Lepota žene

Zašto žene gube kosu: Otkriveni glavni razlozi

Svakoj petoj dami opada kosa, a više od polovine ispitanica uzrasta su od 54 do 64 godine.

Petak, 09.10.2015.

13:03

Izvor: Novosti

Default images
foto: Thinkstock

Podeli:

O ćelavosti muškaraca se stalno priča, ali opadanje kose kod žena je na neki način tabu tema. Ipak, ova pojava je prilično raširena, što pokazuje istraživanje u kojem je učestvovalo 2.000 pripadnica nežnijeg pola.

Svakoj petoj dami opada kosa, a više od polovine ispitanica uzrasta su od 54 do 64 godine. Da gubitak kose utiče na samopouzdanje i psihičko stanje potvrdile su žene, otkrivši da su postale anksiozne, zabrinute, nesigurne i posramljene.

U osećanju stida naučnici vide odgovor na pitanje da čak trećina dama sa ovim problemom nije uradila ništa da ga reši. Takođe, situaciju dodatno otežava činjenica da se ćelavost ne primećuje dok se ne izgubi 15 odsto volumena, a taj proces duže traje.

Osim genetike, glavni razlozi su rigorozne dijete, hormosnki problemi, povećan stres, upotreba pilula za kontracepciju i procesirana hrana poput slatkiša, grickalica, suhomesnatih proizvoda, gaziranih sokova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare