Sedam načina da vaše kožne čizme traju godinama

Dobre zimske kožne čizme mogu vam služiti još jako dugo uz pravilno održavanje. Budući da su izložene ledu, snegu, kiši i soli, lako se mogu prerano istrošiti. Donosimo nekoliko saveta uz koje će vam trajati još dugo:

Sreda, 04.01.2017.

15:26

Izvor: 24sata.hr

Sedam načina da vaše kožne čizme traju godinama
foto: thinkstock

Podeli:

Odvojite dovoljno mesta za svoje kožne čizme. Nemojte ih trpati u police s gomilom druge obuće. Da biste im održali savršeni izgled, jednostavno zarolajte magazine i po jedan stavite u svaku čizmu.

Hranite ih kremama redovno. Nošenjem, pogotovo po kiši, koža se troši i gubi svoju vlažnost. Zato je važno mazati je kremama, četkati, negovati i štititi zaštitnim sprejevima.

Kreme ili sprejevi protiv vlage esencijalni su deo zaštite kožne obuće. Nanosite ih svakih par dana.

Uložite u dobru četku za dobre čizme. Raspitajte se u lokalnim radnjama s cipelama šta preporučuju.

Prebrišite ih nakon svakog nošenja - pre nego ih spremite u ormar prebrišite ih peškirom kako biste se rešili viška prašine i prljavštine koju unosite spolja. Dobro je u blizini držati peškir isključivo za brisanje obuće.

Ako propuštaju vodu, kada dođete kući skinite ih i napunite novinskim papirom. Zamenite ga na svaki sat. Ne preporučuje se držati kožne čizme u blizini radijatora ili ih sušiti fenom. Ostavite ih na svetlom mestu i pustite da se same osuše.

Budući da zimske čizme neretko neprijatno mirišu zbog vlage i znojenja s vremena na vreme izvucite taj vonj s malo sode bikarbone. Jednostavno pospite unutrašnjost s malo sode bikarbone preko noći. Natapkajte višak sode pre sledećeg nošenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare