Uređenje doma

Bivša HR Gugla otkriva jedno obavezno pitanje na intervjuu za posao

Ako postoji jedna stvar koju je Meg Krozbi (Meg Crosby) naučila radeći u Guglu (Google) u odeljenju za ljudske resurse (sada vodi svoju kompaniju), to je da je predviđanje rada budućih kandidata veoma teško. Ipak, intelektualna radoznalost kod nje ima veliku prednost.

Sreda, 27.04.2016.

13:53

Izvor: Bizlife

Bivša HR Gugla otkriva jedno obavezno pitanje na intervjuu za posao
foto: Thinkstock

Podeli:

Mnogo toga vezano za uspeh – kako u Guglu tako i u drugim kompanijama – zavisi od stvari koje je teško kvantifikovati i nisu uvek u CV-ju. Setite se na primer dobre radne etike i sposobnosti da se prilagodite okolnostima koje se menjaju.

Jedna stvar posebno je važna, Krozbi priča za Business Insider, a to je intelektualna radoznalost, koju definiše kao sposobnost i spremnost da se nauče nove stvari.

Krozbi je vodila odeljenje za ljudske resurse u Guglu od 2003. do 2008. godine, a sada vodi svoju konsultantsku kompaniju PeopleCap.

Kada zapošljava ljude za PeopleCap, onda na prvo mesto stavlja intelektualnu radoznalost, a koju proverava tako što na intervjuu za posao postavlja uvek skoro isto pitanje: „Šta čitate ovih dana?“, ili „Koja je poslednja knjiga koju ste pročitali?“.

„Ne bih zaposlila nikoga ko ne čita,“ rekla je Krozbi za Business Insider. Čak i da je to neki članak iz novina, sve je bolje nego reći „Ništa“.

Ponekad je kandidatova intelektualna radoznalost očigledna, odnosno lako se može videti iz biografije – na primer ako su naveli neki hobi ili strast. Poenta je da kandidati pokazuju da imaju još neku strast osim posla, odnosno pokazuju „Da ne ustaju svakog dana i odlaze na posao.“

Bilo da tražite posao u većim ili manjim kompanijama, zaključak je da ne treba da se plašite da pokažete da ste oko nečega strastveni, kao i da imate više interesovanja. Nije bitno što ti hobiji nemaju veze sa poslom za koji se kandidujete. Radoznalost, otvorenost za nove stvari, svestranost – osobine su koje se cene i traže.

Izvor: BIZLife

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare