Lepota žene

Zaboravite na skupe preparate, stvar je u ishrani: Kako da vaša kosa bude lepša i zdravija

Losos, sardine, skuša, pune su zdravih omega-3 masnih kiselina, esencijalnih masti koje bi trebali dobiti iz hrane.

Nedelja, 26.02.2017.

16:22

Izvor: index.hr, Super žena

Zaboravite na skupe preparate, stvar je u ishrani: Kako da vaša kosa bude lepša i zdravija
Foto: Thinkstock

Podeli:

1. Avokado

Osim što je ukusan, avokado je pun hranjivih supstanci, koje su neophodne za zdravlje vaše kose. Drugim rečima, avokado je bogat zdravim masnim kiselinama, vitaminima i antioksidansima, koji mogu poboljšati vašu kosu iznutra, od korena do vrhova. Takođe, hranjive materije u avokadu, uključujući vitamin E, pomažu u stimuliranju rasta kose i sprečavanju gubitka kose.

2. Kokos

Kokos sadrži vitamin B, C i E, ali i visoku količinu masne kiseline, poznate kao laurinska kiselina, koja je odlična za promicanje rasta kose.

3. Masna riba

Losos, sardine, skuša, pune su zdravih omega-3 masnih kiselina, esencijalnih masti koje bi trebali dobiti iz hrane. One ne samo da su korisne za smanjenje rizika od srčanih bolesti, već su dobre i za sjaj i zdravlje vaše kose.

4. Čia semenke

Čia semenke sve su popularnije u zdravstvenoj industriji, a brojni ih stručnjaci zovu superhranom. Pune proteina, kalijuma, kalcijuma, vlakana, cinka i drugih esencijalnih nutrijenata, čija semenke imaju brojne prednosti, a pomažu vam i u razvijanju sjajne kože, kose i čvrstih noktiju. Slično kao i masna riba, čija semenke su biljni izvor omega-3 masnih kiselina, osnovnog sastojka za zdravu i sjajnu kosu.

5. Jagode

Šoljica jagoda sadrži 84,7 miligrama vitamina C, koji vam pomaže u borbi protiv prehlade, poboljšanju zdravlja srca, ali i postizanju lepe i zdrave kose. Vitamin C je važan deo proizvodnje kolagena, potrebnog u strukturiranju krvnih žila. Kako biste negovali kosu iz korena, pobrinite se da unosite dovoljno vitamina C u svoj organizam.

6. Jaja

Jedan od retkih izvora biotina, jaja takođe sadrže belančevine. Biotin je važan nutrijent za razvoj i rast jake kose, a žumance sadrži većinu hranjivih supstanci u jajima pa ih konzumirajte cele.

7. Šargarepa

Šargarepe su poznate po očuvanju vida, ali takođe pomažu održavanje korena kose zdravim. Sadrže vitamin A koji će pomoći da kosa bude sjajna održavanjem prirodnih ulja koja se nalaze u kosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare