Uređenje doma

Multitasking: Obavljanje više zadataka odjednom

Stigli ste na svoje radno mesto, ulazite u kancelariju i sedate za sto. Na stolu gomila papira, a obaveze samo pristižu. Na kompjuteru vam je otvoreno "milion tabova" i vi preskačete sa jednog na drugi, potom se ponovo vraćate onoj gomili sa stola i tako u krug.

Ponedeljak, 08.06.2015.

13:42

Izvor: Infostud

Default images

Podeli:

Sve veći obim posla koji je uslovio potrebu da budemo brži i efikasniji nas tera da radimo više stvari odjednom. Rešavanje više stvari odjednom (multitasking) stvara osećaj produktivnosti. U određenom smislu to i može da bude slučaj jer, ukoliko uspevamo da rešimo nekoliko rutinskih zadataka, a da pri tome ne naštetimo njihovom kvalitetu tj. kvalitetu postignutog, onda zaista jesmo bili produktivni. Međutim, ukoliko se besomučno vrtimo u krug, radimo od svega po malo, ali ništa ne završavamo, stvara se potpuno drugi efekat. Osim što ćete biti iscrpljeni i frustrirani, vaše radne obaveze se neće smanjiti, naprotiv, samo će se gomilati i stvarati još veću i haotičniju gomilu "za uraditi" liste.

Rešavanje više zadataka u jednom momentu je zaživelo 1900-ih godina, kada je urađeno istraživanje radne efikasnosti i tom prilikom je donet zaključak da su radnici produktivniji, radeći više stvari od jednom. Međutim, praksa je kasnije pokazala kako je multitasking dobar, ali samo u slučaju obavljanja rutinskih radnji koje ne zahtevaju izrazitu koncentraciju i pažnju. Ono što se promenilo je to da sada postoje dokazi da čovek ako radi dve, tri ili pet kompleksnih stvari od jednom, ne samo da neće biti produktivan već postoji šansa da bude i kontraproduktivan.

Multitaskingom možda nećete naučiti ništa novo, ali zato možete da uvežbate sve ono što već dobro poznajete, da skratite vreme koje vam je potrebno nešto da obavite i da se rešite svih onih sitnica koje vam oduzimaju vreme radeći ih jedno po jedno. Ovo može da bude izuzetno koristan "alat " pomoću kog ćete osloboditi raspored za sve one velike i važne stvari koje zahtevaju vašu punu koncetraciju.

izvor: infostud

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare