za mene na neki nacin. imam uskoro 35 godina i planiram da sledece godine napustim srbiju jer posla i perspektive ovde nemam. svesna sam cinjenice da ce trebati neko vreme u inostranstvu dok se covek ne snadje i ne stane na noge, a da li ce tada biti kasno za dete, veliko je pitanje? nadam se da cu se ostvariti i na tom polju.

Dr. Beli

pre 7 godina

Nisam procitao ceo clanak, jer sam se iznervirao. Ma bolje da radjaju posle 50-e godine. Koje gluposti. Moja zena ima 36 god a stariji sin punih 18 god. Izgledaju kao brat i sestra. Milina.

ona

pre 7 godina

bolna teme za mene na neki nacin. imam uskoro 35 godina i planiram da sledece godine napustim srbiju jer posla i perspektive ovde nemam. svesna sam cinjenice da ce trebati neko vreme u inostranstvu dok se covek ne snadje i ne stane na noge, a da li ce tada biti kasno za dete, veliko je pitanje? nadam se da cu se ostvariti i na tom polju.

Bojana

pre 7 godina

Samo bih prvo pitala muskarce koji su protiv kada su se oni ozenili i ako se jos nisu ozenili kad planiraju? Posto u mom okruzenju sve momci od 34-44 a ne znam da li su dva od njih tridesetak ozenjeni. I kad resite da se zenite oko 40 ( prepostavljam) sta ... hocete traziti neku 15 godina mladju da bi vam radjala??? Problem sto zene sve kasnije radjaju nije nastao samo zbog zena vec pre svega zbog muskaraca. Retko koji hoce da se zeni pre 38 i onda traze neku od oko 26 , dok je cela generacija zena od 30-40 godina time ostecena. A posto ni one od oko 25 najcesce nece tako rano da se udaju( a i zasto bi kada i muskarci to nece pre 38) sve vise se smanjuje broj vencanih i broj dece...
Ja sam se udala u 32. Dobili smo prvo dete u 34 a drugo u 38. Sve je bilo savrseno... Mislim da nije u redu prebacivati vruc krompir za kasno radjanje samo u ruke zene jer su za to dobrim delom krivi muskarci. Danas ranije hoce da se ozene ili neki skroz konzervativni i neobrazovani ( a kakav je zivot sa njima bolje ne pricati) ili oni koji su po svemu ispod proseka pa hoce zensku ( da imaju sta da je.. ) po svaku cenu. Isto kao sto jure da se udaju oko punoletstva i ranim dvadesetim one zenske koje nece da uce skolu, koje su loseg materijalnog stanja pa onda traze muskarca koji je bar malo viseg nivoa od njih, i onda ih uhvate na bebu. Za moj pojam najbolji je period za brak i decu od 28-38. Ali moze i posle 38 jer nijedna zena nije tek tako odlucila vec je pitanje nedostatka partnera. Moja kuma je rodila u 41 i sta tome fali. Komsinica u 40 toj. Sve se prosto pomera. Muskarci moraju da shvate da ne mogu jedan kriterijum za sebe a drugi za zene. Primer rodjenog brata . Ima 40 godina. Nasao skoro super devojku od 37 godina. I sad kaze pa svidja mi se ali kako da je ozenim kad je pitanje da li cemo moci imati dece a on bi hteo bar dvoje. Ja mu kazem" pa sto nisi krenuo ranije s tim nego si u 33 raskinuo vezu sa dugogodisnjom devojkom jer je ona htela brak i decu a ti nisi bio spreman". Toliko o muskoj nerealnosti.

v

pre 7 godina

Covek je uvek na gubitku. Sve ima svoje prednosti i mane. Tako je i sa ranijim i kasnijim radjanjem. Kada to shvatimo, manje cemo se opterecivati. Dete je u svakom slucaju dobitak. Ostalo su stvari koke se ticu tajminga, mogucnosti, pravog partnera, zdravlja. Pa kako se kome posreci.

Jelena

pre 7 godina

Rodila prvo u 36. Drugo čekam sad u 43. Nikakvih problema. Ne razumem tu priču oko unučadi. Ne rađam decu da bi mi podarili unučiće. Znam mnogo mladih žena koje su imale problematičine trudnoće. To za rak dojke je tačno samo kod veštačke oplodnje. Trudnoća u kasnijim godinama ima obnavljajuci efekat na organizam. A životni vek - tu garancije nema kad god da rodiš.

mala

pre 7 godina

Rodiću kada budemo želeli, onoliko dece koliko želimo. Sve ima svoje prednosti i mane, ali jedino što važi je da su roditelji spremni, a dete željeno. Sve ostalo su nijanse.

b

pre 7 godina

Hahaha, kako su muskarci besni kad se ovo pomene. :D Cak i oni koji su u istim godinama a ni devojku nemaju, ali zenaaa... Zena od srednje skole da radja bre!

anica

pre 6 godina

(dzaba ponasanje, 29. mart 2017 01:24)
Mama me rodila u 35 i tad je bila sa njom zena od 50 godina koja se porodila, decak 4,5kg, majka kaze da je gledao sve vreme i kosu gustu imao, sve bilo u redu...bas sam nesto trazila i nadjem otpusnu, devojcica 3,7kg 52/54cm, 11.40h, A poz, pupak nije otpao, koza suva, uredan nalaz.:)..i bila sam clan neke Decje Jugobanke:)
Tacno je da je veci rizik sa godinama majke, pogotovo za neke sindrome i gen poremecaje, ali danas je sve to savremenije, uz redovne kontrole...nekad su zene radjale po kukuruzu, pricala mi baba. Nismo mi zene svesne sta imamo i treba da cenimo, epidural, kontrole...lekovi, koliko samo znaci folna kiselina, pa onda pampers kolica sve sve...nekad je Pavloviceva bila glavna, mackala me majka bas.:) Isto sto se tice kasica, moje bratanice nisu htele da jedu ove Juvitana, snajka je sve kuvala, ja sam odrasla na barenom povrcu i gnjecenom vocu viljuskom, nekad nije imao blender, i sta mi fali...plazma, popara, corbice, supice...ako je majka vredna i ako joj je na prvom mestu dete sve se moze.

Dragan

pre 7 godina

I radja se samo jedno dete za koje roditelj nema vise onoliko elana koliko bi imao da je mladji. Odgoj deteta prepusta visokoorganizovanom drustvu. Ali, avaj, na to jedno zapadnjacko dete dolaze tri ili cetiri deteta nekog imigranta sa bliskog istoka, koje je majka rodila u svojim dvadesetim i nikada nije cula za veci emocionalnu i sociolosku stabilnost deteta starijih roditelja. Ovi nemaju preduslove za kvalitetan zivot kao ono jedno dete, ali imaju sirovu zivotnu energiju i snalazljivost kojoj ih je zivot naucio. Ubrzo nece postojati onako drasticno razlika u korist starosedelackog evropskog deteta i ovi drugi, brojcano nadmocniji, a vec infiltrirani u drustvo taman koliko im odgovara, preuzimaju primat u istom tom drustvu....

Nina

pre 6 godina

Bojana je potpuno u pravu! Evo, mene je juče pola sata davio kolega koji je dete dobio u 42-oj godini o tome kako su "deca ukras sveta" i kako treba da batalim karijeru (koju uopšte i nemam, samo odgovorno radim svoj posao, za razliku od njega koji gleda kako da ga eskivira što više), i kako treba da rađam decu.
On 42 godine, ja 30 okruglo. Eeeeej, pa kako ga nije sramota!?

I pitam ga ja što je onda on tako dugo čekao, ako već toliko voli decu, na šta on odgovori da je on "muško i da mora da se iživi"!? Inače, čisto da doprinesem opštem utisku o situaciji - završila sam tehnički fakultet, on srednju školu. Još me zeza kako "puno radim umesto da tražim muža" a odgovornost koju imamo on i ja su nebo i zemlja... Da je bar čovek studirao pa odlagao stvaranje porodice zbog škole, pa i da razumem, ali ne, on se ZEZAO!? jer to tako treba. Užasno bahat čovek, a pre svega vrlo primitivan, neodgovoran, pije, nadobudan. Jadna njegova žena. Bolje i da se ne udam, nego da mi je muž takav... Sreća pa ima normalnih momaka, ali su retki zaista...

iq15

pre 7 godina

Jeste ali molim vas navedite koliko procentualno opada šansa da žena zatrudni posle 35 godine.I koliko će "majka" imati godina kada joj se budu rodili unuci po istom standardu za njena pokolenja..

Milan

pre 6 godina

@ Bojana U pravu si, ne mogu samo zene da budu krive za to sto se granica za stvaranje porodice toliko pomerila. I ja imam u krugu svojih prijatelja mnogo onih koji imaju po 35 - 40 g. a jos im ni na kraj pameti ne pada da se zene i da pocnu da razmisljaju o nekim visim i bitnijim zivotnim ciljevima u odnosu na posao i karijeru. Sa druge strane, ono sto mi isto tako smeta je i stav mnogih devojaka a odnosi se na previsoke kriterijume! Mnogo danasnjih zena u kasnim 30 - im je nezadovoljno svojim emotivnim statusom, a pritom svakoj muskoj osobi sa kojom dodju u kontakt nalaze mane i u obzir za vezu uzimaju iskljucivo one idealne muskarce, potpuno nerealno sagledavajuci sebe. A vreme prolazi, pa tako i jedni i drugi dodju i do 40 - ih...

Ivan NBg

pre 7 godina

Na vreme razmišljajte o potomstvu, radjajte decu na vreme... Ako ne želite i to je u redu, svako ima pravo da živi život kako mu odgovara.

dzaba ponasanje

pre 7 godina

Dzaba sve to kad je skoro svaka trudnoca posle 35. rizicna. I po bebu i po majku. Zene koje radjaju posle 35. imaju vece sanse za razvitak raka dojke, a i vece sanse za pobacaj.

Robi

pre 7 godina

Nikako nije dobro,ne lozite se na ovo. Deca prestarelih majki imaju dosta problema,spori razvoj,tezak govor,razni poremecaji,nekad,cak i autizam. Stupajte u brak na vreme,volite se i budite zdravi. Ove price su losa propaganda.

Dr. Beli

pre 7 godina

Nisam procitao ceo clanak, jer sam se iznervirao. Ma bolje da radjaju posle 50-e godine. Koje gluposti. Moja zena ima 36 god a stariji sin punih 18 god. Izgledaju kao brat i sestra. Milina.

Nadja

pre 7 godina

Po mom misljenju najbolje vreme za radjanje je izmedju 25. i 35.godine.Znaci 35.godinu smatram za granicu kada treba prestati sa radjanjem.No to je moje misljenje a svako zna kako se oseca i sta zeli u zivotu pa i radjanje posle 35.je stvar licnog izbora.

cobo

pre 7 godina

Po bioloskom satu zene kad prestanu da rastu ne bi trebale da radjaju,znaci 25 godina je granica jer ce im kosti pojesti osteoporoza,pogubice zube,opasce im kosa,osusiti koza .Tacnije receno bioloska granica za radjanje je 23.Nisu se dzaba princevi i princeze zenili i udavale sa 13-14.

kraljica

pre 6 godina

Još malo o muškoj nerealnosti... Oni bi da se u 40-toj žene maltene tinejdžerkama koje će da rađaju po petoro (radi očuvanja nacije i radi budućih roditeljskih sastanaka, zar ima neki drugi razlog?). Po mogućnosti, poslije toliko porođaja da budu vitke sa oblinama, a ne daj bože opuštene grudi od dojenja i stomak, to je fuj i odvratno. Sav teret brige o djeci i kući same da snose, jer šta hoće, tako su i naše prababe rađale na njivi pa šta im je falilo, ma super idila. Podrazumijeva se da te iste mlade moraju da imaju i svoj posao, lovu i nekretninu (bonus) - ipak, kad je novčanik u pitanju, pa makar to bilo da se plati jedno piće ili kafa, muški najglasnije kmeče o nepravdi i ravnopravnosti. Taman posla da budu samo domaćice mužu na grbači koje troše njihove pare, to nikako. Ili da se razvedu i uzmu im milione i pola imovine (pošto smo mi jelte zapad, a naši dekintosi milioneri u mašti).
E moji muškarci...

Coka

pre 6 godina

Da... jer mi se same žene razmožavamo. Lepo su rekli prethodni komentatori. Muskarci pre 40 ne žele da se žene. A onda traže 20 godina mlađe. Još nešto, žena rađa kad se oseća sigurno. U ovoj zemlji ni jedan muškarac nije u stanju da pruži sigurnost. Zato i idem iz nje.

Dr. Beli

pre 7 godina

Nisam procitao ceo clanak, jer sam se iznervirao. Ma bolje da radjaju posle 50-e godine. Koje gluposti. Moja zena ima 36 god a stariji sin punih 18 god. Izgledaju kao brat i sestra. Milina.

Robi

pre 7 godina

Nikako nije dobro,ne lozite se na ovo. Deca prestarelih majki imaju dosta problema,spori razvoj,tezak govor,razni poremecaji,nekad,cak i autizam. Stupajte u brak na vreme,volite se i budite zdravi. Ove price su losa propaganda.

dzaba ponasanje

pre 7 godina

Dzaba sve to kad je skoro svaka trudnoca posle 35. rizicna. I po bebu i po majku. Zene koje radjaju posle 35. imaju vece sanse za razvitak raka dojke, a i vece sanse za pobacaj.

iq15

pre 7 godina

Jeste ali molim vas navedite koliko procentualno opada šansa da žena zatrudni posle 35 godine.I koliko će "majka" imati godina kada joj se budu rodili unuci po istom standardu za njena pokolenja..

cobo

pre 7 godina

Po bioloskom satu zene kad prestanu da rastu ne bi trebale da radjaju,znaci 25 godina je granica jer ce im kosti pojesti osteoporoza,pogubice zube,opasce im kosa,osusiti koza .Tacnije receno bioloska granica za radjanje je 23.Nisu se dzaba princevi i princeze zenili i udavale sa 13-14.

Dragan

pre 7 godina

I radja se samo jedno dete za koje roditelj nema vise onoliko elana koliko bi imao da je mladji. Odgoj deteta prepusta visokoorganizovanom drustvu. Ali, avaj, na to jedno zapadnjacko dete dolaze tri ili cetiri deteta nekog imigranta sa bliskog istoka, koje je majka rodila u svojim dvadesetim i nikada nije cula za veci emocionalnu i sociolosku stabilnost deteta starijih roditelja. Ovi nemaju preduslove za kvalitetan zivot kao ono jedno dete, ali imaju sirovu zivotnu energiju i snalazljivost kojoj ih je zivot naucio. Ubrzo nece postojati onako drasticno razlika u korist starosedelackog evropskog deteta i ovi drugi, brojcano nadmocniji, a vec infiltrirani u drustvo taman koliko im odgovara, preuzimaju primat u istom tom drustvu....

Nadja

pre 7 godina

Po mom misljenju najbolje vreme za radjanje je izmedju 25. i 35.godine.Znaci 35.godinu smatram za granicu kada treba prestati sa radjanjem.No to je moje misljenje a svako zna kako se oseca i sta zeli u zivotu pa i radjanje posle 35.je stvar licnog izbora.

Ivan NBg

pre 7 godina

Na vreme razmišljajte o potomstvu, radjajte decu na vreme... Ako ne želite i to je u redu, svako ima pravo da živi život kako mu odgovara.

b

pre 7 godina

Hahaha, kako su muskarci besni kad se ovo pomene. :D Cak i oni koji su u istim godinama a ni devojku nemaju, ali zenaaa... Zena od srednje skole da radja bre!

Bojana

pre 7 godina

Samo bih prvo pitala muskarce koji su protiv kada su se oni ozenili i ako se jos nisu ozenili kad planiraju? Posto u mom okruzenju sve momci od 34-44 a ne znam da li su dva od njih tridesetak ozenjeni. I kad resite da se zenite oko 40 ( prepostavljam) sta ... hocete traziti neku 15 godina mladju da bi vam radjala??? Problem sto zene sve kasnije radjaju nije nastao samo zbog zena vec pre svega zbog muskaraca. Retko koji hoce da se zeni pre 38 i onda traze neku od oko 26 , dok je cela generacija zena od 30-40 godina time ostecena. A posto ni one od oko 25 najcesce nece tako rano da se udaju( a i zasto bi kada i muskarci to nece pre 38) sve vise se smanjuje broj vencanih i broj dece...
Ja sam se udala u 32. Dobili smo prvo dete u 34 a drugo u 38. Sve je bilo savrseno... Mislim da nije u redu prebacivati vruc krompir za kasno radjanje samo u ruke zene jer su za to dobrim delom krivi muskarci. Danas ranije hoce da se ozene ili neki skroz konzervativni i neobrazovani ( a kakav je zivot sa njima bolje ne pricati) ili oni koji su po svemu ispod proseka pa hoce zensku ( da imaju sta da je.. ) po svaku cenu. Isto kao sto jure da se udaju oko punoletstva i ranim dvadesetim one zenske koje nece da uce skolu, koje su loseg materijalnog stanja pa onda traze muskarca koji je bar malo viseg nivoa od njih, i onda ih uhvate na bebu. Za moj pojam najbolji je period za brak i decu od 28-38. Ali moze i posle 38 jer nijedna zena nije tek tako odlucila vec je pitanje nedostatka partnera. Moja kuma je rodila u 41 i sta tome fali. Komsinica u 40 toj. Sve se prosto pomera. Muskarci moraju da shvate da ne mogu jedan kriterijum za sebe a drugi za zene. Primer rodjenog brata . Ima 40 godina. Nasao skoro super devojku od 37 godina. I sad kaze pa svidja mi se ali kako da je ozenim kad je pitanje da li cemo moci imati dece a on bi hteo bar dvoje. Ja mu kazem" pa sto nisi krenuo ranije s tim nego si u 33 raskinuo vezu sa dugogodisnjom devojkom jer je ona htela brak i decu a ti nisi bio spreman". Toliko o muskoj nerealnosti.

Jelena

pre 7 godina

Rodila prvo u 36. Drugo čekam sad u 43. Nikakvih problema. Ne razumem tu priču oko unučadi. Ne rađam decu da bi mi podarili unučiće. Znam mnogo mladih žena koje su imale problematičine trudnoće. To za rak dojke je tačno samo kod veštačke oplodnje. Trudnoća u kasnijim godinama ima obnavljajuci efekat na organizam. A životni vek - tu garancije nema kad god da rodiš.

Milan

pre 6 godina

@ Bojana U pravu si, ne mogu samo zene da budu krive za to sto se granica za stvaranje porodice toliko pomerila. I ja imam u krugu svojih prijatelja mnogo onih koji imaju po 35 - 40 g. a jos im ni na kraj pameti ne pada da se zene i da pocnu da razmisljaju o nekim visim i bitnijim zivotnim ciljevima u odnosu na posao i karijeru. Sa druge strane, ono sto mi isto tako smeta je i stav mnogih devojaka a odnosi se na previsoke kriterijume! Mnogo danasnjih zena u kasnim 30 - im je nezadovoljno svojim emotivnim statusom, a pritom svakoj muskoj osobi sa kojom dodju u kontakt nalaze mane i u obzir za vezu uzimaju iskljucivo one idealne muskarce, potpuno nerealno sagledavajuci sebe. A vreme prolazi, pa tako i jedni i drugi dodju i do 40 - ih...

ona

pre 7 godina

bolna teme za mene na neki nacin. imam uskoro 35 godina i planiram da sledece godine napustim srbiju jer posla i perspektive ovde nemam. svesna sam cinjenice da ce trebati neko vreme u inostranstvu dok se covek ne snadje i ne stane na noge, a da li ce tada biti kasno za dete, veliko je pitanje? nadam se da cu se ostvariti i na tom polju.

v

pre 7 godina

Covek je uvek na gubitku. Sve ima svoje prednosti i mane. Tako je i sa ranijim i kasnijim radjanjem. Kada to shvatimo, manje cemo se opterecivati. Dete je u svakom slucaju dobitak. Ostalo su stvari koke se ticu tajminga, mogucnosti, pravog partnera, zdravlja. Pa kako se kome posreci.

