Uređenje doma

Ako želite da budete kreativniji dosađujte se

Danas više nego ikad pre smo okupirani Interenetom, Facebokom, YouTubeom. Čak i kada nam na sekund bude dosadno, brzo nalazimo nešto što će da nam skrene pažnju. Međutim, ako ste neprekidno angažovani propustićete koristi dosade. Jer iako zvuči neverovatno dosada ima svojih prednosti.

Ponedeljak, 29.06.2015.

14:53

Izvor: Bizlife

Default images
Thinkstock

Podeli:

Kada vam je dosadno to znači da su mozgu potrebne nove ideje. Istraživači su potvrdili da nakon dosade ljudi postaju kreativniji. Uradili su eksperiment i jednoj grupi učesnika dali zadatak da 15 minuta prepisuje telefonski imenik. Kad su učesnici krenuli da se dosađuju, dat im je test kreativnosti u kom su trebali da pronađu što više načina za upotrebu plastične čaše. Njihovi rezultati su upoređivani sa rezultatima kontrolne grupe, koja se nije predhodno dosađivala. Naučnici su došli do zaključka da su kreativniji bili oni koji su se dosađivali.

Psiholozi smataraju da pisci znaju da im dosada pomaže u kreativnosti, i kao dokaz daju citat komediografa Graham Linehan: "Ja kada pišem isključim Internet, nateram sebe da mi bude dosadno, jer je dosada suštinski deo pisanja.“

Dr Sandi Mann, autor eksperimenta sa telefonskim imenikom, smatra: "Dosada ne poslu je uvek bila viđena kao nešto što treba eliminisati, ali sada kada znamo da dosada podstiće kreativnost takav stav bi trebalo promeniti.“ Takođe tvrdi da šefovi koji zahtevaju konstantnu zauzetost nenamerno urušavaju kreativnost svog tima.

izvor: bizlife

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare