Batina kao vaspitna mera- da li ima efekta ili ih treba izbegavati?

Sreda, 08.11.2017.

10:29

Izvor: Super žena

Batina kao vaspitna mera- da li ima efekta ili ih treba izbegavati? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Ja

pre 6 godina

(...

Nisu sva deca ista, a proces vaspitanja ne zavisi samo od vaspitaca, nego i od onog ko se vaspitava i njegove volje i zelje. Deca po prirodi ne znaju vezu izmedju uzroka i posledica, ne znaju za strah jer ne znaju za posledicu. Deca u pubertetu odbijaju roditelje kao autoritet, tesko je u tom perioodu prici im, znaju da budu nesnosna! Naucno je dokazano da im u tom periodu mozak nije ni fizicki potpuno formiran, o cemu pricamo ljudi! Ono sto je definitivno odavno napusteno u pedagogiji, to je shvatanje da je dete covek u maliom. Nauka vrlo dobro zna sta su deca i da to nisu odrasli ljudi, tako da vaspitne metode prilagodjavamo toj cinjenici i pristupamo individualno svakom detetu. Nema opstevazecih pravila tipa, batine su strogo zabrajene, jer nekad su i potrebne, da se ne lazemo!

Marko

pre 6 godina

Svako moze imati dete, ali retko ko moze biti dobar roditelj. Majka i otac postanes vremenom, a ne samo sto si dao bioloski materijal. Kao i sto se dete moze napraviti bez zrnca ljubavi, bilo iz neke proracunasti pa onda i do onih najtezih slucajeva tipa silovanja... Opet, danas i ne mogu ustvari svi dobiti decu, da ispravim sebe,nazalost i iz mog iskustva bas oni koji i ne mogu da ih dobiju sigurno bi bili bolji rosditelji od ovih koje znam i imaju ih... I sigurno ih ne bi tukli itd kao sto rade ovi drugi jer bi znali da ih cene kao nova nevina ziva bica.

...

pre 6 godina

ko ne ume da vaspita bez batina možda nije za dete. zamisli moje je jedinče, ume da deli, ne baca se po podu, zna da se u prodavnici uzme samo jedan slatkiš... a niko ga nikad nije udario. ni malo, po guzi. nikad. tako da to što vama nije uspelo, ne znači da drugima ne može da uspe.

m

pre 6 godina

jeste primetili da vecina ljudi koji su primali batine kao deca su se zakleli da nece nikad udariti svoje dete... sve jasno...a ono da dete bije onaj koji nema intelektualni kapacitet za odgajanje i vaspitanje deteta..zlata vredna recenica

Sreća

pre 6 godina

Jako mali procenat roditelja svesno vaspitava i analizira svoju decu i njihove postupke u svakom trenutku, ostali to rade stihijski i vaspitavaju decu prema člancima iz novina ili bez razmišljanja onako kako je njih njihova mama naučila. Ali nažalost, ne znači da će deca ovih prvih roditelja sutra biti uspešnija od dece od ovih drugih, to se vidi iz okruženja. Faktor sreće ima ogroman udeo u svemu tome, pa onda istadne strina Stana bila bolja majka od mene. Ali nema veze borićemo se!

Dag Kristi

pre 6 godina

Secam se batina od majke,kada sam otisao sa drugovima na fudbal za vreme NATO bombardovanja 1999.Lila je kao iz kabla kisa,a mi nismo prestajali.Dosao sam kuci u mrak,mokar do gole koze,a majka sedi u mraku(nestalo bilo struje),i pita se sta li je sa mnom,a jos nije mogla da dobije caleta koji bio mobilisan.Tukla me je nekim kicastim plasticnim cvetom po nogama.Secam se da dve nedelje nisam smeo da obucem sorts da mi se ne vide oziljci. :) U medjuvremenu,postao sam samostalan covek,uzoran sportista...

mrak

pre 6 godina

Naravno da decu ne treba prebijati i naravno da se ne moze udariti za svaku sitnicu,, ali mogu ni biti prezasticeni.
Tako samo stvaramo disfunkcionalne ljude.

ja

pre 6 godina

Decu ne treba "lemati",ali lagano po guzi kada bas, bas preteraju,zasto da ne.
"Moderni" roditelji koji se,zaboga,na ovo zgrozavaju I sve resavaju "razgovorom",verovatno imaju jedno dete I apsolutno su mu posveceni...tablet od 2.god.,u parkicu vriste I histerisu kad treba da ustupe ljuljasku drugom deteti I sve tako do srednje skole I slucaja skole u Arandjelovcu..
Naravno I tu ce imati punu podrsku svojih reditelja,zato sto su im deca,covece,divna...

slatka mala

pre 6 godina

dobila sam jedne doooobre batine i par samara od roditelja za ceo zivot ,al imala(imali)su srece da sam bila dobro dete.Svakako mi je zao sto ih neke stvari nisam poslusala.Bilo bi mi lakse.Zato sam na pola za tu vaspitnu meru.Procena je sve.. Nekad kad je dete emotivno treba raditi na tu stranu.Sustina,upoznajte vasu decu,sto pre i nikad ne prestajte da vidite kako odrastaju.

mala

pre 6 godina

Problem su roditelji. Dete se rodi kao dobro milo bice i ostane takvo dok ga roditelji ne oblikuju prema nekim svojim principima. Nije stvar samo u tome da li je dobilo cusku ako je mozda bilo u opasnosti i morali ste brzo da reagujete, dete se mora vaspitavati dok ste zivi. Vazniji je zdrav odnos i razgovor sa detetom, pravilno vaspitanje i rad i kada su odrasli. Cusku ce i zaboraviti ali ako je dete zanemareno, ako se oseca zapostavljenim i nevidljivim, to je mnogo veci problem. Bila sam tuceno dete ali me je vise bolelo to sto sam bila zanemarena. Obecala sam sebi da nikada necu udariti i zapostaviti dete. I uspela sam. Imam los odnos sa majkom iako imam 50 godina ali zato imam odlican odnos sa svojim detetom. Pricajte sa decom, interesujte se za njihove probleme, recite im da ako sad nisu spremni da nesto podele sa vama, da ste vi uvek tu za njih.

radica

pre 6 godina

Rodjena sam i odrasla u centru Beograda, pre 60-ak godina. Tada su batine bile sasvim legitimna vaspitna mera, znači podrazumevalo se da dobiješ poneku varjaču, kada napraviš neko s..nje. Takva je bila situacija i kod svih mojih drugova i drugarica. U medjuvremenu smo porasli, završili škole, fakultete, postali uspešni i pošteni ljudi...I ne vidim da su nam te batine nešto naudile.

Zo

pre 6 godina

Vaspitanje i samo vaspitanje. Decu treba biti recima koja mogu da budu ostrija i jaca od svakih batina. Jos veca kazna sto napisa jedan citalac uskratiti im telefon fejs, instagram i sl. na desetak dana ili vise zavisi od kazne. Sami ce da traze da ih udarite samo da im vratite telefon.

Boot

pre 6 godina

Gora kazna za decu je oduzeti im telefon, kompjuter ili igricu nego da ih tučeš. Male treba pljesnuti po dupetu dok ne počnu da shvataju verbalnu komunikaciju

Lady in red

pre 6 godina

Ne pada mi na pamet da ga bijem, probala sam povisen ton par puta nije bilo efekta i ja sam se osecala grozno sto sam uopste pokusala, iako je jos mali samo objasnjavam, objasnjavam i objasnjavam, promenim ton, zvucim ozbiljno i to je to, i radicu to koliko god da treba.

Eto

pre 6 godina

Tukla me je majka zbog svojih frustracija , nekad užasno i uglavnom nepravedno.Intelektualka sam ,relativno uspešna i sa visokim moralnim standardima .Ali , mislim da nisam bila dobar roditelj svojoj deci .

zivot je s.anje

pre 6 godina

mene je stari kao nastarije dete u copru mlatio ko vola u kupusu,ne znam ,valjda za primer ostalima,kad sam jednom tako u zivotu podsetio na to i pitao zasto,nabaci samo onaj njegov kez i kaze,takav sam,,on danas pod zemljom a ja tu gde jesam?

scepanmali

pre 6 godina

(Eobi, 08. novembar 2017 10:41) 
Mene nisu tukli, a u životu mi nikad nije palo napamet da ukradem nešto.
(dzeks, 08. novembar 2017 11:16)

Ma, ti si zlatan :)

Maja

pre 6 godina

Batinama pribezu osobe koje su isfrustrirane, nezrele, i nespremne za roditeljstvo. Nije poenta samo roditi, kao sto misle popovi i ministri, nego napraviti od tog deteta dobru osobu, a to ne moze neko ko nije stabilna, smirena, obrazovana, i samosvesna licnost. Zato mi je muka kad cujem kuknjavu o natalitetu i procitam nebulozne izjave poput one da studentkinje treba da radjaju! Epidemija vrsnjackog nasilja, odbijanje vakcinicije, psovanje i pusenje cigareta u pristvu dece su samo neki od pokazatelja da veliki broj roditelja u Srbiji nije dorastao tom zadatku. Batine tu ne pomazu, samo edukacija buducih roditelja!

glista

pre 6 godina

Batina je svakako jedino resenje za roditelje kojima nedostaje intelektualni kapacitet za roditeljstvo. A takvih je mnogo, pa je svaka diskusija sa njima nemoguca, pucaju ih odbrambeni mehanizmi i samoopravdavanje. Posebna kategorija pakla za ove "i mene su tukli, pa sta mi fali". Taj jos uvek nije osvestio pukotine u svojoj licnosti.

T3PX

pre 6 godina

Nije skoro prosao dan a da nisam bio tucen. Danas mi stari kaze da sam na osnovu toga postao covek. Pitam se da li treba mozda i da se zahvalim?
Uglavnom, shvatio sam za sebe da nikada u zivotu necu dizati ruku na svoje dete.

Kim Tram Sun

pre 6 godina

Kakav raygovor, intelektualni kapacitet kada dete ima 1-2 godine???
Ono mora refleksno da nauci da ne sme da gura prstu u utikac ili da baca igracke kroz prozor, i li da prilazi sporetu. Dakle, podvikivanje, eventualno da se udari po guzi da nauci da to sto radi ne sme da radi - na osnovu kazne, kao i kad uradi nesto dobro, tipa sedne na nosu ili lepo ruca da bude nagradjen, pohvaljen i sl.

Ne pricam o lemanju dece, niti o tome da kad su deca vec veca da sa njima ne treba da se prica, vec o tome da kad su bas mala neke stvari se uce kroz kazne i nagrade.

Eobi

pre 6 godina

Naravno da ima efekta. Sećam se kad sam ukrao krem bananicu kod komšije u dragstor , znači jednu krem bananicu, imao sam oko 8-9 godina. Majka me odvela u tzv paklenu sobicu, i istukla kao magarca...od tad nisam ukrao ni 5 dinara nikad nikome...

Eobi

pre 6 godina

Naravno da ima efekta. Sećam se kad sam ukrao krem bananicu kod komšije u dragstor , znači jednu krem bananicu, imao sam oko 8-9 godina. Majka me odvela u tzv paklenu sobicu, i istukla kao magarca...od tad nisam ukrao ni 5 dinara nikad nikome...

Kim Tram Sun

pre 6 godina

Kakav raygovor, intelektualni kapacitet kada dete ima 1-2 godine???
Ono mora refleksno da nauci da ne sme da gura prstu u utikac ili da baca igracke kroz prozor, i li da prilazi sporetu. Dakle, podvikivanje, eventualno da se udari po guzi da nauci da to sto radi ne sme da radi - na osnovu kazne, kao i kad uradi nesto dobro, tipa sedne na nosu ili lepo ruca da bude nagradjen, pohvaljen i sl.

Ne pricam o lemanju dece, niti o tome da kad su deca vec veca da sa njima ne treba da se prica, vec o tome da kad su bas mala neke stvari se uce kroz kazne i nagrade.

Maja

pre 6 godina

Batinama pribezu osobe koje su isfrustrirane, nezrele, i nespremne za roditeljstvo. Nije poenta samo roditi, kao sto misle popovi i ministri, nego napraviti od tog deteta dobru osobu, a to ne moze neko ko nije stabilna, smirena, obrazovana, i samosvesna licnost. Zato mi je muka kad cujem kuknjavu o natalitetu i procitam nebulozne izjave poput one da studentkinje treba da radjaju! Epidemija vrsnjackog nasilja, odbijanje vakcinicije, psovanje i pusenje cigareta u pristvu dece su samo neki od pokazatelja da veliki broj roditelja u Srbiji nije dorastao tom zadatku. Batine tu ne pomazu, samo edukacija buducih roditelja!

T3PX

pre 6 godina

Nije skoro prosao dan a da nisam bio tucen. Danas mi stari kaze da sam na osnovu toga postao covek. Pitam se da li treba mozda i da se zahvalim?
Uglavnom, shvatio sam za sebe da nikada u zivotu necu dizati ruku na svoje dete.

scepanmali

pre 6 godina

(Eobi, 08. novembar 2017 10:41) 
Mene nisu tukli, a u životu mi nikad nije palo napamet da ukradem nešto.
(dzeks, 08. novembar 2017 11:16)

Ma, ti si zlatan :)

glista

pre 6 godina

Batina je svakako jedino resenje za roditelje kojima nedostaje intelektualni kapacitet za roditeljstvo. A takvih je mnogo, pa je svaka diskusija sa njima nemoguca, pucaju ih odbrambeni mehanizmi i samoopravdavanje. Posebna kategorija pakla za ove "i mene su tukli, pa sta mi fali". Taj jos uvek nije osvestio pukotine u svojoj licnosti.

radica

pre 6 godina

Rodjena sam i odrasla u centru Beograda, pre 60-ak godina. Tada su batine bile sasvim legitimna vaspitna mera, znači podrazumevalo se da dobiješ poneku varjaču, kada napraviš neko s..nje. Takva je bila situacija i kod svih mojih drugova i drugarica. U medjuvremenu smo porasli, završili škole, fakultete, postali uspešni i pošteni ljudi...I ne vidim da su nam te batine nešto naudile.

Eto

pre 6 godina

Tukla me je majka zbog svojih frustracija , nekad užasno i uglavnom nepravedno.Intelektualka sam ,relativno uspešna i sa visokim moralnim standardima .Ali , mislim da nisam bila dobar roditelj svojoj deci .

Boot

pre 6 godina

Gora kazna za decu je oduzeti im telefon, kompjuter ili igricu nego da ih tučeš. Male treba pljesnuti po dupetu dok ne počnu da shvataju verbalnu komunikaciju

Lady in red

pre 6 godina

Ne pada mi na pamet da ga bijem, probala sam povisen ton par puta nije bilo efekta i ja sam se osecala grozno sto sam uopste pokusala, iako je jos mali samo objasnjavam, objasnjavam i objasnjavam, promenim ton, zvucim ozbiljno i to je to, i radicu to koliko god da treba.

zivot je s.anje

pre 6 godina

mene je stari kao nastarije dete u copru mlatio ko vola u kupusu,ne znam ,valjda za primer ostalima,kad sam jednom tako u zivotu podsetio na to i pitao zasto,nabaci samo onaj njegov kez i kaze,takav sam,,on danas pod zemljom a ja tu gde jesam?

mala

pre 6 godina

Problem su roditelji. Dete se rodi kao dobro milo bice i ostane takvo dok ga roditelji ne oblikuju prema nekim svojim principima. Nije stvar samo u tome da li je dobilo cusku ako je mozda bilo u opasnosti i morali ste brzo da reagujete, dete se mora vaspitavati dok ste zivi. Vazniji je zdrav odnos i razgovor sa detetom, pravilno vaspitanje i rad i kada su odrasli. Cusku ce i zaboraviti ali ako je dete zanemareno, ako se oseca zapostavljenim i nevidljivim, to je mnogo veci problem. Bila sam tuceno dete ali me je vise bolelo to sto sam bila zanemarena. Obecala sam sebi da nikada necu udariti i zapostaviti dete. I uspela sam. Imam los odnos sa majkom iako imam 50 godina ali zato imam odlican odnos sa svojim detetom. Pricajte sa decom, interesujte se za njihove probleme, recite im da ako sad nisu spremni da nesto podele sa vama, da ste vi uvek tu za njih.

ja

pre 6 godina

Decu ne treba "lemati",ali lagano po guzi kada bas, bas preteraju,zasto da ne.
"Moderni" roditelji koji se,zaboga,na ovo zgrozavaju I sve resavaju "razgovorom",verovatno imaju jedno dete I apsolutno su mu posveceni...tablet od 2.god.,u parkicu vriste I histerisu kad treba da ustupe ljuljasku drugom deteti I sve tako do srednje skole I slucaja skole u Arandjelovcu..
Naravno I tu ce imati punu podrsku svojih reditelja,zato sto su im deca,covece,divna...

Zo

pre 6 godina

Vaspitanje i samo vaspitanje. Decu treba biti recima koja mogu da budu ostrija i jaca od svakih batina. Jos veca kazna sto napisa jedan citalac uskratiti im telefon fejs, instagram i sl. na desetak dana ili vise zavisi od kazne. Sami ce da traze da ih udarite samo da im vratite telefon.

Dag Kristi

pre 6 godina

Secam se batina od majke,kada sam otisao sa drugovima na fudbal za vreme NATO bombardovanja 1999.Lila je kao iz kabla kisa,a mi nismo prestajali.Dosao sam kuci u mrak,mokar do gole koze,a majka sedi u mraku(nestalo bilo struje),i pita se sta li je sa mnom,a jos nije mogla da dobije caleta koji bio mobilisan.Tukla me je nekim kicastim plasticnim cvetom po nogama.Secam se da dve nedelje nisam smeo da obucem sorts da mi se ne vide oziljci. :) U medjuvremenu,postao sam samostalan covek,uzoran sportista...

slatka mala

pre 6 godina

dobila sam jedne doooobre batine i par samara od roditelja za ceo zivot ,al imala(imali)su srece da sam bila dobro dete.Svakako mi je zao sto ih neke stvari nisam poslusala.Bilo bi mi lakse.Zato sam na pola za tu vaspitnu meru.Procena je sve.. Nekad kad je dete emotivno treba raditi na tu stranu.Sustina,upoznajte vasu decu,sto pre i nikad ne prestajte da vidite kako odrastaju.

Sreća

pre 6 godina

Jako mali procenat roditelja svesno vaspitava i analizira svoju decu i njihove postupke u svakom trenutku, ostali to rade stihijski i vaspitavaju decu prema člancima iz novina ili bez razmišljanja onako kako je njih njihova mama naučila. Ali nažalost, ne znači da će deca ovih prvih roditelja sutra biti uspešnija od dece od ovih drugih, to se vidi iz okruženja. Faktor sreće ima ogroman udeo u svemu tome, pa onda istadne strina Stana bila bolja majka od mene. Ali nema veze borićemo se!

...

pre 6 godina

ko ne ume da vaspita bez batina možda nije za dete. zamisli moje je jedinče, ume da deli, ne baca se po podu, zna da se u prodavnici uzme samo jedan slatkiš... a niko ga nikad nije udario. ni malo, po guzi. nikad. tako da to što vama nije uspelo, ne znači da drugima ne može da uspe.

mrak

pre 6 godina

Naravno da decu ne treba prebijati i naravno da se ne moze udariti za svaku sitnicu,, ali mogu ni biti prezasticeni.
Tako samo stvaramo disfunkcionalne ljude.

m

pre 6 godina

jeste primetili da vecina ljudi koji su primali batine kao deca su se zakleli da nece nikad udariti svoje dete... sve jasno...a ono da dete bije onaj koji nema intelektualni kapacitet za odgajanje i vaspitanje deteta..zlata vredna recenica

Marko

pre 6 godina

Svako moze imati dete, ali retko ko moze biti dobar roditelj. Majka i otac postanes vremenom, a ne samo sto si dao bioloski materijal. Kao i sto se dete moze napraviti bez zrnca ljubavi, bilo iz neke proracunasti pa onda i do onih najtezih slucajeva tipa silovanja... Opet, danas i ne mogu ustvari svi dobiti decu, da ispravim sebe,nazalost i iz mog iskustva bas oni koji i ne mogu da ih dobiju sigurno bi bili bolji rosditelji od ovih koje znam i imaju ih... I sigurno ih ne bi tukli itd kao sto rade ovi drugi jer bi znali da ih cene kao nova nevina ziva bica.

Ja

pre 6 godina

(...

Nisu sva deca ista, a proces vaspitanja ne zavisi samo od vaspitaca, nego i od onog ko se vaspitava i njegove volje i zelje. Deca po prirodi ne znaju vezu izmedju uzroka i posledica, ne znaju za strah jer ne znaju za posledicu. Deca u pubertetu odbijaju roditelje kao autoritet, tesko je u tom perioodu prici im, znaju da budu nesnosna! Naucno je dokazano da im u tom periodu mozak nije ni fizicki potpuno formiran, o cemu pricamo ljudi! Ono sto je definitivno odavno napusteno u pedagogiji, to je shvatanje da je dete covek u maliom. Nauka vrlo dobro zna sta su deca i da to nisu odrasli ljudi, tako da vaspitne metode prilagodjavamo toj cinjenici i pristupamo individualno svakom detetu. Nema opstevazecih pravila tipa, batine su strogo zabrajene, jer nekad su i potrebne, da se ne lazemo!

glista

pre 6 godina

Batina je svakako jedino resenje za roditelje kojima nedostaje intelektualni kapacitet za roditeljstvo. A takvih je mnogo, pa je svaka diskusija sa njima nemoguca, pucaju ih odbrambeni mehanizmi i samoopravdavanje. Posebna kategorija pakla za ove "i mene su tukli, pa sta mi fali". Taj jos uvek nije osvestio pukotine u svojoj licnosti.

Maja

pre 6 godina

Batinama pribezu osobe koje su isfrustrirane, nezrele, i nespremne za roditeljstvo. Nije poenta samo roditi, kao sto misle popovi i ministri, nego napraviti od tog deteta dobru osobu, a to ne moze neko ko nije stabilna, smirena, obrazovana, i samosvesna licnost. Zato mi je muka kad cujem kuknjavu o natalitetu i procitam nebulozne izjave poput one da studentkinje treba da radjaju! Epidemija vrsnjackog nasilja, odbijanje vakcinicije, psovanje i pusenje cigareta u pristvu dece su samo neki od pokazatelja da veliki broj roditelja u Srbiji nije dorastao tom zadatku. Batine tu ne pomazu, samo edukacija buducih roditelja!

Lady in red

pre 6 godina

Ne pada mi na pamet da ga bijem, probala sam povisen ton par puta nije bilo efekta i ja sam se osecala grozno sto sam uopste pokusala, iako je jos mali samo objasnjavam, objasnjavam i objasnjavam, promenim ton, zvucim ozbiljno i to je to, i radicu to koliko god da treba.

scepanmali

pre 6 godina

(Eobi, 08. novembar 2017 10:41) 
Mene nisu tukli, a u životu mi nikad nije palo napamet da ukradem nešto.
(dzeks, 08. novembar 2017 11:16)

Ma, ti si zlatan :)

zivot je s.anje

pre 6 godina

mene je stari kao nastarije dete u copru mlatio ko vola u kupusu,ne znam ,valjda za primer ostalima,kad sam jednom tako u zivotu podsetio na to i pitao zasto,nabaci samo onaj njegov kez i kaze,takav sam,,on danas pod zemljom a ja tu gde jesam?

Eobi

pre 6 godina

Naravno da ima efekta. Sećam se kad sam ukrao krem bananicu kod komšije u dragstor , znači jednu krem bananicu, imao sam oko 8-9 godina. Majka me odvela u tzv paklenu sobicu, i istukla kao magarca...od tad nisam ukrao ni 5 dinara nikad nikome...

Zo

pre 6 godina

Vaspitanje i samo vaspitanje. Decu treba biti recima koja mogu da budu ostrija i jaca od svakih batina. Jos veca kazna sto napisa jedan citalac uskratiti im telefon fejs, instagram i sl. na desetak dana ili vise zavisi od kazne. Sami ce da traze da ih udarite samo da im vratite telefon.

T3PX

pre 6 godina

Nije skoro prosao dan a da nisam bio tucen. Danas mi stari kaze da sam na osnovu toga postao covek. Pitam se da li treba mozda i da se zahvalim?
Uglavnom, shvatio sam za sebe da nikada u zivotu necu dizati ruku na svoje dete.

Kim Tram Sun

pre 6 godina

Kakav raygovor, intelektualni kapacitet kada dete ima 1-2 godine???
Ono mora refleksno da nauci da ne sme da gura prstu u utikac ili da baca igracke kroz prozor, i li da prilazi sporetu. Dakle, podvikivanje, eventualno da se udari po guzi da nauci da to sto radi ne sme da radi - na osnovu kazne, kao i kad uradi nesto dobro, tipa sedne na nosu ili lepo ruca da bude nagradjen, pohvaljen i sl.

Ne pricam o lemanju dece, niti o tome da kad su deca vec veca da sa njima ne treba da se prica, vec o tome da kad su bas mala neke stvari se uce kroz kazne i nagrade.

radica

pre 6 godina

Rodjena sam i odrasla u centru Beograda, pre 60-ak godina. Tada su batine bile sasvim legitimna vaspitna mera, znači podrazumevalo se da dobiješ poneku varjaču, kada napraviš neko s..nje. Takva je bila situacija i kod svih mojih drugova i drugarica. U medjuvremenu smo porasli, završili škole, fakultete, postali uspešni i pošteni ljudi...I ne vidim da su nam te batine nešto naudile.

Boot

pre 6 godina

Gora kazna za decu je oduzeti im telefon, kompjuter ili igricu nego da ih tučeš. Male treba pljesnuti po dupetu dok ne počnu da shvataju verbalnu komunikaciju

...

pre 6 godina

ko ne ume da vaspita bez batina možda nije za dete. zamisli moje je jedinče, ume da deli, ne baca se po podu, zna da se u prodavnici uzme samo jedan slatkiš... a niko ga nikad nije udario. ni malo, po guzi. nikad. tako da to što vama nije uspelo, ne znači da drugima ne može da uspe.

ja

pre 6 godina

Decu ne treba "lemati",ali lagano po guzi kada bas, bas preteraju,zasto da ne.
"Moderni" roditelji koji se,zaboga,na ovo zgrozavaju I sve resavaju "razgovorom",verovatno imaju jedno dete I apsolutno su mu posveceni...tablet od 2.god.,u parkicu vriste I histerisu kad treba da ustupe ljuljasku drugom deteti I sve tako do srednje skole I slucaja skole u Arandjelovcu..
Naravno I tu ce imati punu podrsku svojih reditelja,zato sto su im deca,covece,divna...

Dag Kristi

pre 6 godina

Secam se batina od majke,kada sam otisao sa drugovima na fudbal za vreme NATO bombardovanja 1999.Lila je kao iz kabla kisa,a mi nismo prestajali.Dosao sam kuci u mrak,mokar do gole koze,a majka sedi u mraku(nestalo bilo struje),i pita se sta li je sa mnom,a jos nije mogla da dobije caleta koji bio mobilisan.Tukla me je nekim kicastim plasticnim cvetom po nogama.Secam se da dve nedelje nisam smeo da obucem sorts da mi se ne vide oziljci. :) U medjuvremenu,postao sam samostalan covek,uzoran sportista...

mrak

pre 6 godina

Naravno da decu ne treba prebijati i naravno da se ne moze udariti za svaku sitnicu,, ali mogu ni biti prezasticeni.
Tako samo stvaramo disfunkcionalne ljude.

m

pre 6 godina

jeste primetili da vecina ljudi koji su primali batine kao deca su se zakleli da nece nikad udariti svoje dete... sve jasno...a ono da dete bije onaj koji nema intelektualni kapacitet za odgajanje i vaspitanje deteta..zlata vredna recenica

Eto

pre 6 godina

Tukla me je majka zbog svojih frustracija , nekad užasno i uglavnom nepravedno.Intelektualka sam ,relativno uspešna i sa visokim moralnim standardima .Ali , mislim da nisam bila dobar roditelj svojoj deci .

Ja

pre 6 godina

(...

Nisu sva deca ista, a proces vaspitanja ne zavisi samo od vaspitaca, nego i od onog ko se vaspitava i njegove volje i zelje. Deca po prirodi ne znaju vezu izmedju uzroka i posledica, ne znaju za strah jer ne znaju za posledicu. Deca u pubertetu odbijaju roditelje kao autoritet, tesko je u tom perioodu prici im, znaju da budu nesnosna! Naucno je dokazano da im u tom periodu mozak nije ni fizicki potpuno formiran, o cemu pricamo ljudi! Ono sto je definitivno odavno napusteno u pedagogiji, to je shvatanje da je dete covek u maliom. Nauka vrlo dobro zna sta su deca i da to nisu odrasli ljudi, tako da vaspitne metode prilagodjavamo toj cinjenici i pristupamo individualno svakom detetu. Nema opstevazecih pravila tipa, batine su strogo zabrajene, jer nekad su i potrebne, da se ne lazemo!

mala

pre 6 godina

Problem su roditelji. Dete se rodi kao dobro milo bice i ostane takvo dok ga roditelji ne oblikuju prema nekim svojim principima. Nije stvar samo u tome da li je dobilo cusku ako je mozda bilo u opasnosti i morali ste brzo da reagujete, dete se mora vaspitavati dok ste zivi. Vazniji je zdrav odnos i razgovor sa detetom, pravilno vaspitanje i rad i kada su odrasli. Cusku ce i zaboraviti ali ako je dete zanemareno, ako se oseca zapostavljenim i nevidljivim, to je mnogo veci problem. Bila sam tuceno dete ali me je vise bolelo to sto sam bila zanemarena. Obecala sam sebi da nikada necu udariti i zapostaviti dete. I uspela sam. Imam los odnos sa majkom iako imam 50 godina ali zato imam odlican odnos sa svojim detetom. Pricajte sa decom, interesujte se za njihove probleme, recite im da ako sad nisu spremni da nesto podele sa vama, da ste vi uvek tu za njih.

slatka mala

pre 6 godina

dobila sam jedne doooobre batine i par samara od roditelja za ceo zivot ,al imala(imali)su srece da sam bila dobro dete.Svakako mi je zao sto ih neke stvari nisam poslusala.Bilo bi mi lakse.Zato sam na pola za tu vaspitnu meru.Procena je sve.. Nekad kad je dete emotivno treba raditi na tu stranu.Sustina,upoznajte vasu decu,sto pre i nikad ne prestajte da vidite kako odrastaju.

Marko

pre 6 godina

Svako moze imati dete, ali retko ko moze biti dobar roditelj. Majka i otac postanes vremenom, a ne samo sto si dao bioloski materijal. Kao i sto se dete moze napraviti bez zrnca ljubavi, bilo iz neke proracunasti pa onda i do onih najtezih slucajeva tipa silovanja... Opet, danas i ne mogu ustvari svi dobiti decu, da ispravim sebe,nazalost i iz mog iskustva bas oni koji i ne mogu da ih dobiju sigurno bi bili bolji rosditelji od ovih koje znam i imaju ih... I sigurno ih ne bi tukli itd kao sto rade ovi drugi jer bi znali da ih cene kao nova nevina ziva bica.

Sreća

pre 6 godina

Jako mali procenat roditelja svesno vaspitava i analizira svoju decu i njihove postupke u svakom trenutku, ostali to rade stihijski i vaspitavaju decu prema člancima iz novina ili bez razmišljanja onako kako je njih njihova mama naučila. Ali nažalost, ne znači da će deca ovih prvih roditelja sutra biti uspešnija od dece od ovih drugih, to se vidi iz okruženja. Faktor sreće ima ogroman udeo u svemu tome, pa onda istadne strina Stana bila bolja majka od mene. Ali nema veze borićemo se!