anica

pre 6 godina

(dzaba ponasanje, 29. mart 2017 01:24)
Mama me rodila u 35 i tad je bila sa njom zena od 50 godina koja se porodila, decak 4,5kg, majka kaze da je gledao sve vreme i kosu gustu imao, sve bilo u redu...bas sam nesto trazila i nadjem otpusnu, devojcica 3,7kg 52/54cm, 11.40h, A poz, pupak nije otpao, koza suva, uredan nalaz.:)..i bila sam clan neke Decje Jugobanke:)
Tacno je da je veci rizik sa godinama majke, pogotovo za neke sindrome i gen poremecaje, ali danas je sve to savremenije, uz redovne kontrole...nekad su zene radjale po kukuruzu, pricala mi baba. Nismo mi zene svesne sta imamo i treba da cenimo, epidural, kontrole...lekovi, koliko samo znaci folna kiselina, pa onda pampers kolica sve sve...nekad je Pavloviceva bila glavna, mackala me majka bas.:) Isto sto se tice kasica, moje bratanice nisu htele da jedu ove Juvitana, snajka je sve kuvala, ja sam odrasla na barenom povrcu i gnjecenom vocu viljuskom, nekad nije imao blender, i sta mi fali...plazma, popara, corbice, supice...ako je majka vredna i ako joj je na prvom mestu dete sve se moze.

mala

pre 7 godina

Rodiću kada budemo želeli, onoliko dece koliko želimo. Sve ima svoje prednosti i mane, ali jedino što važi je da su roditelji spremni, a dete željeno. Sve ostalo su nijanse.

Nina

pre 6 godina

Bojana je potpuno u pravu! Evo, mene je juče pola sata davio kolega koji je dete dobio u 42-oj godini o tome kako su "deca ukras sveta" i kako treba da batalim karijeru (koju uopšte i nemam, samo odgovorno radim svoj posao, za razliku od njega koji gleda kako da ga eskivira što više), i kako treba da rađam decu.
On 42 godine, ja 30 okruglo. Eeeeej, pa kako ga nije sramota!?

I pitam ga ja što je onda on tako dugo čekao, ako već toliko voli decu, na šta on odgovori da je on "muško i da mora da se iživi"!? Inače, čisto da doprinesem opštem utisku o situaciji - završila sam tehnički fakultet, on srednju školu. Još me zeza kako "puno radim umesto da tražim muža" a odgovornost koju imamo on i ja su nebo i zemlja... Da je bar čovek studirao pa odlagao stvaranje porodice zbog škole, pa i da razumem, ali ne, on se ZEZAO!? jer to tako treba. Užasno bahat čovek, a pre svega vrlo primitivan, neodgovoran, pije, nadobudan. Jadna njegova žena. Bolje i da se ne udam, nego da mi je muž takav... Sreća pa ima normalnih momaka, ali su retki zaista...

Coka

pre 6 godina

Da... jer mi se same žene razmožavamo. Lepo su rekli prethodni komentatori. Muskarci pre 40 ne žele da se žene. A onda traže 20 godina mlađe. Još nešto, žena rađa kad se oseća sigurno. U ovoj zemlji ni jedan muškarac nije u stanju da pruži sigurnost. Zato i idem iz nje.

kraljica

pre 6 godina

Još malo o muškoj nerealnosti... Oni bi da se u 40-toj žene maltene tinejdžerkama koje će da rađaju po petoro (radi očuvanja nacije i radi budućih roditeljskih sastanaka, zar ima neki drugi razlog?). Po mogućnosti, poslije toliko porođaja da budu vitke sa oblinama, a ne daj bože opuštene grudi od dojenja i stomak, to je fuj i odvratno. Sav teret brige o djeci i kući same da snose, jer šta hoće, tako su i naše prababe rađale na njivi pa šta im je falilo, ma super idila. Podrazumijeva se da te iste mlade moraju da imaju i svoj posao, lovu i nekretninu (bonus) - ipak, kad je novčanik u pitanju, pa makar to bilo da se plati jedno piće ili kafa, muški najglasnije kmeče o nepravdi i ravnopravnosti. Taman posla da budu samo domaćice mužu na grbači koje troše njihove pare, to nikako. Ili da se razvedu i uzmu im milione i pola imovine (pošto smo mi jelte zapad, a naši dekintosi milioneri u mašti).
E moji muškarci...