Lepota žene

Kako da izaberete šampon za određeni tip kose?

Po mišljenju autora kosa koja je oprana bi trebalo da bude fina pod rukom, ali ne previše svilenkasta, a pogotovu ne treba da imate osećaj da je kosa plastificirana (što je efekat koji dobijate upotrebom mnogih danas modernih šampona).

Ponedeljak, 02.02.2015.

16:30

Autor: Miloš Fijatoviæ

Default images

Podeli:

Lepša je kosa koje je posle pranja i malo škripava i lepljiva, nego ona od koje odmah imate utisak da je masnjikava.

Trudite se da odaberete šampon koji u sebi nema silikona, parabena….Pri čemu ne mislim da treba da u međuvremenu postanete hemičar da biste pravilno izabrali šampon za kosu- svi proizvođači se trude da svaku pozitivnu odliku svog proizvoda naglase pa će dobre strane biti jasno naznačene i podvučene. Šamponi koji nemaju sulfate su takođe dobri za kosu ali su blaži.

Preterano agresivni šamponi (to su uglavnom najprostiji šamponi iz marketa na ćošku- breza, kopriva….) vam definitivno štete kosi- kako je najveći broj šampona u svojoj osnovi deterdžent koji razmašćuje i pere on ujedno i pomalo nagriza kosu- konstantnom upotrebom ovakvog šampona kosa gubi elastičnost i biva isušena. Kvalitetniji šamponi pravljeni na uobičajenoj bazi sadrže negujuće komponente koje deluju kao kontramere ovom negativnom efektu- što je šampon kvalitetniji to su posledice manje.

Kako izbrati šampon za kosu - primeri:

Normalna kosa koja nije tretirana : Šampon za nefarbanu kosu posle kog vam je kosa na dodir blago lepljiva pa kondicioner, a u zimskim i letnjim uslovima kondiciner koji je označen sa „moisture repair“.

Masna kosa koja nije tretirana : Šampon koji je malo agresivniji (ovde treba biti umeren) pa ili preskočiti kondicioner u slučaju jako masne kose ili koristiti kondicionere koji pojačavaju kiselost kose tj. acidifajere.

Masna kosa koja je tretirana : Ako izrastak nije veliki- šampon za bojenu kosu sa kondicionerom za održavanje boje ili za suvu kosu (ako je oštećenje veće) sa kondicionerom za oporavak kose, a ako je izrastak veliki onda šampon agresivniji, a kondicioner za oštećenu, ali se nanosi samo na dužini i krajeve kose.

Suva ne tretirana kosa: Šampon za normalnu kosu, a kondicioner za suvu kosu ili ako se dosta masti pri korenu onda šampon malo agresivniji, a kondicioner „moisture reapir“.

Suva tretirana kosa: Šampon za suvu kosu i kondicioner za suvu ili oštećenu kosu- što bolji i što jači i u kombinaciji sa nekim dobrim pakovanjem.

Miloš Fijatović,
frizerskisalon “Fijatović”

Foto: marin/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare