Zašto se na današnji dan pravi baš 40 kolača?

I mladi bračni parovi imaju svoj praznik, 22. mart, dan kada ih rodbina i prijatelji posećuju i daruju.

Sreda, 22.03.2017.

10:50

Izvor: Super žena

Zašto se na današnji dan pravi baš 40 kolača?
Foto: Thinkstock

Podeli:

Iako su se danas mnogi običaji koji su pratili ovaj praznik izgubili, Mladenci nisu prestali da se obeležavaju. Parovi koji su prethodne godine uplovili u brak dužni su da u svoj dom prime goste, čija je obaveza da donesu poklon. Mlada priprema posnu gozbu i pravi 40 kolača – mladenčića – koji simbolizuju dug, srećan i skladan život. Zašto je taj broj bitan?

Praznik Mladenci u hrišćanskoj crkvi posvećen je stradanju 40 mladih mučenika koji su u gradu Sevastiji položili život za veru Isusa Hrista 320. godine. Prešli su u hiršćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani. Kao uspomena na taj događaj mesi se isti broj i kolača.

Ovaj dan je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovekovečeni ljubavlju Hristovom, pa se i na venčanjima u crkvi mladencima stavljaju venci.

*ALT

Pojedini etnografi međutim tvrde da je običaj mesiti 41 kolač, jer se jedan namenjuje detetu koje će ona roditi.

Ranije se podrazumevalo da gosti koji su bili na svadbi dođu i na mladence, međutim taj običaj je zastareo, pa današnji supružnici pozivaju uži krug ljudi najčešće u vreme ručka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare