Uređenje doma

Kako da nagovorite šefa da vam da povišicu?

Izborite se za povećanje plate koju zaslužujete.

Nedelja, 26.04.2015.

13:13

Izvor: Žena.Hr

Default images
Thinkstock

Podeli:

Da biste dobili povišicu prvo morate sami sebe da uverite da je zaslužujete, a tada morate i svog šefa uveriti u to da firmi vredite dovoljno da to zaslužujete. Tražiti povišicu nije lako i pre nego što krenete u "napad" trebate da znate i da se pridržavate nekoliko važnih stvari...

Pitajte odmah – Ako verujete da zaslužujete povišicu, zatražite je čim pre – nemojte odugovlačiti i čekati da vam je poslodavac sam ponudi.

Odredite svoju vrednost – odredite koliko vredite na tržištu, uspoređujući druge ljude na sličnim poslovima u svojoj i drugim firmama. Nikad traženje povišice nemojte temeljiti na činjenici da vam treba više novca.

Budite realni – u proceni same sebe, koliko vredite i koliko vaš poslodavac može ili hoće platiti. Imajte jasnu brojku na umu pre nego krenete u pregovore. Izbegavajte poređenja i nikada pred šefom nemojte uspoređivati svoju platu sa tuđom.

Doprinosite – zapamtite da šefovi žele zaposlene koji doprinose uspeh firmi. Povećanjem prodaje i profita; smanjivanjem troškova i vremena koje je potrebno da se neki posao obavi; poboljšanjem korporativnog imidža, odnosa s klijentima i privlačenjem novih klijenata.

Budite detaljni – napravite detaljnu analizu svog radnog mesta i posla koji obavljate. Budite objektivni u naglašavanju kako je firma imala koristi od vaših sposobnosti, kvalifikacija i iskustva.

Očekujte teška pitanja – prepoznajte moguće mane u svom zahtevu i pripremite pozitivne odgovore.

Naglasite svoja dostignuća – ako ste bili pohvaljeni spomenite to svom šefu i napomenite svoja moguća buduća dostignuća.

Koristite pregovaračke veštine - budite svesni važnosti veštine pregovaranja: slušajte pažljivo šta vaš šef govori, izbegavajte sukobe i davanje ultimatuma i, ako je potrebno, budite spremni na kompromis.

Vežbajte – vežbajte s prijateljem koji je upoznat sa situacijom i koji je spreman da vam postavi teška pitanja, kritikuje vaše moguće greške i pruži vam konstruktivne savete.

Izvor: Žena.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare