Uređenje doma

Kako proveriti potencijalnog poslodavca?

Pre nego što počnete da radite na određenom radnom mestu, poslodavac vas, usmeno i/li pismeno intervjuiše, kako bi se uverio da ste baš vi prava osoba za posao, ali to ne bi trebao da bude jednosmeran proces.

Četvrtak, 21.05.2015.

12:57

Izvor: Infostud

Default images
Thinkstock

Podeli:

Provera u Agenciji za privredne registre

Kako biste uopšte odbacili bar deo sumnji da li je reč o firmi koja je stvarna, a ne „fantomska“, potrebno je da odete na veb sajt Agencije za privredne registre, a da potom u oblast „Pretraga pravnih lica i preduzetnika“ unesete tačan naziv potencijalnog poslodavca ili matični broj firme. Na ovaj način možete saznati, pre svega, da li je reč o aktivnom privrednom društvu, zatim kada je ono osnovano, ko su direktor i drugi zakonski zastupnici, kakva je vlasnička struktura, kao i kakvi su finansijski izveštaji iz prethodnog perioda. Sve ovo su informacije koje su vrlo korisne i preko kojih na pravi način stičete pravu sliku o potencijalnom poslodavcu.

Šta kaže Narodna banka Srbije?

Naravno, sve ovo ne garantuje da je poslovna politika preduzeća koje vam je potencijalni poslodavac idealna. Vrlo korisna informacija je i da li on redovno izmiruje svoje obaveze prema partnerima, pa čak i zaposlenima. To se na najlakši način proverava na sajtu Narodne banke Srbije, u odeljku „Prinudna naplata“, gde možete pretražiti jedinstveni registar svih računa pravnih lica i preduzetnika iz Srbije. Na taj način se možete uveriti da li je račun određene firme u prethodnih 12 meseci bio blokiran, odnosno da li je neko od poverilaca pokrenuo postupak prinudne naplate zbog neizmirenih dugovanja, što je vrlo bitan podatak. Na taj način steći ćete uvid i u finansijsko stanje potencijalnog poslodavca, odnosno njegovo ponašanje na tržištu kada su finansije u pitanju.

„Guglanje“

Ako ove prve drve provere urode plodom, odnosno ako procenite da vaš, možda, budući poslodavac ispunjava vaše uslove, onda je naredni korak „guglanje“ i pronalaženje veb prezentacije firme u kojoj želite da se izborite za radno mesto. Naravno, na poslovnim sajtovima se o poslodavcima, po pravilu, piše u superlativu, ali svakako je korisno videti na koji način poslodavac doživljava sebe i šta je ono čime se on konkretno bavi, jer na taj način možete da procenite da li vi možete da se uklopite u ono što on traži i da li na pravi način možete da odgovorite iskušenjima u kojima biste se mogli naći. Dobar izvor za ovakvu proveru poslodavca su i njihovi profili na društvenim mrežama, gde takođe možete dobiti korisne informacije, kako kroz sadržaj koji postavlja sam poslodavac, tako i kroz komentare posetilaca.

Koristite „insajdere“

Poslednja, ali ne i najmanje važna, provera, su „insajderske“ informacije, od osoba koje su već zaposlene o određenoj firmi i znaju mnogo više od onoga što se može naći na internetu. Preporučujemo vam da za formiranje stava o nekom poslodavcu čujete mišljenje onih koji kod njega već rade i koji sa vama mogu da podele svoja iskustva, između ostalog, poslovanju firme, radnom okruženju, međuljudskim odnosima i odnosa poslodavca prema zaposlenima. Ako nemate baš nekog toliko bliskog u samoj firmi, onda probajte preko vaših prijatelja da saznate ima li neko od njih svog „insajdera“, preko kojeg biste mogli saznati sve što vas zanima.

Izvor: Infostud

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare