Uređenje doma

Ovo je pet "najjačih" načina da vas odbiju u poslu

Jedan od najtežih načina u komunikaciji je onaj kada treba da odbijete potencijalnog klijenta, ali nije lako ni kada vas odbiju…

Četvrtak, 16.04.2015.

13:07

Izvor: B92

Default images
Thinkstock

Podeli:

Nikad ne pokrivajte telefon rukom da vas ne čuju, stisnite hold. Zato je to dugme tu.

… I tako ja zovem potencijalnog klijenta i kaže mi asistent u kancelariji: "Samo da proverim", pa je rukom pokrila telefon i kaže: "Bla i bla te traži…" Nastaje muk, ništa ne čujem jer je zapravo telefon stisnula jače i za par sekundi se javi i kaže mi: "Kolegica nije tu, javiće vam se za 15 minuta." Spuštam slušalicu, šta drugo…

Pazite kako forvardujete mejlove

Naravno da se sva prepiska dešava putem maila. Nakon nekoliko pokušaja da dođemo do odgovora, šaljemo upit na viši nivo, direktoru. Direktori su često u gužvi pa ne razmisle dvaput, a forvard sve pamti i prosleđuje dalje. Odgovor koji sam dobila u forvardu je: “Marija, odgovori svima ovima da nas ne zanima.” A Marija, dobra žena, postavi amortizer i ublaži stvar: “Poštovana, usled konsultacije s timom zaključili smo da nam se vaš projekt ne uklapa u strategiju za ovu godinu.”
Hvala Mariji od srca. Ipak, naočare se ne nose za ukras…

Da, da, samo vi pošaljite mejl...

Zove kolegica preljubaznu gospođu u delu za ljudske resurse jedne kompanije. Predivna komunikacija, gospođa se raspala od ljubaznosti: “Da, da, samo mi mejl pošaljite. Mi smo otvoreni za nove stvari, za nove projekte. Samo dajte.” Naša asistentkinja se beskrajno zahvaljuje na usluzi i spušta slušalicu i šalje mejl. Nakon samo deset minuta stiže britak odgovor: "Nismo zainteresovani."

Vidovnjaci

Nego, zove naša draga kolegica jedan od velikih poslovnih brendova turizma i kažu joj kolege iz kanca da prosledi svoj mejl da dogovori sastanak. I ona lepo prione poslu i napiše par rečenica sa predlogom za sastanak na kojem će da prezentuje to što nudi. Samo to, doslovno. Nakon jednog dana dolazi nam odgovor mejlom, naravno od vidovite osobe: “Poštovana, zahvaljujemo vam na vašoj ponudi i prezentaciji, ali, nismo zaintresovani za saradnju.”

Ne. Ali… NE!

Prilikom organizacije seminara jednog od najvećih gurua vođenja, zovemo mi kancelarije ljudskih potencijala za dogovore sastanaka na temu seminara. I kako nas je mama učila, prvo se lepo predstavimo i onda lagano započnemo komunikaciju… Tako je pristojno, zar ne? Ali, u ovom slučaju s druge strane telefonske žice sedeo je netko prilično nestrpljiv i jednostavno našu kolegicu otkačio nakon predstavljanja. To je izgledalo otprilike ovako:

Ona: “Dobar dan, ovde Mira…”
On: ”Ne.”
Ona: “Ali nisam…" – biva još jednom prekinuta.
On: "NE!" I tres slušalicom.

Šta reći? I danas se setimo tih situacija sa smeškom, iako su nas tog trena ostavile bez teksta...

Izvor: Žena.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare