Deset razloga zašto muškarci žele da ostanu neženje

Četvrtak, 28.05.2015.

13:53

Izvor: Kurir

Deset razloga zašto muškarci žele da ostanu neženje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Dobar dan

pre 8 godina

@Pera Stvarno Pero, izgini, resi to kako znas i umes! Idite negde zajedno, otputujte, promenite sredinu, vezbajte...mlatim i ja svasta sad, ali bori se!

Pera

pre 8 godina

Nikada nisam zeleo da budem nezenja. Oduvek sam mastao o porodici. Zabavljam se sa devojkom skoro 9 godina. Zivimo zajedno poslednje tri godine. Ali od kada zivimo zajedno, ja prosto ne mogu da spavam sa njom. Jednostavno ne reagujem. Da li je podsvest ili sta, ne znam. Probali smo terapeuta, puno razgovarali, jako mi je stalo do nje, do nas... Ali nista.
I onda sta je hrabrost? Ostaviti osobu koju volis ili ostati i "unesreciti" je. Oboje smo u tridesetim (ja 34 ona 33). Na pocetku zivota, ali ne bas na pocetku.

Tako da ... Verovatno u ostati nezenja iako tonisam nikada zeleo. Bar ne svesno

Filmofil

pre 8 godina

@nije bitno

Da ti kazem nesto, pakuj ti pinkle, put pod noge, pa se obrazuj uz put. Sto pre, to bolje. Teska su vremena, bilo ih je i pre pa su ljudi napustali zbog gladi Irsku, Norvesku, Dalmaciju, Crnu Goru, Hercegovinu, juznu Italiju, Grcku. Odlazili u Ameriku, Australiju. Oni koji su bili siromasni, nisu imali nekog da im pomogne, ali im je ostao borbeni duh. Otidji, zaradi, ostani ili se vrati, ali deluj i radi, biti statican u uslovima na koje ne mozes da utices je siguran put u depresiju.
Drugo, ti si odgovoran samo za sebe, ne i za druge. Ovo je 21. vek svako ko je odrastao, zdrav, prav, razumno inteligentan, donekle obrazovan, vredan i odgovoran/na je za svoj zivot, izbor, greske i ostalo. Zenama je potrebno malo fair play kada su deca mala. Vecina zna to da ceni. Ne treba ti nju da vodis na gotovo, treba da si OK ortak, sem ako ne ciljas na odredjeni kategoriju. Ne dozvoli da te iko manimulise, ali nemoj ni da radis ovo dole sto su devojke opisale. Nazalost, cesto oni koji su iskreni, nadrljaju od manipulanata i kalkulatora. Naucih i to na tezi nacin. Ali i tada, ustanes, otreses prasinu i produzis dalje.

nije bitno

pre 8 godina

@Filmofil Filmofile hvala na lepom, konstruktivnom i bez uvreda komentaru. Kada sam reako da ucim i trazim svoje mesto pod suncem upravo sam na to i mislio, obrazujem se dodatno kako bih otisao. Zalosno je sto sa takvim stavom (koji ocigledno nema alternativu), nacija nam nece stati pod onu sljivu ili krusku, vec u parove.

@Ana Ana, od kuce nosim vaspitanje da zensko postujem vise nego hleb. Moj jedini strah se zasniva na tome da u slucaju svog neuspeha ugrozim i neku tu koja bi bila uz mene.

sara

pre 8 godina

..” честите жене веома скупо плаћају врлину; а да би постигле веома неизвесне ствари у будућности, губе најлепши ужитак у садашњости, јер су мужеви присиљени, из обзира високе брачне политике, да им не откривају кутију са љубавним драгуљима, пошто ти дргуљи тако блистају у срцу, имају тако врелих дражи, тако голицавих наслада, да жена више не може да остане у хладним породичним областима; брачна страхота је веома подмукла ствар, пошто би мушкарац морао, барем из захвалности за чедан живот једне честите жене и њене скупоцене заслуге да се мучи, да се пати и да се сатре да би је добро заслужио на све начине, миловањем као у голубова, љубакањем, силним удварањем, слатким грижењем, шалама, разним посластицама и љупким љубавним насладама...“

Nikola

pre 8 godina

6. Preveliki zahtevi

Ponekad muškarci misle ovako: "Prvo ću izgraditi kuću, onda ću da kupim auto i vikendicu, napraviću savršenu karijeru itd, i tek kad sve to uradim biću spreman da se oženim". Ali vreme ističe...

Kod mene je otprilike ovak i islo. Ozenio sam se "tek" u 35 godini jer sam pre toga bio "golja". A kada sam kakve-takve materijalne uslove za zenjenje i stvorio, nisam bio siguran da zenidbom cinim pravi potez. Nekako sam u dusi oduvek bio singl tip a sa zenama sam bio po potrebi i bez obaveza. Da me osecaj nije varao (osecaj da sam rodjeni singl)pokazalo se posle 17 godina braka. Moja supruga i ja stojimo pred razvodom. Zasto je to tako, bila bi tema za knjigu a ne ovih 1500 karaktera kod B92.

Ana

pre 8 godina

@ nije bitno
Ok ali onda nemoj da imas stalnu devojku , da nekoj ulivas nadu da ces je ozeniti , da joj prolaze godine.Inace imam dve drugarice koje su bile u vezi sa momcima koji nisu zaposleni, nemaju kola i zive sa roditeljima i na kraju su se udale za njih.Ali njihovi momci su retkost , znali su da cene to cega se sve ta devojka odrekla radi zivota sa njima.A ne kao vecina momaka.Kladim se da bi 99% muskaraca kada bi dobilo na nekoj igri na srecu ogromne pare , milijarde , da bi bez ikakvog problema ostavili svoje dugogodisnje partnerke koje su sa njima bile dok nisu imali ama bas nista i poceli da jure neke koje ih ne bi ni pogledale da nemaju novca.Mene ustvari ljuti to sto se svi zale kao devojke lose, traze pare i sl a sve oko mene primeri devojaka koje su bile u vezama sa momcima bez para i na kraju ostavljene kada su oni malo stali na noge( zaposlili se, novac zaradili ).
@ bot
Ti si jasno priznao ono sto su devojke primetile. Tj Milan. Zena je objekt, vazno samo da se uklapa u vase planove.Kakva ljubav!

kraljica

pre 8 godina

@Ana: Nadam se da je tvoja kuma ipak našla nekog mnogo boljeg i udala se. Potpuno si u pravu za 30+ djevojke. Po njima muškarci drvlje i kamenje, kobajagi čim su dočekale te godine, mora da su mijenjale momke kao čarape, a sad bi da se smire, a u stvari je većina njih bila godinama u vezama sa sebičnjacima koji samo o svom d...tu misle.

Filmofil

pre 8 godina

@nije bitno

E, pa jeste bitno!

Imam samo jedno pitanje? Zasto, zaboga, ostajes tu, "sedis" i gledas ako stvari stoje kako si napisao? Znas li ti sta ziv covek moze da uradi za deset godina? Ne da bi dobio devojku/zenu zbog sebe samog.

Potpuni off, ali ne mogu da ne napisem. Prosecno vaspitanje naseg mentaliteta koje deci i muskoj i zenskoj sistematski ubije samopouzdanje, da bi se "mladunce" zakopalo tu gde smo mi resili da riknemo superponirano na ovu krizu je ravno samoubistvu.

Idi bre na Aljasku, na Svalbard u Juznu Afriku, pismeni si, znaci nisi glup. Gde ti je nagon za prezivljavanje? Sta moze da ti se desi osim da ne uspes? Izgubis jednom. Izgubis dvaput, pet puta. Jednom moras da dobijes nesto. Za sebe samog, ako ti sam sebe ne volis nece te voleti niko, a i da te voli neces umeti da prepoznas.


Po potrebi staviti i u zenski rod.

bzvz

pre 8 godina

@Bot
Ako ti je dovoljno tri meseca da shvatis da je neka za tebe onda ti je za tri meseca jasno i da neka nije pa je ostavi sta je zavlacis 5 ili 10 godina. Nego je drzite godinama samo za seks da vam se nadje dok ste dekintosi i nemate para za sponzoruse. I ne mislite o tom odnosu kao sto kazes jer vas nije ni briga, znate da cete je otkaciti. Pa otkacite je odmah a ne za tri godine. E to je kalkulacija i laz i najgore prodju bas te koje hoce muskarca i bez para. A kukate da ih nema. I ne treba da ih bude i bice ih sve manje. Naucice se sve da se ne isplati biti besplatna razonoda. Onda cete jos vise kukati kako su zene nepostene.

nije bitno

pre 8 godina

@Ana Znas sta je isto gadno Ana, kada imas trideset godina, nemas stalan posao, zavrsis fakultet, stano izmisljas i ucis nesto novo kako bi nasao svoje mesto pod suncem, gledas sumnjive tipove i novokomponovane gazde kako se zene, osnivaju porodice i mogu da priuste svojim lepsim polovina jedno najobicnije letovanje, a ti zelis da pruzis ljubav i kakvu takvu sigurnost devojci...to je gadan i gorak osecaj. E onda ni ne zelis da se ozenis jer neces jos nekoga da povuces sa sobom

Бацач пламена

pre 8 godina

@Ana

Жалосно је то. Тај ко је оставио тек тако дугогодишњу девојку после тридесете стварно нема ни трунку савести. То се зове гад и никако другачије. Ако му није одговарала, могао је да не буде са њом или да раскине раније, кад су били млађи. Стварно треба бити покварен да би девојку имао само због секса док не наиђе боља прилика, и онда је оставиш са тридесет и кусур.
Само, мени се из мог искуства чини да већина девојака тридесету дочека сама као свој избор, а не зато што их је неко оставио тад. Или им нико није био довољно добар, или су хтеле само провод, или су патиле за једним, а друге нису гледале, или су пак, што се често догађа, као млађе јуриле старије мушкарце, а кад су прешле тридесету схватиле су да су се ти старији приближили четрдесетој и поженили се, па онда почеле да обраћају пажњу на вршњаке итд. Нема проблема, њихова ствар. Али онда морају да буду свесне да ће им бити много теже да пронађу партнера у тој ситуацији. Заправо, не да га пронађу, већ да га задрже. Мушкарац који има преко тридесет ретко ће хтети да уђе у везу са вршњакињом. Друга је ствар ако су заједно већ годинама. Били у праву или не, они великим делом за те девојке мисле да су удаваче, а добрим делом су и у праву, па зато гледају млађе и беже не од брака, већ од жене која ће од старта везе да им намеће брак као обавезу и то што пре. Можда су у праву, можда и нису, али из њихове перспективе, сасвим логично размишљање.

bee

pre 8 godina

@Bot: Ljubav posle 3 meseca? Salis se? Sta ti znas o nekom posle 3 meseca?
Svakom je jasno koji su motivi za ulazak u takav brak. Odvratni, kalkulantski motivi. "Beskrajna ljubav"...idi begaj. Bas me zanima kako izgleda takav suzivot. U stvari, ne zanima me.

@Ana: Sta drugo reci za takvog "muskarca" nego - tezak bednik!

Bot

pre 8 godina

@Ana
Mislim da to nije nasa krivica, vi cinite jednu veliku gresku, znas koju? Tu sto u dugoj vezi previse kalkulisete i razmisljate. Mi se vezom ne bavimo previse, vec zivotom i time da nesto u njemu stvorimo, dok vi za to vreme vodite racuna da odnos sa nama svedete na nivo koji zelite. Kalkulisete sa osecanjima, pokazujete nam ih onoliko koliko je dovoljno da ne pomislimo da vam je previse stalo do nas, da vas ne bi drzali u saci a to su budalastine veruj mi. Nama bi to znacilo da se u vezi opustimo i ne premisljamo da li je devojka sa kojom smo ta sa kojom zelimo provesti zivot.
A onda kad u zivotu stvorimo kakve takve uslove za brak, pocnemo o njemu i razmisljati i odnosu koji sa vama imamo, i znas sta u vecini slucajeva zakljucimo? Zakljucimo to da u vezi funkcionisemo potpuno po vasim pravilima koje ste vi godinama krojile po vasem zeljenom modelu.
Onda naravno pokusamo neke stvari promeniti i iznaci kompromis, tad tek u stvari i mi pocinjemo se baviti nasom vezom na konstruktivan nacin i tad je naravno vasa svest na ispitu, u vecini slucajeva sigurno da burno reagujete na svaki nas pokusaj promene i govorite nam kako smo se promenili i da vise nismo isti?

Ana

pre 8 godina

@alex
Sve si objasnila.
@bot
Ajde da se ne lazemo.Ovde svaki dan citamo pljuvacine po devojkama od 30+ ,a ustvari su one najcesce zrtve muskaraca koji su ih vodali godinama ,obecavali brak i na kraju kada su se malo sredili ostavili ih.Realno ako im ta neka sa kojom su bili godinama nije odgovarala sto nisu ranije raskinuli sa njom.Nego su joj uzeli najlepse godine , znajuci da se nece sa njom ozeniti. Zna se, odgovaralo im je da imaju devojku za javnost, za sex...To mi je najgora osobina muskaraca to shvatanje da je ista bolje nego nista.Tako nekoj dobroj devojci bukvalno upropastite zivot jer je njoj nakon 30 te, narocito u manjim mestima, mnogo teze da nadju novog partnera.Moja kuma je zatrudnela u dugoj vezi, planirali su brak, imala spontani i nakon 3 nedelje ju je ostavio.Kaze nije on jos spreman.Bila je sa njim od 24 do 31 godine.Bila je sa njim dok je bio golja, bez posla stana...Cim se sredio ,zaposlio i skucio odjednon vise nije spreman.Dve i po godine nakon toga je menjao neke sponzorusice i evo pre mesec dana se verio sa devojkom s kojom je u vezi 3 meseca.I to sa devojkom koja dok je bio bez posla i kucenije htela da ga pogleda.

oči čarnije

pre 8 godina

@milan

Koliko si u pravu, i koliko je to tužno... I u mom okruženju je slično. Ne znam čemu se nadaju u jednom takvom ''poslovnom poduhvatu''. Sreći i ljubavi; ispunjenom životu, radosti, čemu? Naši životi su prolazni, šta drugo stvarno vredno imamo osim ljubavi prema bližnjima, bilo da su braća i sestre, prijatelji ili partner... Ako smo partneri, trebalo bi da biramo jedno drugo svaki dan, inače, koja je svrha. Zamislite život sa nekim do koga vam nije stalo. Nisam u braku, ali to mi stvarno zvuči pakleno. Malo više iskrenosti prema sebi, malo više ljubavi i razumevanja, eto onda i sreće.

Sava

pre 8 godina

Ako zelis nesto da stvoris za zenu i dete i neces pre toga da se zenis-kriv si jer si neozbiljan. Ako se ozenis a nisi to stvorio-pa zasto si toliko nesposoban? Da li se neka devojka vise pita,"a mozda bi mogli to nesto da stvorimo zajedno"?

aleks

pre 8 godina

@Marija
Pa naravno dugogodisnju "stalnu" zensku imaju dok su golje da im se nadje za sta treba, te su najcesce nezahtevne materijalno a najgore prodju. Lazu da bi je zadrzali dok im treba. Kada nesto malo steknu krenu u zabavu i da menjaju one lakseg profila, te se bar bolje provedu. A onda kada odluce da je vreme za zenidbu nadju prvu za koju procene da ce manje da prica a vise da radi. Teski kalkulatori. Nisu svi takvi naravno ali nista manje nego zene, na sta se redovno zale.

Bot

pre 8 godina

@Marija
Vidim ja da vi zenske stvarno ne znate sta hocete, bitno da ne bude onako kako je muskarac zamislio, iako je to vise nego idealno, bas ste destruktivne.
A to sto ne ozenimo onu sa kojom smo bili u dugoj vezi, vec neku nakon samo par meseci zabavljanja i posto smo se sredili, pa ne zivimo 300 godina, sta je sa vama? Ne mogu imati 5 veza po 10 godina, na kraju ako neko raskine nakon duge veze, za to verovatno ima valjane razloge. Nakon duge veze valjda moze ustanoviti treba li je ovekoveciti ili ne, dok ukoliko sa nekom brzo udje u brak, to valjda ne cini jer je retardiran, vec zato sto je naso ono sta zeli u njoj. Nekoga je dovoljno poznavati i 3 meseca i znati i osecati sve s njim u vezi, dok nekoga ne poznajete dovoljno iako ste s njim ceo zivot.

MARIJANA

pre 8 godina

Kloniti se muškaraca iz disfukcionih porodica i ovih što ne žele decu- i ovih kako ih nazvaše u prvom delu- emocionalnih potrošača. Neki ne treba ni da pomisle da se žene ,a ne da to urade, žene su te koje se kače za kojekakve likove koji su za sve,samo ne za brak,onda je žena ta koja ima problem,još veći kad se za takvog zakačila.

Marija

pre 8 godina

@Bot
Sve je to ok ali pod uslovom da nisi neku zamajavao godinama bez ikakve zelje da se sa njom ozenis. Nekako je skoro pa pravilo da imas stalnu zensku dok se ne sredis - materijalno i stambeno, a onda kada se sredite onda nastupa period zezanja - kod nekog duze kod nekog krace- i onda kako je neko primetio nastupa veza sa devojkom spremnom za brak , veza traje nekoliko meseci i onda brak.A ona sto je bila sa vama godinama dok niste bili " sredjeni" ona ostane kratkih rukava , sama i sa mnogo manje sanse da nadje partnera sad u svojim tridesetim.To stalno slusam od drugarica koje su raskinule dugogodisnje veze na pocetku tridesetih jer muskarac nije bio spreman za brak i vidjam sve vise primeraka muskaraca koji se tako ponasaju.

Bot

pre 8 godina

Moja jeste zelja da sve stvorim, topli dom, materijalnu i svaku drugu sigurnost pre nego u moj zivot udje ona. Zatim bih je ceo zivot mazio i pazio i pruzao beskrajnu ljubav, zar to zenama ne odgovara?

hmmmm

pre 8 godina

@Milan
Tako je, za mnoge muskarce zena je tu kao objekat, da ih slusa, opere i rodi im. A oni ce ako ih kasnije bude htela neka mladja kao bolji objekat otici sa njom. Sve je to tako. Samo ne shvatam otkud toliko povika muskaraca na to sto su i muskarci sve cesce objekti to jest samo provajderi. Objekat za objekat, ljubav za ljubav, pa zar bi posteno bilo drugacije.

kraljica

pre 8 godina

Teško je kad promašiš vrijeme za stvarno bitne životne stvari. Godine prolete začas i shvatiš kako si se izgubio u nekim izlascima, provodima, zezanju, traženju ljepše, bolje, ovakve, onakve itd. Nije rješenje ni ući u brak samo zato što tako treba, a nije svako u mladim godinama te sreće da ima obostranu ljubav. Dakle, čarobnog štapića ni recepta nema, samo da svi budemo svjesni prolaznosti vremena, da budemo realni i da neke dobre životne odluke ne propustimo jer smo htjeli previše ili nemoguće (mnogi se zato kaju).

Sandra,Geneve Sui

pre 8 godina

Mislim da bi ovu temu trebalo posmatrati malo opustenije.Svaki covek je prica za sebe ne treba generalizovati.Imate vrlo srecnih i zadovoljnih ljudi i zena koji nisu u braku,isto tako imate brakove koji vremenom postaju horor film.I obrnuto,mada nazalost redje imate idealne brakove pune razumevanja,gde kazete oni su bas stvoreni jedno za drugo.Mislim da svaki covek ili zena ima pravo na svoj zivot,mnogo je glupo zeniti se ili udavati ,,zato sto to tako treba,,sta ce da kaze bliza i dalja familija,sramota nisi se ozenio ili ostaces baba devojka,i slicne gluposti.Samo opusteno,najvaznije je biti pozitivan,kako prema sebi tako i prema drugima i gledati svoja posla.Drugima samo pomoci ako ste u mogucnosti,a kada pomognes na bilo koji nacin,osecaj je predivan

esma

pre 8 godina

Pre bih rekla da nisu sreli osobu zbog koje bi zaboravili sve svoje kocnice za ulazk u zajednicu u kojoj ne bi trebalo da dominira JA vec Mi,sto ne znaci ukidanje licnih sloboda.Mozda i zbog neispunjenih zelja prema nekoj odredjenoj osobi izgube zelju za brakom ,jer su ubedjeni da je to samo jedna ,sto i jeste,vestacka tvorevina koja ,sto ne mora da znaci,ubija emociju.Ovaj stav nije posledica samo subjektivnog vidjenja.Cak mislim da je muskarcima potrebnija zena ,ne zbog nekih kulinarskih ili higjenskih vestina vec sto su muskarci nepotpuniji kao bica u raznim zivotnim prevazilazenjima.Ne u negativnom kontekstu vec u vecoj obdarenosti zena.mada ne mora da znaci kad vidim neke zene bez trunke emocija.

pre 8 godina

Za dvoje koji se vole nije brak problem nego zaključivanje braka odnosno petljanje državnih i religijskih institucija u odnos između osoba koje žele biti zajedno, a što je za dvoje koji se vole previše!

p.s.

Ni bračnim vezama ne znaju ništa tako da ne čudi što ne znaju ništa ni o seksu!

Milan

pre 8 godina

@ vlada
Hmm..Najgore je to sto to zaista cesto i jeste tako. Imam bas puno drugara koji na brak gledaju kao na nesto sto je stvar koju treba " resiti" nakon sto si " resio" neke druge stvari kao sto su kupovina kuce, stana, posao koji donosi pristojnu zaradu...pa onda na red dolazi zena.Cim rese stambeno i poslovno pitanje cesto se uhvate za prvu koja je u tom trenutku zeli brak a koja im deluje kao " materijal za brak", koja odmah hoce da radja decu i koja ce da im se prilagodi.Cak trojica drugara sa kojima se bas cesto vidjam je zadnjih godinu dana uslo u brak sa zenama sa kojima su bili 3-4 meseca u vezi...Nema tu ljubavi prema tim zenama , one se prosto uklapaju u njihove trenutne zelje i planove.Prvo resili posao i sredili stan i odmah nasli zenu kojoj je cilj da se uda i radja.A a ne kazem da su imali duge veze po 5-6-7 koje su raskinuli jer nisu bili spremni za brak onda kada su one bile spremne.Zaista se stice utisak da im je sasvim svejedno s kim ce se ozeniti ako je zena spremna za brak radjanje onda kada njima to odgovara i da je " poslusna"- kako oni to kazu.Inace ja sam u braku vec 3 godine sa zenom s kojom sam 4 godine bio u vezi i to iz velike ljubavi.A medju ovim prethodno opisanim nema ni lj od ljubavi to je sve pro forme tipa vreme je da se ozenim, dobijem dete, a zena je tu samo objekat.

marijana

pre 8 godina

A ozenjeni ne ostaju u braku zato sto su nezreli za porodicu,samo misle na sebe i zadovoljenje sopstvenih potreba tj sebicni su ,lenji,svadjalacki nastrojeni tj agresivni prema tebi i tvojoj porodici...Imala sam jednog takvog,koji nije hteo porodicu.

Homer Simpson

pre 8 godina

U ženskom društvu, udata žena je znak uspeha, neoženjen muškarac - bez uspeha. kod muškaraca je to suprotno: neženja je uspešna osoba, a oženjen je gubitnik. Muškarcima nije lako da prevaziđu stereotipe.

Definitvno se slazem sa tobom i dodao bih taj stereotip je nastao odnekud!Sloboda nema cenu,mozda jednog dana ali sada definitvno ne!

Realista

pre 8 godina

Ne kazem da nema istine u napisanom ali jedno je sigurno: kompletnoj osobi ne treba drzava da posreduje u zajednici. Sta je brak? Svojevoljni zajednicki zivot dve osobe ili registrovanje institucije suzivota dve jedinke od strane drzavnog organa?
Ako je "brak" ovo drugo - meni to ne treba i smatram ga prevazidjenim.

vlada

pre 8 godina

I nijedan razlog nije vezan za zenu sa kojom treba da budemo ceo zivot.Po tekstu kad resimo ove probleme pokupimo prvu na ulici i ozenimo je.Jos jedan tekst pun predrasuda koji opet prikazuje muskarce u najgorem svetlu.

нежења

pre 8 godina

Ништа од наведеног није тачно,велика је разлика између "хтети,а не моћи " и "моћи,а не хтети"

Milan

pre 8 godina

@ vlada
Hmm..Najgore je to sto to zaista cesto i jeste tako. Imam bas puno drugara koji na brak gledaju kao na nesto sto je stvar koju treba " resiti" nakon sto si " resio" neke druge stvari kao sto su kupovina kuce, stana, posao koji donosi pristojnu zaradu...pa onda na red dolazi zena.Cim rese stambeno i poslovno pitanje cesto se uhvate za prvu koja je u tom trenutku zeli brak a koja im deluje kao " materijal za brak", koja odmah hoce da radja decu i koja ce da im se prilagodi.Cak trojica drugara sa kojima se bas cesto vidjam je zadnjih godinu dana uslo u brak sa zenama sa kojima su bili 3-4 meseca u vezi...Nema tu ljubavi prema tim zenama , one se prosto uklapaju u njihove trenutne zelje i planove.Prvo resili posao i sredili stan i odmah nasli zenu kojoj je cilj da se uda i radja.A a ne kazem da su imali duge veze po 5-6-7 koje su raskinuli jer nisu bili spremni za brak onda kada su one bile spremne.Zaista se stice utisak da im je sasvim svejedno s kim ce se ozeniti ako je zena spremna za brak radjanje onda kada njima to odgovara i da je " poslusna"- kako oni to kazu.Inace ja sam u braku vec 3 godine sa zenom s kojom sam 4 godine bio u vezi i to iz velike ljubavi.A medju ovim prethodno opisanim nema ni lj od ljubavi to je sve pro forme tipa vreme je da se ozenim, dobijem dete, a zena je tu samo objekat.

vlada

pre 8 godina

I nijedan razlog nije vezan za zenu sa kojom treba da budemo ceo zivot.Po tekstu kad resimo ove probleme pokupimo prvu na ulici i ozenimo je.Jos jedan tekst pun predrasuda koji opet prikazuje muskarce u najgorem svetlu.

Marija

pre 8 godina

@Bot
Sve je to ok ali pod uslovom da nisi neku zamajavao godinama bez ikakve zelje da se sa njom ozenis. Nekako je skoro pa pravilo da imas stalnu zensku dok se ne sredis - materijalno i stambeno, a onda kada se sredite onda nastupa period zezanja - kod nekog duze kod nekog krace- i onda kako je neko primetio nastupa veza sa devojkom spremnom za brak , veza traje nekoliko meseci i onda brak.A ona sto je bila sa vama godinama dok niste bili " sredjeni" ona ostane kratkih rukava , sama i sa mnogo manje sanse da nadje partnera sad u svojim tridesetim.To stalno slusam od drugarica koje su raskinule dugogodisnje veze na pocetku tridesetih jer muskarac nije bio spreman za brak i vidjam sve vise primeraka muskaraca koji se tako ponasaju.

kraljica

pre 8 godina

Teško je kad promašiš vrijeme za stvarno bitne životne stvari. Godine prolete začas i shvatiš kako si se izgubio u nekim izlascima, provodima, zezanju, traženju ljepše, bolje, ovakve, onakve itd. Nije rješenje ni ući u brak samo zato što tako treba, a nije svako u mladim godinama te sreće da ima obostranu ljubav. Dakle, čarobnog štapića ni recepta nema, samo da svi budemo svjesni prolaznosti vremena, da budemo realni i da neke dobre životne odluke ne propustimo jer smo htjeli previše ili nemoguće (mnogi se zato kaju).

Sandra,Geneve Sui

pre 8 godina

Mislim da bi ovu temu trebalo posmatrati malo opustenije.Svaki covek je prica za sebe ne treba generalizovati.Imate vrlo srecnih i zadovoljnih ljudi i zena koji nisu u braku,isto tako imate brakove koji vremenom postaju horor film.I obrnuto,mada nazalost redje imate idealne brakove pune razumevanja,gde kazete oni su bas stvoreni jedno za drugo.Mislim da svaki covek ili zena ima pravo na svoj zivot,mnogo je glupo zeniti se ili udavati ,,zato sto to tako treba,,sta ce da kaze bliza i dalja familija,sramota nisi se ozenio ili ostaces baba devojka,i slicne gluposti.Samo opusteno,najvaznije je biti pozitivan,kako prema sebi tako i prema drugima i gledati svoja posla.Drugima samo pomoci ako ste u mogucnosti,a kada pomognes na bilo koji nacin,osecaj je predivan

нежења

pre 8 godina

Ништа од наведеног није тачно,велика је разлика између "хтети,а не моћи " и "моћи,а не хтети"

esma

pre 8 godina

Pre bih rekla da nisu sreli osobu zbog koje bi zaboravili sve svoje kocnice za ulazk u zajednicu u kojoj ne bi trebalo da dominira JA vec Mi,sto ne znaci ukidanje licnih sloboda.Mozda i zbog neispunjenih zelja prema nekoj odredjenoj osobi izgube zelju za brakom ,jer su ubedjeni da je to samo jedna ,sto i jeste,vestacka tvorevina koja ,sto ne mora da znaci,ubija emociju.Ovaj stav nije posledica samo subjektivnog vidjenja.Cak mislim da je muskarcima potrebnija zena ,ne zbog nekih kulinarskih ili higjenskih vestina vec sto su muskarci nepotpuniji kao bica u raznim zivotnim prevazilazenjima.Ne u negativnom kontekstu vec u vecoj obdarenosti zena.mada ne mora da znaci kad vidim neke zene bez trunke emocija.

hmmmm

pre 8 godina

@Milan
Tako je, za mnoge muskarce zena je tu kao objekat, da ih slusa, opere i rodi im. A oni ce ako ih kasnije bude htela neka mladja kao bolji objekat otici sa njom. Sve je to tako. Samo ne shvatam otkud toliko povika muskaraca na to sto su i muskarci sve cesce objekti to jest samo provajderi. Objekat za objekat, ljubav za ljubav, pa zar bi posteno bilo drugacije.

Realista

pre 8 godina

Ne kazem da nema istine u napisanom ali jedno je sigurno: kompletnoj osobi ne treba drzava da posreduje u zajednici. Sta je brak? Svojevoljni zajednicki zivot dve osobe ili registrovanje institucije suzivota dve jedinke od strane drzavnog organa?
Ako je "brak" ovo drugo - meni to ne treba i smatram ga prevazidjenim.

marijana

pre 8 godina

A ozenjeni ne ostaju u braku zato sto su nezreli za porodicu,samo misle na sebe i zadovoljenje sopstvenih potreba tj sebicni su ,lenji,svadjalacki nastrojeni tj agresivni prema tebi i tvojoj porodici...Imala sam jednog takvog,koji nije hteo porodicu.

Ana

pre 8 godina

@alex
Sve si objasnila.
@bot
Ajde da se ne lazemo.Ovde svaki dan citamo pljuvacine po devojkama od 30+ ,a ustvari su one najcesce zrtve muskaraca koji su ih vodali godinama ,obecavali brak i na kraju kada su se malo sredili ostavili ih.Realno ako im ta neka sa kojom su bili godinama nije odgovarala sto nisu ranije raskinuli sa njom.Nego su joj uzeli najlepse godine , znajuci da se nece sa njom ozeniti. Zna se, odgovaralo im je da imaju devojku za javnost, za sex...To mi je najgora osobina muskaraca to shvatanje da je ista bolje nego nista.Tako nekoj dobroj devojci bukvalno upropastite zivot jer je njoj nakon 30 te, narocito u manjim mestima, mnogo teze da nadju novog partnera.Moja kuma je zatrudnela u dugoj vezi, planirali su brak, imala spontani i nakon 3 nedelje ju je ostavio.Kaze nije on jos spreman.Bila je sa njim od 24 do 31 godine.Bila je sa njim dok je bio golja, bez posla stana...Cim se sredio ,zaposlio i skucio odjednon vise nije spreman.Dve i po godine nakon toga je menjao neke sponzorusice i evo pre mesec dana se verio sa devojkom s kojom je u vezi 3 meseca.I to sa devojkom koja dok je bio bez posla i kucenije htela da ga pogleda.

aleks

pre 8 godina

@Marija
Pa naravno dugogodisnju "stalnu" zensku imaju dok su golje da im se nadje za sta treba, te su najcesce nezahtevne materijalno a najgore prodju. Lazu da bi je zadrzali dok im treba. Kada nesto malo steknu krenu u zabavu i da menjaju one lakseg profila, te se bar bolje provedu. A onda kada odluce da je vreme za zenidbu nadju prvu za koju procene da ce manje da prica a vise da radi. Teski kalkulatori. Nisu svi takvi naravno ali nista manje nego zene, na sta se redovno zale.

oči čarnije

pre 8 godina

@milan

Koliko si u pravu, i koliko je to tužno... I u mom okruženju je slično. Ne znam čemu se nadaju u jednom takvom ''poslovnom poduhvatu''. Sreći i ljubavi; ispunjenom životu, radosti, čemu? Naši životi su prolazni, šta drugo stvarno vredno imamo osim ljubavi prema bližnjima, bilo da su braća i sestre, prijatelji ili partner... Ako smo partneri, trebalo bi da biramo jedno drugo svaki dan, inače, koja je svrha. Zamislite život sa nekim do koga vam nije stalo. Nisam u braku, ali to mi stvarno zvuči pakleno. Malo više iskrenosti prema sebi, malo više ljubavi i razumevanja, eto onda i sreće.

Homer Simpson

pre 8 godina

U ženskom društvu, udata žena je znak uspeha, neoženjen muškarac - bez uspeha. kod muškaraca je to suprotno: neženja je uspešna osoba, a oženjen je gubitnik. Muškarcima nije lako da prevaziđu stereotipe.

Definitvno se slazem sa tobom i dodao bih taj stereotip je nastao odnekud!Sloboda nema cenu,mozda jednog dana ali sada definitvno ne!

pre 8 godina

Za dvoje koji se vole nije brak problem nego zaključivanje braka odnosno petljanje državnih i religijskih institucija u odnos između osoba koje žele biti zajedno, a što je za dvoje koji se vole previše!

p.s.

Ni bračnim vezama ne znaju ništa tako da ne čudi što ne znaju ništa ni o seksu!

MARIJANA

pre 8 godina

Kloniti se muškaraca iz disfukcionih porodica i ovih što ne žele decu- i ovih kako ih nazvaše u prvom delu- emocionalnih potrošača. Neki ne treba ni da pomisle da se žene ,a ne da to urade, žene su te koje se kače za kojekakve likove koji su za sve,samo ne za brak,onda je žena ta koja ima problem,još veći kad se za takvog zakačila.

nije bitno

pre 8 godina

@Ana Znas sta je isto gadno Ana, kada imas trideset godina, nemas stalan posao, zavrsis fakultet, stano izmisljas i ucis nesto novo kako bi nasao svoje mesto pod suncem, gledas sumnjive tipove i novokomponovane gazde kako se zene, osnivaju porodice i mogu da priuste svojim lepsim polovina jedno najobicnije letovanje, a ti zelis da pruzis ljubav i kakvu takvu sigurnost devojci...to je gadan i gorak osecaj. E onda ni ne zelis da se ozenis jer neces jos nekoga da povuces sa sobom

bzvz

pre 8 godina

@Bot
Ako ti je dovoljno tri meseca da shvatis da je neka za tebe onda ti je za tri meseca jasno i da neka nije pa je ostavi sta je zavlacis 5 ili 10 godina. Nego je drzite godinama samo za seks da vam se nadje dok ste dekintosi i nemate para za sponzoruse. I ne mislite o tom odnosu kao sto kazes jer vas nije ni briga, znate da cete je otkaciti. Pa otkacite je odmah a ne za tri godine. E to je kalkulacija i laz i najgore prodju bas te koje hoce muskarca i bez para. A kukate da ih nema. I ne treba da ih bude i bice ih sve manje. Naucice se sve da se ne isplati biti besplatna razonoda. Onda cete jos vise kukati kako su zene nepostene.

bee

pre 8 godina

@Bot: Ljubav posle 3 meseca? Salis se? Sta ti znas o nekom posle 3 meseca?
Svakom je jasno koji su motivi za ulazak u takav brak. Odvratni, kalkulantski motivi. "Beskrajna ljubav"...idi begaj. Bas me zanima kako izgleda takav suzivot. U stvari, ne zanima me.

@Ana: Sta drugo reci za takvog "muskarca" nego - tezak bednik!

kraljica

pre 8 godina

@Ana: Nadam se da je tvoja kuma ipak našla nekog mnogo boljeg i udala se. Potpuno si u pravu za 30+ djevojke. Po njima muškarci drvlje i kamenje, kobajagi čim su dočekale te godine, mora da su mijenjale momke kao čarape, a sad bi da se smire, a u stvari je većina njih bila godinama u vezama sa sebičnjacima koji samo o svom d...tu misle.

Bot

pre 8 godina

Moja jeste zelja da sve stvorim, topli dom, materijalnu i svaku drugu sigurnost pre nego u moj zivot udje ona. Zatim bih je ceo zivot mazio i pazio i pruzao beskrajnu ljubav, zar to zenama ne odgovara?

Ana

pre 8 godina

@ nije bitno
Ok ali onda nemoj da imas stalnu devojku , da nekoj ulivas nadu da ces je ozeniti , da joj prolaze godine.Inace imam dve drugarice koje su bile u vezi sa momcima koji nisu zaposleni, nemaju kola i zive sa roditeljima i na kraju su se udale za njih.Ali njihovi momci su retkost , znali su da cene to cega se sve ta devojka odrekla radi zivota sa njima.A ne kao vecina momaka.Kladim se da bi 99% muskaraca kada bi dobilo na nekoj igri na srecu ogromne pare , milijarde , da bi bez ikakvog problema ostavili svoje dugogodisnje partnerke koje su sa njima bile dok nisu imali ama bas nista i poceli da jure neke koje ih ne bi ni pogledale da nemaju novca.Mene ustvari ljuti to sto se svi zale kao devojke lose, traze pare i sl a sve oko mene primeri devojaka koje su bile u vezama sa momcima bez para i na kraju ostavljene kada su oni malo stali na noge( zaposlili se, novac zaradili ).
@ bot
Ti si jasno priznao ono sto su devojke primetile. Tj Milan. Zena je objekt, vazno samo da se uklapa u vase planove.Kakva ljubav!

Nikola

pre 8 godina

6. Preveliki zahtevi

Ponekad muškarci misle ovako: "Prvo ću izgraditi kuću, onda ću da kupim auto i vikendicu, napraviću savršenu karijeru itd, i tek kad sve to uradim biću spreman da se oženim". Ali vreme ističe...

Kod mene je otprilike ovak i islo. Ozenio sam se "tek" u 35 godini jer sam pre toga bio "golja". A kada sam kakve-takve materijalne uslove za zenjenje i stvorio, nisam bio siguran da zenidbom cinim pravi potez. Nekako sam u dusi oduvek bio singl tip a sa zenama sam bio po potrebi i bez obaveza. Da me osecaj nije varao (osecaj da sam rodjeni singl)pokazalo se posle 17 godina braka. Moja supruga i ja stojimo pred razvodom. Zasto je to tako, bila bi tema za knjigu a ne ovih 1500 karaktera kod B92.

Sava

pre 8 godina

Ako zelis nesto da stvoris za zenu i dete i neces pre toga da se zenis-kriv si jer si neozbiljan. Ako se ozenis a nisi to stvorio-pa zasto si toliko nesposoban? Da li se neka devojka vise pita,"a mozda bi mogli to nesto da stvorimo zajedno"?

Filmofil

pre 8 godina

@nije bitno

E, pa jeste bitno!

Imam samo jedno pitanje? Zasto, zaboga, ostajes tu, "sedis" i gledas ako stvari stoje kako si napisao? Znas li ti sta ziv covek moze da uradi za deset godina? Ne da bi dobio devojku/zenu zbog sebe samog.

Potpuni off, ali ne mogu da ne napisem. Prosecno vaspitanje naseg mentaliteta koje deci i muskoj i zenskoj sistematski ubije samopouzdanje, da bi se "mladunce" zakopalo tu gde smo mi resili da riknemo superponirano na ovu krizu je ravno samoubistvu.

Idi bre na Aljasku, na Svalbard u Juznu Afriku, pismeni si, znaci nisi glup. Gde ti je nagon za prezivljavanje? Sta moze da ti se desi osim da ne uspes? Izgubis jednom. Izgubis dvaput, pet puta. Jednom moras da dobijes nesto. Za sebe samog, ako ti sam sebe ne volis nece te voleti niko, a i da te voli neces umeti da prepoznas.


Po potrebi staviti i u zenski rod.

Bot

pre 8 godina

@Marija
Vidim ja da vi zenske stvarno ne znate sta hocete, bitno da ne bude onako kako je muskarac zamislio, iako je to vise nego idealno, bas ste destruktivne.
A to sto ne ozenimo onu sa kojom smo bili u dugoj vezi, vec neku nakon samo par meseci zabavljanja i posto smo se sredili, pa ne zivimo 300 godina, sta je sa vama? Ne mogu imati 5 veza po 10 godina, na kraju ako neko raskine nakon duge veze, za to verovatno ima valjane razloge. Nakon duge veze valjda moze ustanoviti treba li je ovekoveciti ili ne, dok ukoliko sa nekom brzo udje u brak, to valjda ne cini jer je retardiran, vec zato sto je naso ono sta zeli u njoj. Nekoga je dovoljno poznavati i 3 meseca i znati i osecati sve s njim u vezi, dok nekoga ne poznajete dovoljno iako ste s njim ceo zivot.

Filmofil

pre 8 godina

@nije bitno

Da ti kazem nesto, pakuj ti pinkle, put pod noge, pa se obrazuj uz put. Sto pre, to bolje. Teska su vremena, bilo ih je i pre pa su ljudi napustali zbog gladi Irsku, Norvesku, Dalmaciju, Crnu Goru, Hercegovinu, juznu Italiju, Grcku. Odlazili u Ameriku, Australiju. Oni koji su bili siromasni, nisu imali nekog da im pomogne, ali im je ostao borbeni duh. Otidji, zaradi, ostani ili se vrati, ali deluj i radi, biti statican u uslovima na koje ne mozes da utices je siguran put u depresiju.
Drugo, ti si odgovoran samo za sebe, ne i za druge. Ovo je 21. vek svako ko je odrastao, zdrav, prav, razumno inteligentan, donekle obrazovan, vredan i odgovoran/na je za svoj zivot, izbor, greske i ostalo. Zenama je potrebno malo fair play kada su deca mala. Vecina zna to da ceni. Ne treba ti nju da vodis na gotovo, treba da si OK ortak, sem ako ne ciljas na odredjeni kategoriju. Ne dozvoli da te iko manimulise, ali nemoj ni da radis ovo dole sto su devojke opisale. Nazalost, cesto oni koji su iskreni, nadrljaju od manipulanata i kalkulatora. Naucih i to na tezi nacin. Ali i tada, ustanes, otreses prasinu i produzis dalje.

nije bitno

pre 8 godina

@Filmofil Filmofile hvala na lepom, konstruktivnom i bez uvreda komentaru. Kada sam reako da ucim i trazim svoje mesto pod suncem upravo sam na to i mislio, obrazujem se dodatno kako bih otisao. Zalosno je sto sa takvim stavom (koji ocigledno nema alternativu), nacija nam nece stati pod onu sljivu ili krusku, vec u parove.

@Ana Ana, od kuce nosim vaspitanje da zensko postujem vise nego hleb. Moj jedini strah se zasniva na tome da u slucaju svog neuspeha ugrozim i neku tu koja bi bila uz mene.

Bot

pre 8 godina

@Ana
Mislim da to nije nasa krivica, vi cinite jednu veliku gresku, znas koju? Tu sto u dugoj vezi previse kalkulisete i razmisljate. Mi se vezom ne bavimo previse, vec zivotom i time da nesto u njemu stvorimo, dok vi za to vreme vodite racuna da odnos sa nama svedete na nivo koji zelite. Kalkulisete sa osecanjima, pokazujete nam ih onoliko koliko je dovoljno da ne pomislimo da vam je previse stalo do nas, da vas ne bi drzali u saci a to su budalastine veruj mi. Nama bi to znacilo da se u vezi opustimo i ne premisljamo da li je devojka sa kojom smo ta sa kojom zelimo provesti zivot.
A onda kad u zivotu stvorimo kakve takve uslove za brak, pocnemo o njemu i razmisljati i odnosu koji sa vama imamo, i znas sta u vecini slucajeva zakljucimo? Zakljucimo to da u vezi funkcionisemo potpuno po vasim pravilima koje ste vi godinama krojile po vasem zeljenom modelu.
Onda naravno pokusamo neke stvari promeniti i iznaci kompromis, tad tek u stvari i mi pocinjemo se baviti nasom vezom na konstruktivan nacin i tad je naravno vasa svest na ispitu, u vecini slucajeva sigurno da burno reagujete na svaki nas pokusaj promene i govorite nam kako smo se promenili i da vise nismo isti?

Бацач пламена

pre 8 godina

@Ana

Жалосно је то. Тај ко је оставио тек тако дугогодишњу девојку после тридесете стварно нема ни трунку савести. То се зове гад и никако другачије. Ако му није одговарала, могао је да не буде са њом или да раскине раније, кад су били млађи. Стварно треба бити покварен да би девојку имао само због секса док не наиђе боља прилика, и онда је оставиш са тридесет и кусур.
Само, мени се из мог искуства чини да већина девојака тридесету дочека сама као свој избор, а не зато што их је неко оставио тад. Или им нико није био довољно добар, или су хтеле само провод, или су патиле за једним, а друге нису гледале, или су пак, што се често догађа, као млађе јуриле старије мушкарце, а кад су прешле тридесету схватиле су да су се ти старији приближили четрдесетој и поженили се, па онда почеле да обраћају пажњу на вршњаке итд. Нема проблема, њихова ствар. Али онда морају да буду свесне да ће им бити много теже да пронађу партнера у тој ситуацији. Заправо, не да га пронађу, већ да га задрже. Мушкарац који има преко тридесет ретко ће хтети да уђе у везу са вршњакињом. Друга је ствар ако су заједно већ годинама. Били у праву или не, они великим делом за те девојке мисле да су удаваче, а добрим делом су и у праву, па зато гледају млађе и беже не од брака, већ од жене која ће од старта везе да им намеће брак као обавезу и то што пре. Можда су у праву, можда и нису, али из њихове перспективе, сасвим логично размишљање.

Pera

pre 8 godina

Nikada nisam zeleo da budem nezenja. Oduvek sam mastao o porodici. Zabavljam se sa devojkom skoro 9 godina. Zivimo zajedno poslednje tri godine. Ali od kada zivimo zajedno, ja prosto ne mogu da spavam sa njom. Jednostavno ne reagujem. Da li je podsvest ili sta, ne znam. Probali smo terapeuta, puno razgovarali, jako mi je stalo do nje, do nas... Ali nista.
I onda sta je hrabrost? Ostaviti osobu koju volis ili ostati i "unesreciti" je. Oboje smo u tridesetim (ja 34 ona 33). Na pocetku zivota, ali ne bas na pocetku.

Tako da ... Verovatno u ostati nezenja iako tonisam nikada zeleo. Bar ne svesno

sara

pre 8 godina

..” честите жене веома скупо плаћају врлину; а да би постигле веома неизвесне ствари у будућности, губе најлепши ужитак у садашњости, јер су мужеви присиљени, из обзира високе брачне политике, да им не откривају кутију са љубавним драгуљима, пошто ти дргуљи тако блистају у срцу, имају тако врелих дражи, тако голицавих наслада, да жена више не може да остане у хладним породичним областима; брачна страхота је веома подмукла ствар, пошто би мушкарац морао, барем из захвалности за чедан живот једне честите жене и њене скупоцене заслуге да се мучи, да се пати и да се сатре да би је добро заслужио на све начине, миловањем као у голубова, љубакањем, силним удварањем, слатким грижењем, шалама, разним посластицама и љупким љубавним насладама...“

Dobar dan

pre 8 godina

@Pera Stvarno Pero, izgini, resi to kako znas i umes! Idite negde zajedno, otputujte, promenite sredinu, vezbajte...mlatim i ja svasta sad, ali bori se!

Bot

pre 8 godina

@Marija
Vidim ja da vi zenske stvarno ne znate sta hocete, bitno da ne bude onako kako je muskarac zamislio, iako je to vise nego idealno, bas ste destruktivne.
A to sto ne ozenimo onu sa kojom smo bili u dugoj vezi, vec neku nakon samo par meseci zabavljanja i posto smo se sredili, pa ne zivimo 300 godina, sta je sa vama? Ne mogu imati 5 veza po 10 godina, na kraju ako neko raskine nakon duge veze, za to verovatno ima valjane razloge. Nakon duge veze valjda moze ustanoviti treba li je ovekoveciti ili ne, dok ukoliko sa nekom brzo udje u brak, to valjda ne cini jer je retardiran, vec zato sto je naso ono sta zeli u njoj. Nekoga je dovoljno poznavati i 3 meseca i znati i osecati sve s njim u vezi, dok nekoga ne poznajete dovoljno iako ste s njim ceo zivot.

Bot

pre 8 godina

Moja jeste zelja da sve stvorim, topli dom, materijalnu i svaku drugu sigurnost pre nego u moj zivot udje ona. Zatim bih je ceo zivot mazio i pazio i pruzao beskrajnu ljubav, zar to zenama ne odgovara?

Bot

pre 8 godina

@Ana
Mislim da to nije nasa krivica, vi cinite jednu veliku gresku, znas koju? Tu sto u dugoj vezi previse kalkulisete i razmisljate. Mi se vezom ne bavimo previse, vec zivotom i time da nesto u njemu stvorimo, dok vi za to vreme vodite racuna da odnos sa nama svedete na nivo koji zelite. Kalkulisete sa osecanjima, pokazujete nam ih onoliko koliko je dovoljno da ne pomislimo da vam je previse stalo do nas, da vas ne bi drzali u saci a to su budalastine veruj mi. Nama bi to znacilo da se u vezi opustimo i ne premisljamo da li je devojka sa kojom smo ta sa kojom zelimo provesti zivot.
A onda kad u zivotu stvorimo kakve takve uslove za brak, pocnemo o njemu i razmisljati i odnosu koji sa vama imamo, i znas sta u vecini slucajeva zakljucimo? Zakljucimo to da u vezi funkcionisemo potpuno po vasim pravilima koje ste vi godinama krojile po vasem zeljenom modelu.
Onda naravno pokusamo neke stvari promeniti i iznaci kompromis, tad tek u stvari i mi pocinjemo se baviti nasom vezom na konstruktivan nacin i tad je naravno vasa svest na ispitu, u vecini slucajeva sigurno da burno reagujete na svaki nas pokusaj promene i govorite nam kako smo se promenili i da vise nismo isti?

Homer Simpson

pre 8 godina

U ženskom društvu, udata žena je znak uspeha, neoženjen muškarac - bez uspeha. kod muškaraca je to suprotno: neženja je uspešna osoba, a oženjen je gubitnik. Muškarcima nije lako da prevaziđu stereotipe.

Definitvno se slazem sa tobom i dodao bih taj stereotip je nastao odnekud!Sloboda nema cenu,mozda jednog dana ali sada definitvno ne!

marijana

pre 8 godina

A ozenjeni ne ostaju u braku zato sto su nezreli za porodicu,samo misle na sebe i zadovoljenje sopstvenih potreba tj sebicni su ,lenji,svadjalacki nastrojeni tj agresivni prema tebi i tvojoj porodici...Imala sam jednog takvog,koji nije hteo porodicu.

Realista

pre 8 godina

Ne kazem da nema istine u napisanom ali jedno je sigurno: kompletnoj osobi ne treba drzava da posreduje u zajednici. Sta je brak? Svojevoljni zajednicki zivot dve osobe ili registrovanje institucije suzivota dve jedinke od strane drzavnog organa?
Ako je "brak" ovo drugo - meni to ne treba i smatram ga prevazidjenim.

Sava

pre 8 godina

Ako zelis nesto da stvoris za zenu i dete i neces pre toga da se zenis-kriv si jer si neozbiljan. Ako se ozenis a nisi to stvorio-pa zasto si toliko nesposoban? Da li se neka devojka vise pita,"a mozda bi mogli to nesto da stvorimo zajedno"?

Бацач пламена

pre 8 godina

@Ana

Жалосно је то. Тај ко је оставио тек тако дугогодишњу девојку после тридесете стварно нема ни трунку савести. То се зове гад и никако другачије. Ако му није одговарала, могао је да не буде са њом или да раскине раније, кад су били млађи. Стварно треба бити покварен да би девојку имао само због секса док не наиђе боља прилика, и онда је оставиш са тридесет и кусур.
Само, мени се из мог искуства чини да већина девојака тридесету дочека сама као свој избор, а не зато што их је неко оставио тад. Или им нико није био довољно добар, или су хтеле само провод, или су патиле за једним, а друге нису гледале, или су пак, што се често догађа, као млађе јуриле старије мушкарце, а кад су прешле тридесету схватиле су да су се ти старији приближили четрдесетој и поженили се, па онда почеле да обраћају пажњу на вршњаке итд. Нема проблема, њихова ствар. Али онда морају да буду свесне да ће им бити много теже да пронађу партнера у тој ситуацији. Заправо, не да га пронађу, већ да га задрже. Мушкарац који има преко тридесет ретко ће хтети да уђе у везу са вршњакињом. Друга је ствар ако су заједно већ годинама. Били у праву или не, они великим делом за те девојке мисле да су удаваче, а добрим делом су и у праву, па зато гледају млађе и беже не од брака, већ од жене која ће од старта везе да им намеће брак као обавезу и то што пре. Можда су у праву, можда и нису, али из њихове перспективе, сасвим логично размишљање.

esma

pre 8 godina

Pre bih rekla da nisu sreli osobu zbog koje bi zaboravili sve svoje kocnice za ulazk u zajednicu u kojoj ne bi trebalo da dominira JA vec Mi,sto ne znaci ukidanje licnih sloboda.Mozda i zbog neispunjenih zelja prema nekoj odredjenoj osobi izgube zelju za brakom ,jer su ubedjeni da je to samo jedna ,sto i jeste,vestacka tvorevina koja ,sto ne mora da znaci,ubija emociju.Ovaj stav nije posledica samo subjektivnog vidjenja.Cak mislim da je muskarcima potrebnija zena ,ne zbog nekih kulinarskih ili higjenskih vestina vec sto su muskarci nepotpuniji kao bica u raznim zivotnim prevazilazenjima.Ne u negativnom kontekstu vec u vecoj obdarenosti zena.mada ne mora da znaci kad vidim neke zene bez trunke emocija.

hmmmm

pre 8 godina

@Milan
Tako je, za mnoge muskarce zena je tu kao objekat, da ih slusa, opere i rodi im. A oni ce ako ih kasnije bude htela neka mladja kao bolji objekat otici sa njom. Sve je to tako. Samo ne shvatam otkud toliko povika muskaraca na to sto su i muskarci sve cesce objekti to jest samo provajderi. Objekat za objekat, ljubav za ljubav, pa zar bi posteno bilo drugacije.

pre 8 godina

Za dvoje koji se vole nije brak problem nego zaključivanje braka odnosno petljanje državnih i religijskih institucija u odnos između osoba koje žele biti zajedno, a što je za dvoje koji se vole previše!

p.s.

Ni bračnim vezama ne znaju ništa tako da ne čudi što ne znaju ništa ni o seksu!

Milan

pre 8 godina

@ vlada
Hmm..Najgore je to sto to zaista cesto i jeste tako. Imam bas puno drugara koji na brak gledaju kao na nesto sto je stvar koju treba " resiti" nakon sto si " resio" neke druge stvari kao sto su kupovina kuce, stana, posao koji donosi pristojnu zaradu...pa onda na red dolazi zena.Cim rese stambeno i poslovno pitanje cesto se uhvate za prvu koja je u tom trenutku zeli brak a koja im deluje kao " materijal za brak", koja odmah hoce da radja decu i koja ce da im se prilagodi.Cak trojica drugara sa kojima se bas cesto vidjam je zadnjih godinu dana uslo u brak sa zenama sa kojima su bili 3-4 meseca u vezi...Nema tu ljubavi prema tim zenama , one se prosto uklapaju u njihove trenutne zelje i planove.Prvo resili posao i sredili stan i odmah nasli zenu kojoj je cilj da se uda i radja.A a ne kazem da su imali duge veze po 5-6-7 koje su raskinuli jer nisu bili spremni za brak onda kada su one bile spremne.Zaista se stice utisak da im je sasvim svejedno s kim ce se ozeniti ako je zena spremna za brak radjanje onda kada njima to odgovara i da je " poslusna"- kako oni to kazu.Inace ja sam u braku vec 3 godine sa zenom s kojom sam 4 godine bio u vezi i to iz velike ljubavi.A medju ovim prethodno opisanim nema ni lj od ljubavi to je sve pro forme tipa vreme je da se ozenim, dobijem dete, a zena je tu samo objekat.

Marija

pre 8 godina

@Bot
Sve je to ok ali pod uslovom da nisi neku zamajavao godinama bez ikakve zelje da se sa njom ozenis. Nekako je skoro pa pravilo da imas stalnu zensku dok se ne sredis - materijalno i stambeno, a onda kada se sredite onda nastupa period zezanja - kod nekog duze kod nekog krace- i onda kako je neko primetio nastupa veza sa devojkom spremnom za brak , veza traje nekoliko meseci i onda brak.A ona sto je bila sa vama godinama dok niste bili " sredjeni" ona ostane kratkih rukava , sama i sa mnogo manje sanse da nadje partnera sad u svojim tridesetim.To stalno slusam od drugarica koje su raskinule dugogodisnje veze na pocetku tridesetih jer muskarac nije bio spreman za brak i vidjam sve vise primeraka muskaraca koji se tako ponasaju.

vlada

pre 8 godina

I nijedan razlog nije vezan za zenu sa kojom treba da budemo ceo zivot.Po tekstu kad resimo ove probleme pokupimo prvu na ulici i ozenimo je.Jos jedan tekst pun predrasuda koji opet prikazuje muskarce u najgorem svetlu.

kraljica

pre 8 godina

Teško je kad promašiš vrijeme za stvarno bitne životne stvari. Godine prolete začas i shvatiš kako si se izgubio u nekim izlascima, provodima, zezanju, traženju ljepše, bolje, ovakve, onakve itd. Nije rješenje ni ući u brak samo zato što tako treba, a nije svako u mladim godinama te sreće da ima obostranu ljubav. Dakle, čarobnog štapića ni recepta nema, samo da svi budemo svjesni prolaznosti vremena, da budemo realni i da neke dobre životne odluke ne propustimo jer smo htjeli previše ili nemoguće (mnogi se zato kaju).

nije bitno

pre 8 godina

@Ana Znas sta je isto gadno Ana, kada imas trideset godina, nemas stalan posao, zavrsis fakultet, stano izmisljas i ucis nesto novo kako bi nasao svoje mesto pod suncem, gledas sumnjive tipove i novokomponovane gazde kako se zene, osnivaju porodice i mogu da priuste svojim lepsim polovina jedno najobicnije letovanje, a ti zelis da pruzis ljubav i kakvu takvu sigurnost devojci...to je gadan i gorak osecaj. E onda ni ne zelis da se ozenis jer neces jos nekoga da povuces sa sobom

sara

pre 8 godina

..” честите жене веома скупо плаћају врлину; а да би постигле веома неизвесне ствари у будућности, губе најлепши ужитак у садашњости, јер су мужеви присиљени, из обзира високе брачне политике, да им не откривају кутију са љубавним драгуљима, пошто ти дргуљи тако блистају у срцу, имају тако врелих дражи, тако голицавих наслада, да жена више не може да остане у хладним породичним областима; брачна страхота је веома подмукла ствар, пошто би мушкарац морао, барем из захвалности за чедан живот једне честите жене и њене скупоцене заслуге да се мучи, да се пати и да се сатре да би је добро заслужио на све начине, миловањем као у голубова, љубакањем, силним удварањем, слатким грижењем, шалама, разним посластицама и љупким љубавним насладама...“

нежења

pre 8 godina

Ништа од наведеног није тачно,велика је разлика између "хтети,а не моћи " и "моћи,а не хтети"

aleks

pre 8 godina

@Marija
Pa naravno dugogodisnju "stalnu" zensku imaju dok su golje da im se nadje za sta treba, te su najcesce nezahtevne materijalno a najgore prodju. Lazu da bi je zadrzali dok im treba. Kada nesto malo steknu krenu u zabavu i da menjaju one lakseg profila, te se bar bolje provedu. A onda kada odluce da je vreme za zenidbu nadju prvu za koju procene da ce manje da prica a vise da radi. Teski kalkulatori. Nisu svi takvi naravno ali nista manje nego zene, na sta se redovno zale.

Sandra,Geneve Sui

pre 8 godina

Mislim da bi ovu temu trebalo posmatrati malo opustenije.Svaki covek je prica za sebe ne treba generalizovati.Imate vrlo srecnih i zadovoljnih ljudi i zena koji nisu u braku,isto tako imate brakove koji vremenom postaju horor film.I obrnuto,mada nazalost redje imate idealne brakove pune razumevanja,gde kazete oni su bas stvoreni jedno za drugo.Mislim da svaki covek ili zena ima pravo na svoj zivot,mnogo je glupo zeniti se ili udavati ,,zato sto to tako treba,,sta ce da kaze bliza i dalja familija,sramota nisi se ozenio ili ostaces baba devojka,i slicne gluposti.Samo opusteno,najvaznije je biti pozitivan,kako prema sebi tako i prema drugima i gledati svoja posla.Drugima samo pomoci ako ste u mogucnosti,a kada pomognes na bilo koji nacin,osecaj je predivan

Ana

pre 8 godina

@ nije bitno
Ok ali onda nemoj da imas stalnu devojku , da nekoj ulivas nadu da ces je ozeniti , da joj prolaze godine.Inace imam dve drugarice koje su bile u vezi sa momcima koji nisu zaposleni, nemaju kola i zive sa roditeljima i na kraju su se udale za njih.Ali njihovi momci su retkost , znali su da cene to cega se sve ta devojka odrekla radi zivota sa njima.A ne kao vecina momaka.Kladim se da bi 99% muskaraca kada bi dobilo na nekoj igri na srecu ogromne pare , milijarde , da bi bez ikakvog problema ostavili svoje dugogodisnje partnerke koje su sa njima bile dok nisu imali ama bas nista i poceli da jure neke koje ih ne bi ni pogledale da nemaju novca.Mene ustvari ljuti to sto se svi zale kao devojke lose, traze pare i sl a sve oko mene primeri devojaka koje su bile u vezama sa momcima bez para i na kraju ostavljene kada su oni malo stali na noge( zaposlili se, novac zaradili ).
@ bot
Ti si jasno priznao ono sto su devojke primetile. Tj Milan. Zena je objekt, vazno samo da se uklapa u vase planove.Kakva ljubav!

Nikola

pre 8 godina

6. Preveliki zahtevi

Ponekad muškarci misle ovako: "Prvo ću izgraditi kuću, onda ću da kupim auto i vikendicu, napraviću savršenu karijeru itd, i tek kad sve to uradim biću spreman da se oženim". Ali vreme ističe...

Kod mene je otprilike ovak i islo. Ozenio sam se "tek" u 35 godini jer sam pre toga bio "golja". A kada sam kakve-takve materijalne uslove za zenjenje i stvorio, nisam bio siguran da zenidbom cinim pravi potez. Nekako sam u dusi oduvek bio singl tip a sa zenama sam bio po potrebi i bez obaveza. Da me osecaj nije varao (osecaj da sam rodjeni singl)pokazalo se posle 17 godina braka. Moja supruga i ja stojimo pred razvodom. Zasto je to tako, bila bi tema za knjigu a ne ovih 1500 karaktera kod B92.

Filmofil

pre 8 godina

@nije bitno

E, pa jeste bitno!

Imam samo jedno pitanje? Zasto, zaboga, ostajes tu, "sedis" i gledas ako stvari stoje kako si napisao? Znas li ti sta ziv covek moze da uradi za deset godina? Ne da bi dobio devojku/zenu zbog sebe samog.

Potpuni off, ali ne mogu da ne napisem. Prosecno vaspitanje naseg mentaliteta koje deci i muskoj i zenskoj sistematski ubije samopouzdanje, da bi se "mladunce" zakopalo tu gde smo mi resili da riknemo superponirano na ovu krizu je ravno samoubistvu.

Idi bre na Aljasku, na Svalbard u Juznu Afriku, pismeni si, znaci nisi glup. Gde ti je nagon za prezivljavanje? Sta moze da ti se desi osim da ne uspes? Izgubis jednom. Izgubis dvaput, pet puta. Jednom moras da dobijes nesto. Za sebe samog, ako ti sam sebe ne volis nece te voleti niko, a i da te voli neces umeti da prepoznas.


Po potrebi staviti i u zenski rod.

Filmofil

pre 8 godina

@nije bitno

Da ti kazem nesto, pakuj ti pinkle, put pod noge, pa se obrazuj uz put. Sto pre, to bolje. Teska su vremena, bilo ih je i pre pa su ljudi napustali zbog gladi Irsku, Norvesku, Dalmaciju, Crnu Goru, Hercegovinu, juznu Italiju, Grcku. Odlazili u Ameriku, Australiju. Oni koji su bili siromasni, nisu imali nekog da im pomogne, ali im je ostao borbeni duh. Otidji, zaradi, ostani ili se vrati, ali deluj i radi, biti statican u uslovima na koje ne mozes da utices je siguran put u depresiju.
Drugo, ti si odgovoran samo za sebe, ne i za druge. Ovo je 21. vek svako ko je odrastao, zdrav, prav, razumno inteligentan, donekle obrazovan, vredan i odgovoran/na je za svoj zivot, izbor, greske i ostalo. Zenama je potrebno malo fair play kada su deca mala. Vecina zna to da ceni. Ne treba ti nju da vodis na gotovo, treba da si OK ortak, sem ako ne ciljas na odredjeni kategoriju. Ne dozvoli da te iko manimulise, ali nemoj ni da radis ovo dole sto su devojke opisale. Nazalost, cesto oni koji su iskreni, nadrljaju od manipulanata i kalkulatora. Naucih i to na tezi nacin. Ali i tada, ustanes, otreses prasinu i produzis dalje.

MARIJANA

pre 8 godina

Kloniti se muškaraca iz disfukcionih porodica i ovih što ne žele decu- i ovih kako ih nazvaše u prvom delu- emocionalnih potrošača. Neki ne treba ni da pomisle da se žene ,a ne da to urade, žene su te koje se kače za kojekakve likove koji su za sve,samo ne za brak,onda je žena ta koja ima problem,još veći kad se za takvog zakačila.

Ana

pre 8 godina

@alex
Sve si objasnila.
@bot
Ajde da se ne lazemo.Ovde svaki dan citamo pljuvacine po devojkama od 30+ ,a ustvari su one najcesce zrtve muskaraca koji su ih vodali godinama ,obecavali brak i na kraju kada su se malo sredili ostavili ih.Realno ako im ta neka sa kojom su bili godinama nije odgovarala sto nisu ranije raskinuli sa njom.Nego su joj uzeli najlepse godine , znajuci da se nece sa njom ozeniti. Zna se, odgovaralo im je da imaju devojku za javnost, za sex...To mi je najgora osobina muskaraca to shvatanje da je ista bolje nego nista.Tako nekoj dobroj devojci bukvalno upropastite zivot jer je njoj nakon 30 te, narocito u manjim mestima, mnogo teze da nadju novog partnera.Moja kuma je zatrudnela u dugoj vezi, planirali su brak, imala spontani i nakon 3 nedelje ju je ostavio.Kaze nije on jos spreman.Bila je sa njim od 24 do 31 godine.Bila je sa njim dok je bio golja, bez posla stana...Cim se sredio ,zaposlio i skucio odjednon vise nije spreman.Dve i po godine nakon toga je menjao neke sponzorusice i evo pre mesec dana se verio sa devojkom s kojom je u vezi 3 meseca.I to sa devojkom koja dok je bio bez posla i kucenije htela da ga pogleda.

nije bitno

pre 8 godina

@Filmofil Filmofile hvala na lepom, konstruktivnom i bez uvreda komentaru. Kada sam reako da ucim i trazim svoje mesto pod suncem upravo sam na to i mislio, obrazujem se dodatno kako bih otisao. Zalosno je sto sa takvim stavom (koji ocigledno nema alternativu), nacija nam nece stati pod onu sljivu ili krusku, vec u parove.

@Ana Ana, od kuce nosim vaspitanje da zensko postujem vise nego hleb. Moj jedini strah se zasniva na tome da u slucaju svog neuspeha ugrozim i neku tu koja bi bila uz mene.

bee

pre 8 godina

@Bot: Ljubav posle 3 meseca? Salis se? Sta ti znas o nekom posle 3 meseca?
Svakom je jasno koji su motivi za ulazak u takav brak. Odvratni, kalkulantski motivi. "Beskrajna ljubav"...idi begaj. Bas me zanima kako izgleda takav suzivot. U stvari, ne zanima me.

@Ana: Sta drugo reci za takvog "muskarca" nego - tezak bednik!

oči čarnije

pre 8 godina

@milan

Koliko si u pravu, i koliko je to tužno... I u mom okruženju je slično. Ne znam čemu se nadaju u jednom takvom ''poslovnom poduhvatu''. Sreći i ljubavi; ispunjenom životu, radosti, čemu? Naši životi su prolazni, šta drugo stvarno vredno imamo osim ljubavi prema bližnjima, bilo da su braća i sestre, prijatelji ili partner... Ako smo partneri, trebalo bi da biramo jedno drugo svaki dan, inače, koja je svrha. Zamislite život sa nekim do koga vam nije stalo. Nisam u braku, ali to mi stvarno zvuči pakleno. Malo više iskrenosti prema sebi, malo više ljubavi i razumevanja, eto onda i sreće.

bzvz

pre 8 godina

@Bot
Ako ti je dovoljno tri meseca da shvatis da je neka za tebe onda ti je za tri meseca jasno i da neka nije pa je ostavi sta je zavlacis 5 ili 10 godina. Nego je drzite godinama samo za seks da vam se nadje dok ste dekintosi i nemate para za sponzoruse. I ne mislite o tom odnosu kao sto kazes jer vas nije ni briga, znate da cete je otkaciti. Pa otkacite je odmah a ne za tri godine. E to je kalkulacija i laz i najgore prodju bas te koje hoce muskarca i bez para. A kukate da ih nema. I ne treba da ih bude i bice ih sve manje. Naucice se sve da se ne isplati biti besplatna razonoda. Onda cete jos vise kukati kako su zene nepostene.

kraljica

pre 8 godina

@Ana: Nadam se da je tvoja kuma ipak našla nekog mnogo boljeg i udala se. Potpuno si u pravu za 30+ djevojke. Po njima muškarci drvlje i kamenje, kobajagi čim su dočekale te godine, mora da su mijenjale momke kao čarape, a sad bi da se smire, a u stvari je većina njih bila godinama u vezama sa sebičnjacima koji samo o svom d...tu misle.

Pera

pre 8 godina

Nikada nisam zeleo da budem nezenja. Oduvek sam mastao o porodici. Zabavljam se sa devojkom skoro 9 godina. Zivimo zajedno poslednje tri godine. Ali od kada zivimo zajedno, ja prosto ne mogu da spavam sa njom. Jednostavno ne reagujem. Da li je podsvest ili sta, ne znam. Probali smo terapeuta, puno razgovarali, jako mi je stalo do nje, do nas... Ali nista.
I onda sta je hrabrost? Ostaviti osobu koju volis ili ostati i "unesreciti" je. Oboje smo u tridesetim (ja 34 ona 33). Na pocetku zivota, ali ne bas na pocetku.

Tako da ... Verovatno u ostati nezenja iako tonisam nikada zeleo. Bar ne svesno

Dobar dan

pre 8 godina

@Pera Stvarno Pero, izgini, resi to kako znas i umes! Idite negde zajedno, otputujte, promenite sredinu, vezbajte...mlatim i ja svasta sad, ali bori se!