Lepota žene

Suva koža na laktovima: Proverite ruke još danas, otkrićete o sebi više nego što mislite

Mnogi je uzimaju zdravo za gotovo, ali promene na koži na laktovima su mnogo ozbiljnije nego što mislite. Ako na vreme prihvatite upozorenje, spasiće vas velikih muka.

Nedelja, 13.08.2017.

14:33

Izvor: Super žena

Suva koža na laktovima: Proverite ruke još danas, otkrićete o sebi više nego što mislite
Foto: Thinkstock

Podeli:

Suva koža na laktovima ponekad može biti toliko gruba da može da počne jako da peče i boli. Koža na ovom predelu upozorava na nedostatak vitamina A i onih iz grupe B. Takođe, upućuje na kožna stanja poput psorijaze, ali i razne alergije. Da biste shvatili šta je uzrok, dobro razmislite šta ste radili u poslednje vreme. Potencijalni uzroci: - sapuni, parfemi i losioni - vruće kupke i tuširanja - nagli pad temperature - plivanje u bazenu, odnosno hlor - infekcije - dermatitis - psorijaza - dijabetes - skleroderma Kako da rešite problem? - Skratite vreme tuširanja. Možete i spustiti temperaturu vode. - Ako koristite losione sa parfemom, zamenite ih sa onim bez njega. - Koristite kreme i losione sa maslinovim ili kokosovim uljem, kao i kakaov ili ši buter. Ako nije do toga... Čini vam se da ništa od navedenog nije uzrok vašeg problema - onda bi trebalo da posetite dermatologa, jer je možda reč o nekoj kožnoj bolesti. Dermatitis Ovo kožno stanje uzrokuje crvenilo, svrab i otok, a obično je uzrokovano alergijskom reakcijom na tkanine ili hemikalije koje dolaze u dodir sa vašim laktovima. Koža u ovom stanju puca u plikovima, što može dovesti do jakog bola i svraba. Tip dermatitisa koji se javlja na laktovima se naziva dermatitis herpetiformis. Antibiotici pomažu u kontroli suvoće i svraba. Takođe, on je uzrokovan osetljivošću organizma na gluten. Psorijaza Najčešće se javlja na laktovima i kolenima. U obliku je crvenih mrlja prekrivenih srebrnim ljuspicama, pa tako suva i ispucala koža može krvariti. Obavezno je da lekar prepiše terapiju. Skleroderma Ovo je hronična bolest koja napada laktove. Uzrokuje oticanje kože i čini je suvom i bolnom. Laktovi mogu da budu vrlo bolni na dodir, a uzrok bolesti je obično prevelika proizvodnja kolagena i naslednih stanja. Imunosupresivi mogu da smanje simptome. Dijabetes Infekcije na laktovima su prvi znak ove bolesti. Bakterijske i gljivične infekcije, koje isušuju kožu, jesu česte nuspojave. Laktovi mogu biti i užareni i crveni, a biopsija kože je najbolji način da se odredi tačan uzrok, navodi Američko dijabetičarsko udruženje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare