Lepota žene

Zašto ženama rastu dlačice na bradi?

Većina žena ne voli da govori o tome, ali činjenica je da je veliki broj onih koji imaju ovaj „problem“.

Subota, 07.01.2017.

18:30

Izvor: Blic

Zašto ženama rastu dlačice na bradi?
foto: thinkstock

Podeli:

“Dlake na bradi nastaju kao rezultat kombinacije genetike i hormona. Muški hormoni u našem telu, kao i opšti hormonski balans igraju veliku ulogu u pojavljivanju tih dlačica“, kaže dr Hedli King, dermatolog iz Njurjoka.

U zavisnosti od toga koliko su vaši folikuli dlake osetljivi na hormone, dlačice će biti slabe ili jače, a to određuje genetika. Dakle, ako vam je baka mučila muku sa njima, i vi ćete.

Te dlake na bradi mogu da počnu da rastu bilo kada, ali kod većine žena to će se desiti u kasnijem dobu, jer se tada menja i hormonalni balans, a najlakše rešenje je čupkanje. Ako ih ima više, možete se okrenuti laserskim tretmanima.

Sama pojava dlačica nije ništa alarmantno. Ali, ako se pojavljuju u pratnji neredovnih menstruacija, velike maljavosti svuda na telu i licu, i tvrdoglavih akni, moguće je da patite od sindroma policističnih jajnika, i svakako bi trebalo da se obratite lekaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.