Uređenje doma

Budite profesionalni i kada dajete otkaz

Mladi stručnjaci često ne znaju da daju otkaz na profesionalan način. Primeri neetičnosti idu od toga da se ne ostane u dobrim odnosima sa starim kolektivom do smatranja da je u redu podneti ostavku preko mejla. Ukoliko ni sami nemate praksu kojom biste napustili posao, dajemo vam savete kako da to učinite što ispravnije.

Nedelja, 17.05.2015.

14:49

Izvor: elitedaily

Default images
Thinkstock

Podeli:

Prvenstveno, ukoliko napuštate posao radi bolje ponude, postarajte se da je sve ugovoreno sa novim poslodavcem, da ste potpisali zvaničnu ponudu i da ste odredili datum početka novog posla. Nemojte se oslanjati na usmenu potvrdu, detaljnije se informišite i ne zaboravite da vam reference sa trenutnog posla mogu biti dobra preporuka tako da „ne napuštajte brod“ pre vremena. Kada dobijete zvaničnu ponudu postarajte se da ugovorite željenu platu i eventualne beneficije.

Protokoli ostavke zavise od firme i poslodavca. U principu potrebno je predati obaveštenje o napuštanju posla dve nedelje ranije. Svakako se raspitajte o ranijim odlascima zaposlenih. Ukoliko ste radili sa poverljivim informacijama poslodavci mogu zatražiti da momentalno napustite prostorije stoga se obezbedite drugim poslom na vreme.

Postarajte se da sklonite privatne podatke sa radnog kompjutera pre nego što se odlučite da o odlasku obavestite nadređenog. Od slike vašeg psa na pozadini računara do istorije internet pretraživanja. Takođe, ukoliko koristite poslovni mobilni telefon kupite sebi i privatni broj. Proverite stvari koje ste koristili i postarajte se da ih predate u dobrom stanju.

Svaka kompanija ima drugačiju politiku kada su u pitanju projekti, radovi i ostali profesionalni uzorci sa posla tako da obratite pažnju da li vam je dozvoljeno da napuštate zgradu sa tim. Lične projekte je bolje poneti kući pre ostavke.

Iako je tehnologija transformisala komunikaciju i zapostavila onu licem u lice, neke stvari nikako ne bi trebalo da obavljamo mejlom , a jedna od njih je svakako podnošenje ostavke. Zakažite sastanak sa nadređenim i odvojte makar 30 minuta u kojima ćete to lično saopštiti na ljubazan način.

Pređite odmah na stvar i nemojte biti emotivni već stavite šefu doznanja da ste zahvalni za iskustvo koje ste stekli kod njega ali da ste se odlučili za novu priliku na drugom mestu.

Nemojte paliti mostove za sobom koliko god da je posao za vas predstavljao agoniju. Izađite u velikom stilu. Posle razgovora predajte i pismenu ostavku. Većina poslodavaca će tražiti da je donesete i potpišete. Navedite precizno dan odlaska i sačuvajte kopiju.

Vodite računa o tome da će vas neko naslediti na tom radnom mestu i postarajte se da uredno ostavite fajlove, liste i informacije. Napišite napomene o spornim temama i ostavite spisak sa šiframa ukoliko one postoje.

Kada odlučite da je bezbedno da pričate o svom odlasku pozdravite se sa kolegama. Idite zajedno na pauzu za ručak i razmenite kontakte sa vama dragim ljudima. Pada budete odlazili krenite ranije i rukujte se sa svima, a zagrlite bliske saradnike.

Posao napustite kulturno, sa stilom, ostavile lepu sliku o sebi i neka vas ljudi pamte kao dobru osobu vrednu poštovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare