Lepota žene

Istraživanje: Ova hrana štiti kožu od sunca

Zaštitite kožu od negativnog uticaja sunčevih zraka određenim namirnicama.

Nedelja, 24.07.2016.

15:34

Izvor: B92

Istraživanje: Ova hrana štiti kožu od sunca
Thinkstock

Podeli:

Kako bismo bili sigurni da smo svoju kožu zaštitili – svi se najčešće okrećemo različitim kozmetičkim preparatima i kremama sa zaštitnim faktorom.

Međutim, postoji i hrana koja nam može pomoći da zaštitimo kožu i to ne samo od fotooštećenja, nego i od različitih drugih štetnih uticaja sunca, ali i od prevremenog starenja, pa čak i razvoja karcinoma kože.

U vrhu namirnica koje čuvaju i štite našu kožu su čokolada, soja, endivija (vrsta zelene salate) i crvena pomorandža, dok ima i drugih koji vrše ovu istu ulogu.

Do ovog zaključka su došli stručnjaci koji su godinama ispitivali dejstvo pojedinih namirnica na prevenciju različitih oštećenja kože.

Zaštitnu moć ima i proantocijanid iz grožđa i crnog vina, sok borovnice i jabuke, betakaroten iz šargarepe, hlorofil iz zelenih i modrozelenih algi.

Na ovu listu se može svrstati i brokoli i paradajz – i to kuvani paradajz ili paradajz kao koncentrovani proizvod – paradajz pasta.

Kada je voće u pitanju – za kožu je veoma dobro svo citrusno, kao i crveno i žuto voće, ali i povrće, mada sa njima ne bismo trebali preterivati, a ako želimo da pomognemo zdravlju svoje kože – trebalo bi što češće da jedemo koštunjavo voće.

Posebno je potrebno obratiti pažnju na namirnice koje pojačavaju efekat sunca na kožu – kao što je celer, koji bi zbog toga trebalo jesti samo uveče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare