Kampanja koja je uzburkala region: Trudnoća željena, devojčica #Neželjena

Utorak, 28.11.2017.

14:43

Izvor: Tara Tomoviæ

Autor: {"id":470255,"id_news":1329938,"name":"","surname":"Tara Tomovi\u00e6"}

Kampanja koja je uzburkala region: Trudnoæa željena, devojèica #Neželjena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

miletrans

pre 6 godina

Dok je supruga bila trudna imao sam samo dva pitanja za lekare:
1. Da li je sa detetom sve ok?
2. Da li je sa zdravljem moje supruge ok?
Hvala Bogu/sreci/sudbini/cemugod (izabrati po zelji) da su odgovori uvek bili potvrdni. Dalje nisam ni slusao lekara.

Nina

pre 6 godina

@risbo Iz mog ugla ova feministicka kampanja je totalna glupost. Ne mogu da vjerujem, niti poznajem, niti sam cuo za abortuse jer je djevojcica u pitanju. Bolesno, ako toga ima.

To sto ti ne poznajes ne znaci da toga nema... a mozda i poznajes ljude koji su to uradili ali ne znas, nije to bas nesto o cemu se prica naokolo. Statistika opet ne laze, a ako si uopste procitao tekst vidio bi da unazad 20 godina se radja mnogo vise djecaka nego djevojcica "“Prirodni odnos polova novorođene dece kreće se od 102 do 105/6 dečaka na 100 devojčica. Međutim, prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, u poslednjih dvadeset godina se na 109 dečaka u proseku godišnje rađa samo 100 devojčica. Samo u 2009. godini, rodilo se 113 dečaka, u odnosu na 100 devojčica", tako da itekako toga ima, nazalost. Pritom, ovo je statistika za citavu CG iako se zna gdje je ta praksa najvise zastupljena, tako da u tim mjestima bukvalno vidis razliku cim pogledas grupe u vrticu ili razrede u skoli...

ujka

pre 6 godina

Ja na zalost nemam dece, nisam jos ozenjen, iako imam 43, ali moja sestra ima njih troje, dve cerkice i jednog sina i ne mogu da zamislim svoj zivot bez njih, bez svo troje!!! Pa mene niko na svetu ne voli kao jedna od njenih devojcica, kada me ona nazove i kaze "Ujko, da ti kazem", ja se sav istopim, ne mogu da shvatim da nekome deca mogu biti teret, ma kog pola bila, a isto tako znam da su za roditelje u starosti mnogo bolja zenska deca od muske, cast izuzecima, zato ljudi, radjate sto vise dece oba pola, to je nase najvece blago, samo se pitam koga ce zeniti ti sinovi, ako oko sebe ne budu imali devojke, verovatno jedni druge, jel da???

mrmlj

pre 6 godina

samo da su ziva i zdrava i srecna, a pol je nebitan.
kao muskarcu koji jos uvek nema decu, cini mi se da bi mi sa decacima bilo lakse jer bih znao otprilike sta da ocekujem, isto kao sto mislim da bi mojoj suprugi bilo lakse sa devojcicama jer bi znala sta da ocekuje.
naravno, to ne mora da bude tacno, vrlo je verovatno da i nije. mnogi moji drugari imaju cerkice i podjednako su srecni zbog toga koliko i oni koji imaju sinove ili koji imaju vise dece.

prekinuti trudnocu je jedna stvar i svaka zena ima pravo na to, ali prekinuti trudnocu zbog toga sto dete nije zeljenog pola, po mom misljenju, nikako nije dobar razlog za to. cak bih, da se ja pitam, to ne samo zabranio vec i tretirao kao pokusaj ubistva.

ne mogu da verujem da i dalje postoje ljudi koji razmisljaju da je "sramota" nemati sina.
mozda je to jedan od razloga sto nam tako dobro ide u svim sferama zivota.

otac

pre 6 godina

Imam dva sina i zasao sam u osmu deceniju zivota. Hvala Bogu sa sinovima se ODLICNO slazem, mada ni sa jednim ne zivim u istom domacinstvu. Kao mlad otac, priznajem, vise sam voleo to sto imam samo sinove, jer cinilo mi se da mi je lakse vaspitavati musku nego zensku decu. Danas, kad sam zasao u godine konsantujem da su ipak zenska deca mnogo privrzenija roditeljima nego muska. Valjda zato sto su sada i oni "glava" porodice, pa imaju manje vremena da se posvete roditeljima? Ili je to smo plod moje nostalgije?

Baka Jela

pre 6 godina

...ali sada, kada mu starost, nemoc kuca na vrata i kada bi cerkine potpore bile dobro dosle, sestra i ja nismo zainteresovane za njega... (nezeljene#too, 28. novembar 2017 09:49)

Ja sam ZGROZENA vasim tekstom. Zar je moguce da briga o ostarelom roditelju treba da bude roba?!?!??! Nisi me dovoljno voleo pa necu ni ja tebe... to je vasa prica... koliko ti mene toliko ja tebe... ali ne zaboravite jedno, on je vas sa vasom majkom RODIO, da nije njih, vas ne bi ni BILO,... ako ni zbog cega drugo, trebalo bi bar zbog toga da budete "zainteresovane", ali verovatno tu ima malo "interesa" pa vas zato nema.... ali zato trazite opravdannje svukuda, cak i ovde, anonimno....

TOliko

pre 6 godina

Problem je sto abortus uopste postoji kao opcija. Abortus kao prihvatljivu opciju za prekid tudnoce su uvele feministkinje i sada kada im se to obilo o glavu, kukaju o nasilju nad zenama. Bilo koji vid abortusa je nasilje, da li u svrhu biranja pola, da li u neku drugu. Moj moralni sistem je mnogo sofisticiraniji od ovih kvazi moralista koji se zgrazavaju nad praksom odabira pola. Ako je nekome vec do odabira pola, postoje mnogo sofisticiranije metode za to, a ne ovo kasapljenje.
(gmikamg@yahoo.com, 28. novembar 2017 11:38)

Abortus izmislile feministkinje??? Abortus postoji koliko i ljudska vrsta. Roditelji kojima je zapravo vazan koji je pol deteta u startu ne postaju roditelji iz pravih razloga.

gmikamg@yahoo.com

pre 6 godina

Problem je sto abortus uopste postoji kao opcija. Abortus kao prihvatljivu opciju za prekid tudnoce su uvele feministkinje i sada kada im se to obilo o glavu, kukaju o nasilju nad zenama. Bilo koji vid abortusa je nasilje, da li u svrhu biranja pola, da li u neku drugu. Moj moralni sistem je mnogo sofisticiraniji od ovih kvazi moralista koji se zgrazavaju nad praksom odabira pola. Ako je nekome vec do odabira pola, postoje mnogo sofisticiranije metode za to, a ne ovo kasapljenje.

Komifo

pre 6 godina

Ovime najprimitivniji među nama smanjuju sebi natalitet, sprovodeći prirodnu selekciju i podižući kvalitet društva. Ne podržavam što postoje, ali podržavam što sami drže svoj broj pod kontrolom.

adriano_galliani

pre 6 godina

То је повезано са традицијом сличном као у Кини, где такође постоји овај проблем. Ради се о, наравно, положају жена који је апсолутно неравноправан. Жена када се уда практично напушта породицу и припада породици свог мужа. Једна од традиција у Црној Гори је чувено прање ногу свекру, деди итд. Тако да, тако се створила та жеља за синовима а не за ћеркама, све и да је од тих традиција мало шта остало.

risbo

pre 6 godina

Iz mog ugla ova feministicka kampanja je totalna glupost. Ne mogu da vjerujem, niti poznajem, niti sam cuo za abortuse jer je djevojcica u pitanju. Bolesno, ako toga ima. Imam dvije cerke i sina, nikada nijesam pozelio drugacije. Cak sam navijao da trece dijete bude cerka.

crnogorac

pre 6 godina

podrzavam akciju. dijete je dijete. to je jedan zivot. kako ljude nije strah od boga, lose karme i ne znam u sta vjeruju ako nemaju morala, intelekta ili ne znam cega vec. ne mogu da vjerujem da neko ubije svoje nerodjeno dijete. to je poodmakla trudnoca kad se zna pol.

stid me da me neko svrstava u isti kos sa tim ljudima. kao rodjeni smo na istoj teritoriji i sad smo obiljezeni postupcima ovakvim neandretalaca.

Nikola97

pre 6 godina

Dete je dete i ja ne mogu da zamislim da neko zali sto je dobio dete. Ne mogu da zamislim da neko ne oseti ljubav prema detetu samo zbog pola. Mislim da je realno da bih ja kao homoseksualac bio bolji roditelj tom detetu nego neko ko bi ga gledao drugim ocima zbog samo zbog pola, koji dete sigurno ne moze da bira. Pol je nebitan. I devojcice i decaci su jednaki.

DejanNO

pre 6 godina

Dobiti ćerkicu je nešto najlepše što jednom ocu može da se desi! Iz ličnog iskustva govorim! Devojčice su mnogo vezane za oca i to je ono što je najlepše...
Ne razumem koliki monstrum treba da budeš pa da biraš isključivo sina....

веверица

pre 6 godina

@verujem u čuda
није у томе поента. не треба да буде такмичење ко је бољи, дечаци или девојчице.

језив текст. за мене је абортус најпримитивнији облик контроле рађања и популације. не видим да је ишта цивилизованији и хуманији од инфантицида какав је постојао од каменог доба, преко спарте и осталих античких култура, па све до скора. да л си уморио дете 3 месеца или 9 месеци након зачећа, ствар је технике, а не суштинска ствар. ако поред толико начина контрацепције неко ипак затрудни (претпоставимо нежељено), па нека га, нека детета. не знам да се ико покајао што је родио дете и да је на крају живота рекао "е само сам се за***бала што нисам прекинула трудноћу на време". заправо је обрнуто. на крају крајева постоје и сиротишта и прихватилишта и хранитељске породице, ако неко баш неће или не може да гаји дете које је родио.

АБОРТУС

pre 6 godina

Бла-бла-трућ на тему патријархалног и конзервативног друштва као виновника ове несреће. А у конзервативном и патријархалном друштву какво је некад било црногорско, "ЋЕРАЛО СЕ" све док се не роди мушко. А сад се више "НЕ ЋЕРА" и то само зато што је неко некад допустио да абортус у нас постане најобичније КОНТРАЦЕПТИВНО СРЕДСТВО. Плашим се се да некој будали у скорије време не падне на памет да и стрељачки строј мож да бидне контрацептивно средство и то веома ефикасно.

nezeljene#too

pre 6 godina

ziva istina..nas tata, crnogorac, od plemena vasojevica, nikada nije bio srecan sto mu zena nije sinove rodila..naravno, ona je za to odgovorna bila..kao bozija kazna, ili kakogod je nazvali, danas je sa nama u jednom distanciranom odnosu..nije bio prisutan u
nasim zivotima kada nam je bio potreban, ali sada, kada mu starost, nemoc kuca na vrata i kada bi cerkine potpore bile dobro dosle, sestra i ja nismo zainteresovane za njega..za nas je on veci stranac od komsija..tuzno, a bilo je i bolno...zato, crnogorci, ocevi ili vi sto cete to biti, volite vase curice i budite srecni sto ih imate..to je posebna ljubav i saputnik za ceo zivot...sinovi su, pak nesto drugo...oni su tu, ali posle odu..nemaju nikada tu toplinu, neznost i brigu za roditelje koje cerke pruzaju...crnogorci, radujte se svojim neznim dusicama

Alcale

pre 6 godina

Auuu koliko bolesni ljudi....

nemojste da ih osudjute nisu svesni koliko su jadni sakati!

prvo sam dobio dve cerke, svi me pitali za trece zelim li musko, koji je pol, itd... jeste bio decak i posle jos jedan :D, ali nikada nisam pitao niti trazio da saznam unapred nekako mi bre bilo potpuno svejedno...

Tako da se jezim od ovih jadnih ljudi.... Jade jadne!

nezeljene#too

pre 6 godina

ziva istina..nas tata, crnogorac, od plemena vasojevica, nikada nije bio srecan sto mu zena nije sinove rodila..naravno, ona je za to odgovorna bila..kao bozija kazna, ili kakogod je nazvali, danas je sa nama u jednom distanciranom odnosu..nije bio prisutan u
nasim zivotima kada nam je bio potreban, ali sada, kada mu starost, nemoc kuca na vrata i kada bi cerkine potpore bile dobro dosle, sestra i ja nismo zainteresovane za njega..za nas je on veci stranac od komsija..tuzno, a bilo je i bolno...zato, crnogorci, ocevi ili vi sto cete to biti, volite vase curice i budite srecni sto ih imate..to je posebna ljubav i saputnik za ceo zivot...sinovi su, pak nesto drugo...oni su tu, ali posle odu..nemaju nikada tu toplinu, neznost i brigu za roditelje koje cerke pruzaju...crnogorci, radujte se svojim neznim dusicama

DejanNO

pre 6 godina

Dobiti ćerkicu je nešto najlepše što jednom ocu može da se desi! Iz ličnog iskustva govorim! Devojčice su mnogo vezane za oca i to je ono što je najlepše...
Ne razumem koliki monstrum treba da budeš pa da biraš isključivo sina....

Nikola97

pre 6 godina

Dete je dete i ja ne mogu da zamislim da neko zali sto je dobio dete. Ne mogu da zamislim da neko ne oseti ljubav prema detetu samo zbog pola. Mislim da je realno da bih ja kao homoseksualac bio bolji roditelj tom detetu nego neko ko bi ga gledao drugim ocima zbog samo zbog pola, koji dete sigurno ne moze da bira. Pol je nebitan. I devojcice i decaci su jednaki.

mrmlj

pre 6 godina

samo da su ziva i zdrava i srecna, a pol je nebitan.
kao muskarcu koji jos uvek nema decu, cini mi se da bi mi sa decacima bilo lakse jer bih znao otprilike sta da ocekujem, isto kao sto mislim da bi mojoj suprugi bilo lakse sa devojcicama jer bi znala sta da ocekuje.
naravno, to ne mora da bude tacno, vrlo je verovatno da i nije. mnogi moji drugari imaju cerkice i podjednako su srecni zbog toga koliko i oni koji imaju sinove ili koji imaju vise dece.

prekinuti trudnocu je jedna stvar i svaka zena ima pravo na to, ali prekinuti trudnocu zbog toga sto dete nije zeljenog pola, po mom misljenju, nikako nije dobar razlog za to. cak bih, da se ja pitam, to ne samo zabranio vec i tretirao kao pokusaj ubistva.

ne mogu da verujem da i dalje postoje ljudi koji razmisljaju da je "sramota" nemati sina.
mozda je to jedan od razloga sto nam tako dobro ide u svim sferama zivota.

Alcale

pre 6 godina

Auuu koliko bolesni ljudi....

nemojste da ih osudjute nisu svesni koliko su jadni sakati!

prvo sam dobio dve cerke, svi me pitali za trece zelim li musko, koji je pol, itd... jeste bio decak i posle jos jedan :D, ali nikada nisam pitao niti trazio da saznam unapred nekako mi bre bilo potpuno svejedno...

Tako da se jezim od ovih jadnih ljudi.... Jade jadne!

crnogorac

pre 6 godina

podrzavam akciju. dijete je dijete. to je jedan zivot. kako ljude nije strah od boga, lose karme i ne znam u sta vjeruju ako nemaju morala, intelekta ili ne znam cega vec. ne mogu da vjerujem da neko ubije svoje nerodjeno dijete. to je poodmakla trudnoca kad se zna pol.

stid me da me neko svrstava u isti kos sa tim ljudima. kao rodjeni smo na istoj teritoriji i sad smo obiljezeni postupcima ovakvim neandretalaca.

adriano_galliani

pre 6 godina

То је повезано са традицијом сличном као у Кини, где такође постоји овај проблем. Ради се о, наравно, положају жена који је апсолутно неравноправан. Жена када се уда практично напушта породицу и припада породици свог мужа. Једна од традиција у Црној Гори је чувено прање ногу свекру, деди итд. Тако да, тако се створила та жеља за синовима а не за ћеркама, све и да је од тих традиција мало шта остало.

ujka

pre 6 godina

Ja na zalost nemam dece, nisam jos ozenjen, iako imam 43, ali moja sestra ima njih troje, dve cerkice i jednog sina i ne mogu da zamislim svoj zivot bez njih, bez svo troje!!! Pa mene niko na svetu ne voli kao jedna od njenih devojcica, kada me ona nazove i kaze "Ujko, da ti kazem", ja se sav istopim, ne mogu da shvatim da nekome deca mogu biti teret, ma kog pola bila, a isto tako znam da su za roditelje u starosti mnogo bolja zenska deca od muske, cast izuzecima, zato ljudi, radjate sto vise dece oba pola, to je nase najvece blago, samo se pitam koga ce zeniti ti sinovi, ako oko sebe ne budu imali devojke, verovatno jedni druge, jel da???

Komifo

pre 6 godina

Ovime najprimitivniji među nama smanjuju sebi natalitet, sprovodeći prirodnu selekciju i podižući kvalitet društva. Ne podržavam što postoje, ali podržavam što sami drže svoj broj pod kontrolom.

TOliko

pre 6 godina

Problem je sto abortus uopste postoji kao opcija. Abortus kao prihvatljivu opciju za prekid tudnoce su uvele feministkinje i sada kada im se to obilo o glavu, kukaju o nasilju nad zenama. Bilo koji vid abortusa je nasilje, da li u svrhu biranja pola, da li u neku drugu. Moj moralni sistem je mnogo sofisticiraniji od ovih kvazi moralista koji se zgrazavaju nad praksom odabira pola. Ako je nekome vec do odabira pola, postoje mnogo sofisticiranije metode za to, a ne ovo kasapljenje.
(gmikamg@yahoo.com, 28. novembar 2017 11:38)

Abortus izmislile feministkinje??? Abortus postoji koliko i ljudska vrsta. Roditelji kojima je zapravo vazan koji je pol deteta u startu ne postaju roditelji iz pravih razloga.

Nina

pre 6 godina

@risbo Iz mog ugla ova feministicka kampanja je totalna glupost. Ne mogu da vjerujem, niti poznajem, niti sam cuo za abortuse jer je djevojcica u pitanju. Bolesno, ako toga ima.

To sto ti ne poznajes ne znaci da toga nema... a mozda i poznajes ljude koji su to uradili ali ne znas, nije to bas nesto o cemu se prica naokolo. Statistika opet ne laze, a ako si uopste procitao tekst vidio bi da unazad 20 godina se radja mnogo vise djecaka nego djevojcica "“Prirodni odnos polova novorođene dece kreće se od 102 do 105/6 dečaka na 100 devojčica. Međutim, prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, u poslednjih dvadeset godina se na 109 dečaka u proseku godišnje rađa samo 100 devojčica. Samo u 2009. godini, rodilo se 113 dečaka, u odnosu na 100 devojčica", tako da itekako toga ima, nazalost. Pritom, ovo je statistika za citavu CG iako se zna gdje je ta praksa najvise zastupljena, tako da u tim mjestima bukvalno vidis razliku cim pogledas grupe u vrticu ili razrede u skoli...

АБОРТУС

pre 6 godina

Бла-бла-трућ на тему патријархалног и конзервативног друштва као виновника ове несреће. А у конзервативном и патријархалном друштву какво је некад било црногорско, "ЋЕРАЛО СЕ" све док се не роди мушко. А сад се више "НЕ ЋЕРА" и то само зато што је неко некад допустио да абортус у нас постане најобичније КОНТРАЦЕПТИВНО СРЕДСТВО. Плашим се се да некој будали у скорије време не падне на памет да и стрељачки строј мож да бидне контрацептивно средство и то веома ефикасно.

otac

pre 6 godina

Imam dva sina i zasao sam u osmu deceniju zivota. Hvala Bogu sa sinovima se ODLICNO slazem, mada ni sa jednim ne zivim u istom domacinstvu. Kao mlad otac, priznajem, vise sam voleo to sto imam samo sinove, jer cinilo mi se da mi je lakse vaspitavati musku nego zensku decu. Danas, kad sam zasao u godine konsantujem da su ipak zenska deca mnogo privrzenija roditeljima nego muska. Valjda zato sto su sada i oni "glava" porodice, pa imaju manje vremena da se posvete roditeljima? Ili je to smo plod moje nostalgije?

risbo

pre 6 godina

Iz mog ugla ova feministicka kampanja je totalna glupost. Ne mogu da vjerujem, niti poznajem, niti sam cuo za abortuse jer je djevojcica u pitanju. Bolesno, ako toga ima. Imam dvije cerke i sina, nikada nijesam pozelio drugacije. Cak sam navijao da trece dijete bude cerka.

miletrans

pre 6 godina

Dok je supruga bila trudna imao sam samo dva pitanja za lekare:
1. Da li je sa detetom sve ok?
2. Da li je sa zdravljem moje supruge ok?
Hvala Bogu/sreci/sudbini/cemugod (izabrati po zelji) da su odgovori uvek bili potvrdni. Dalje nisam ni slusao lekara.

gmikamg@yahoo.com

pre 6 godina

Problem je sto abortus uopste postoji kao opcija. Abortus kao prihvatljivu opciju za prekid tudnoce su uvele feministkinje i sada kada im se to obilo o glavu, kukaju o nasilju nad zenama. Bilo koji vid abortusa je nasilje, da li u svrhu biranja pola, da li u neku drugu. Moj moralni sistem je mnogo sofisticiraniji od ovih kvazi moralista koji se zgrazavaju nad praksom odabira pola. Ako je nekome vec do odabira pola, postoje mnogo sofisticiranije metode za to, a ne ovo kasapljenje.

веверица

pre 6 godina

@verujem u čuda
није у томе поента. не треба да буде такмичење ко је бољи, дечаци или девојчице.

језив текст. за мене је абортус најпримитивнији облик контроле рађања и популације. не видим да је ишта цивилизованији и хуманији од инфантицида какав је постојао од каменог доба, преко спарте и осталих античких култура, па све до скора. да л си уморио дете 3 месеца или 9 месеци након зачећа, ствар је технике, а не суштинска ствар. ако поред толико начина контрацепције неко ипак затрудни (претпоставимо нежељено), па нека га, нека детета. не знам да се ико покајао што је родио дете и да је на крају живота рекао "е само сам се за***бала што нисам прекинула трудноћу на време". заправо је обрнуто. на крају крајева постоје и сиротишта и прихватилишта и хранитељске породице, ако неко баш неће или не може да гаји дете које је родио.

Baka Jela

pre 6 godina

...ali sada, kada mu starost, nemoc kuca na vrata i kada bi cerkine potpore bile dobro dosle, sestra i ja nismo zainteresovane za njega... (nezeljene#too, 28. novembar 2017 09:49)

Ja sam ZGROZENA vasim tekstom. Zar je moguce da briga o ostarelom roditelju treba da bude roba?!?!??! Nisi me dovoljno voleo pa necu ni ja tebe... to je vasa prica... koliko ti mene toliko ja tebe... ali ne zaboravite jedno, on je vas sa vasom majkom RODIO, da nije njih, vas ne bi ni BILO,... ako ni zbog cega drugo, trebalo bi bar zbog toga da budete "zainteresovane", ali verovatno tu ima malo "interesa" pa vas zato nema.... ali zato trazite opravdannje svukuda, cak i ovde, anonimno....

gmikamg@yahoo.com

pre 6 godina

Problem je sto abortus uopste postoji kao opcija. Abortus kao prihvatljivu opciju za prekid tudnoce su uvele feministkinje i sada kada im se to obilo o glavu, kukaju o nasilju nad zenama. Bilo koji vid abortusa je nasilje, da li u svrhu biranja pola, da li u neku drugu. Moj moralni sistem je mnogo sofisticiraniji od ovih kvazi moralista koji se zgrazavaju nad praksom odabira pola. Ako je nekome vec do odabira pola, postoje mnogo sofisticiranije metode za to, a ne ovo kasapljenje.

risbo

pre 6 godina

Iz mog ugla ova feministicka kampanja je totalna glupost. Ne mogu da vjerujem, niti poznajem, niti sam cuo za abortuse jer je djevojcica u pitanju. Bolesno, ako toga ima. Imam dvije cerke i sina, nikada nijesam pozelio drugacije. Cak sam navijao da trece dijete bude cerka.

Baka Jela

pre 6 godina

...ali sada, kada mu starost, nemoc kuca na vrata i kada bi cerkine potpore bile dobro dosle, sestra i ja nismo zainteresovane za njega... (nezeljene#too, 28. novembar 2017 09:49)

Ja sam ZGROZENA vasim tekstom. Zar je moguce da briga o ostarelom roditelju treba da bude roba?!?!??! Nisi me dovoljno voleo pa necu ni ja tebe... to je vasa prica... koliko ti mene toliko ja tebe... ali ne zaboravite jedno, on je vas sa vasom majkom RODIO, da nije njih, vas ne bi ni BILO,... ako ni zbog cega drugo, trebalo bi bar zbog toga da budete "zainteresovane", ali verovatno tu ima malo "interesa" pa vas zato nema.... ali zato trazite opravdannje svukuda, cak i ovde, anonimno....

веверица

pre 6 godina

@verujem u čuda
није у томе поента. не треба да буде такмичење ко је бољи, дечаци или девојчице.

језив текст. за мене је абортус најпримитивнији облик контроле рађања и популације. не видим да је ишта цивилизованији и хуманији од инфантицида какав је постојао од каменог доба, преко спарте и осталих античких култура, па све до скора. да л си уморио дете 3 месеца или 9 месеци након зачећа, ствар је технике, а не суштинска ствар. ако поред толико начина контрацепције неко ипак затрудни (претпоставимо нежељено), па нека га, нека детета. не знам да се ико покајао што је родио дете и да је на крају живота рекао "е само сам се за***бала што нисам прекинула трудноћу на време". заправо је обрнуто. на крају крајева постоје и сиротишта и прихватилишта и хранитељске породице, ако неко баш неће или не може да гаји дете које је родио.

АБОРТУС

pre 6 godina

Бла-бла-трућ на тему патријархалног и конзервативног друштва као виновника ове несреће. А у конзервативном и патријархалном друштву какво је некад било црногорско, "ЋЕРАЛО СЕ" све док се не роди мушко. А сад се више "НЕ ЋЕРА" и то само зато што је неко некад допустио да абортус у нас постане најобичније КОНТРАЦЕПТИВНО СРЕДСТВО. Плашим се се да некој будали у скорије време не падне на памет да и стрељачки строј мож да бидне контрацептивно средство и то веома ефикасно.

nezeljene#too

pre 6 godina

ziva istina..nas tata, crnogorac, od plemena vasojevica, nikada nije bio srecan sto mu zena nije sinove rodila..naravno, ona je za to odgovorna bila..kao bozija kazna, ili kakogod je nazvali, danas je sa nama u jednom distanciranom odnosu..nije bio prisutan u
nasim zivotima kada nam je bio potreban, ali sada, kada mu starost, nemoc kuca na vrata i kada bi cerkine potpore bile dobro dosle, sestra i ja nismo zainteresovane za njega..za nas je on veci stranac od komsija..tuzno, a bilo je i bolno...zato, crnogorci, ocevi ili vi sto cete to biti, volite vase curice i budite srecni sto ih imate..to je posebna ljubav i saputnik za ceo zivot...sinovi su, pak nesto drugo...oni su tu, ali posle odu..nemaju nikada tu toplinu, neznost i brigu za roditelje koje cerke pruzaju...crnogorci, radujte se svojim neznim dusicama

Nikola97

pre 6 godina

Dete je dete i ja ne mogu da zamislim da neko zali sto je dobio dete. Ne mogu da zamislim da neko ne oseti ljubav prema detetu samo zbog pola. Mislim da je realno da bih ja kao homoseksualac bio bolji roditelj tom detetu nego neko ko bi ga gledao drugim ocima zbog samo zbog pola, koji dete sigurno ne moze da bira. Pol je nebitan. I devojcice i decaci su jednaki.

DejanNO

pre 6 godina

Dobiti ćerkicu je nešto najlepše što jednom ocu može da se desi! Iz ličnog iskustva govorim! Devojčice su mnogo vezane za oca i to je ono što je najlepše...
Ne razumem koliki monstrum treba da budeš pa da biraš isključivo sina....

Komifo

pre 6 godina

Ovime najprimitivniji među nama smanjuju sebi natalitet, sprovodeći prirodnu selekciju i podižući kvalitet društva. Ne podržavam što postoje, ali podržavam što sami drže svoj broj pod kontrolom.

adriano_galliani

pre 6 godina

То је повезано са традицијом сличном као у Кини, где такође постоји овај проблем. Ради се о, наравно, положају жена који је апсолутно неравноправан. Жена када се уда практично напушта породицу и припада породици свог мужа. Једна од традиција у Црној Гори је чувено прање ногу свекру, деди итд. Тако да, тако се створила та жеља за синовима а не за ћеркама, све и да је од тих традиција мало шта остало.

TOliko

pre 6 godina

Problem je sto abortus uopste postoji kao opcija. Abortus kao prihvatljivu opciju za prekid tudnoce su uvele feministkinje i sada kada im se to obilo o glavu, kukaju o nasilju nad zenama. Bilo koji vid abortusa je nasilje, da li u svrhu biranja pola, da li u neku drugu. Moj moralni sistem je mnogo sofisticiraniji od ovih kvazi moralista koji se zgrazavaju nad praksom odabira pola. Ako je nekome vec do odabira pola, postoje mnogo sofisticiranije metode za to, a ne ovo kasapljenje.
(gmikamg@yahoo.com, 28. novembar 2017 11:38)

Abortus izmislile feministkinje??? Abortus postoji koliko i ljudska vrsta. Roditelji kojima je zapravo vazan koji je pol deteta u startu ne postaju roditelji iz pravih razloga.

mrmlj

pre 6 godina

samo da su ziva i zdrava i srecna, a pol je nebitan.
kao muskarcu koji jos uvek nema decu, cini mi se da bi mi sa decacima bilo lakse jer bih znao otprilike sta da ocekujem, isto kao sto mislim da bi mojoj suprugi bilo lakse sa devojcicama jer bi znala sta da ocekuje.
naravno, to ne mora da bude tacno, vrlo je verovatno da i nije. mnogi moji drugari imaju cerkice i podjednako su srecni zbog toga koliko i oni koji imaju sinove ili koji imaju vise dece.

prekinuti trudnocu je jedna stvar i svaka zena ima pravo na to, ali prekinuti trudnocu zbog toga sto dete nije zeljenog pola, po mom misljenju, nikako nije dobar razlog za to. cak bih, da se ja pitam, to ne samo zabranio vec i tretirao kao pokusaj ubistva.

ne mogu da verujem da i dalje postoje ljudi koji razmisljaju da je "sramota" nemati sina.
mozda je to jedan od razloga sto nam tako dobro ide u svim sferama zivota.

otac

pre 6 godina

Imam dva sina i zasao sam u osmu deceniju zivota. Hvala Bogu sa sinovima se ODLICNO slazem, mada ni sa jednim ne zivim u istom domacinstvu. Kao mlad otac, priznajem, vise sam voleo to sto imam samo sinove, jer cinilo mi se da mi je lakse vaspitavati musku nego zensku decu. Danas, kad sam zasao u godine konsantujem da su ipak zenska deca mnogo privrzenija roditeljima nego muska. Valjda zato sto su sada i oni "glava" porodice, pa imaju manje vremena da se posvete roditeljima? Ili je to smo plod moje nostalgije?

Nina

pre 6 godina

@risbo Iz mog ugla ova feministicka kampanja je totalna glupost. Ne mogu da vjerujem, niti poznajem, niti sam cuo za abortuse jer je djevojcica u pitanju. Bolesno, ako toga ima.

To sto ti ne poznajes ne znaci da toga nema... a mozda i poznajes ljude koji su to uradili ali ne znas, nije to bas nesto o cemu se prica naokolo. Statistika opet ne laze, a ako si uopste procitao tekst vidio bi da unazad 20 godina se radja mnogo vise djecaka nego djevojcica "“Prirodni odnos polova novorođene dece kreće se od 102 do 105/6 dečaka na 100 devojčica. Međutim, prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, u poslednjih dvadeset godina se na 109 dečaka u proseku godišnje rađa samo 100 devojčica. Samo u 2009. godini, rodilo se 113 dečaka, u odnosu na 100 devojčica", tako da itekako toga ima, nazalost. Pritom, ovo je statistika za citavu CG iako se zna gdje je ta praksa najvise zastupljena, tako da u tim mjestima bukvalno vidis razliku cim pogledas grupe u vrticu ili razrede u skoli...

ujka

pre 6 godina

Ja na zalost nemam dece, nisam jos ozenjen, iako imam 43, ali moja sestra ima njih troje, dve cerkice i jednog sina i ne mogu da zamislim svoj zivot bez njih, bez svo troje!!! Pa mene niko na svetu ne voli kao jedna od njenih devojcica, kada me ona nazove i kaze "Ujko, da ti kazem", ja se sav istopim, ne mogu da shvatim da nekome deca mogu biti teret, ma kog pola bila, a isto tako znam da su za roditelje u starosti mnogo bolja zenska deca od muske, cast izuzecima, zato ljudi, radjate sto vise dece oba pola, to je nase najvece blago, samo se pitam koga ce zeniti ti sinovi, ako oko sebe ne budu imali devojke, verovatno jedni druge, jel da???

Alcale

pre 6 godina

Auuu koliko bolesni ljudi....

nemojste da ih osudjute nisu svesni koliko su jadni sakati!

prvo sam dobio dve cerke, svi me pitali za trece zelim li musko, koji je pol, itd... jeste bio decak i posle jos jedan :D, ali nikada nisam pitao niti trazio da saznam unapred nekako mi bre bilo potpuno svejedno...

Tako da se jezim od ovih jadnih ljudi.... Jade jadne!

crnogorac

pre 6 godina

podrzavam akciju. dijete je dijete. to je jedan zivot. kako ljude nije strah od boga, lose karme i ne znam u sta vjeruju ako nemaju morala, intelekta ili ne znam cega vec. ne mogu da vjerujem da neko ubije svoje nerodjeno dijete. to je poodmakla trudnoca kad se zna pol.

stid me da me neko svrstava u isti kos sa tim ljudima. kao rodjeni smo na istoj teritoriji i sad smo obiljezeni postupcima ovakvim neandretalaca.

miletrans

pre 6 godina

Dok je supruga bila trudna imao sam samo dva pitanja za lekare:
1. Da li je sa detetom sve ok?
2. Da li je sa zdravljem moje supruge ok?
Hvala Bogu/sreci/sudbini/cemugod (izabrati po zelji) da su odgovori uvek bili potvrdni. Dalje nisam ni slusao lekara.