Uređenje doma

Kako da u 3 koraka donesete tešku odluku

Neki ljudi teško donose odluke, i potrebni su im dani i nedelje da razumeju koji izbor je najbolji. Kod mnogih dilema čak ni ne postoji ispravna ili pogrešna odluka.

Ponedeljak, 30.05.2016.

17:30

Izvor: Bizlife

Kako da u 3 koraka donesete tešku odluku
Thinkstock

Podeli:

Sajt Unexecutive.com pisao je o efikasnoj metodi američkog ličnog trenera Semjuela Mekrija (Samuel McCree), koja može da pomogne da donesete (ispravne) odluke.

1. Uzmite parče papira i adresirajte ga na sebe.
Setite se svih varijanti bolnih odluka koje morate da doneseete, onda izaberite jednu i zamislite da ste već odlučili u korist te odluke. Mislite na svoj život za šest meseci, i kako će se promeniti nakon vaše odluke.
Zamislite kako bi izgledao vaš život tokom pola godine i opišite sve do detalja. Napišite pismo „sadašnjem vama“ – sve pozitivne i negativne strane vaše budućnosti. Razmislite sa kim biste bili, šta biste radili, gde i kako biste živeli, i kakvu perspektivu biste imali.

Zapamtite da pišete pismo sebi iz budućnosti. Čim završite sa celovitom slikom svog života, pređite na emotivni deo. Recite sebi kako ste, i kako se osećate. Napišite što više detalja možete. Da li ste zadovoljni odlukom koju ste doneli, ili možda brinete oko nečega?
Na kraju pisma, zahvalite sebi što ste doneli tu odluku i napišite koliko je sve to ozbiljno uticalo na vaš život.
Kada ste završili, presavijte papir i odložite ga.

2.Uzmite drugi list papira.
Napišite isto pismo, ali zamislite da ste izabrali drugi put. Opišite sve u što je moguće više detalja. Zahvalite sebi za odluku koju ste doneli, presavijte papir i odložite ga.

3. Kroz nekoliko dana, uzmite oba pisma i pročitajte ih.
Kako se osećate kada ste ih pročitali? Da li vam oba puta deluju jednako? Da li vam se jedan od njih više sviđa?
Ova metoda će pomoći da donesete ispravnu odluku.
Važno je da napišete sve detalje. Kada napravite vremensku distancu, ta pisma će vam delovati kao da ih je napisao stranac. Kada im priđete sa drugačijeg stanovišta i osetite emocije budućeg sebe, postaćete svesni koji vas od ova dva puta plaši, u koji put sumnjate, i šta zaista želite, duboko u svom srcu.

Ipak, tome moramo da dodamo jednu važnu stvar – da biste napisali sve detalje, trebalo bi da dobro poznajete sebe, svoje ponašanje, i kako ćete reagovati na okolinu. Samo onaj ko se usudi da zađe u sopstvenu dušu, može i da predvidi moguće scenarije. Niko nije rekao da je lako videti sebe u budućnosti, ali što više stvari pokušate da predvidite, biće vam lakše.

Izvor: Bizlife

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare