Klimaks i seks: Da li žene žele češće, više, manje?

Menopauza bukvalno znači poslednja menstruacija u životu žene, dok je klimakterijum duže razdoblje koje traje i deset godina. U tom periodu, u organizmu žene događaju se razne promene, kaže ginekolog Slađana Raović.

Sreda, 02.08.2017.

10:27

Izvor: B92

Klimaks i seks: Da li žene žele češće, više, manje?
Foto: Thinkstock

Podeli:

"Već od 45-55 godina je prosek kada žene dolaze u ovaj period i kada već nastaju prvi simptomi, a često i ranije. U tom periodu izostaje ciklus, neuredna su krvarenja, a nastaju i promene u raspoloženju, javljaju se prve depresije, anksioznost, nezadovoljstvo. Sve se to događa u klimakterijumu i žena ne može sa time da se izbori lako. Često se žene osećaju kao da nisu u sopstvenom telu, kao da nisu iste."

Podrška proodice je tad na prvom mestu. Žena treba da bude svesna da sve te tegobe mogu da se prevaziđu. Zbog svih tih promena, želja za seksualnim odnosima može da bude manja.

"Zbog simptoma koje menopauza nosi, često je smanjen libido, zato što se javlja suvoće vagine, javljaju se česte infekcije, jer se menja PH vrednost vagine. Ali postoje terapije, razni lubrikanti i eventualno da se koriste kreme na bazi estrogena, koje mogu uticati na poboljšanje seksualnog života."

Žene u pedesetim godinama su danas i dalje mlade i poželjne, kaže dr Slađana Raović.

"Kod jednog broja žena dolazi do smanjenog libida, međutim ukoliko žena uspe da sve tegobe, tahikardiju, znojenje, prevaziđe i ako se ona oseća zadovoljno, može doći do poboljšanja seksualnog života."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare