Uređenje doma

Kratak vodič za uspeh na poslu: Kako vratiti motivaciju za rad u 2 jednostavna koraka

Uz ova dva jednostavna koraka možemo da vratimo volju za rad i posao...

Sreda, 17.08.2016.

13:59

Izvor: bizlife.rs

Kratak vodič za uspeh na poslu: Kako vratiti motivaciju za rad u 2 jednostavna koraka
Thinkstock

Podeli:

Da li vam se ovih dana uopšte ne radi? Ponekad nije lako pronaći odgovarajuću motivaciju, što čini da vam treba mnogo više vremena da obavite neki zadatak, dovodi do frustracija i nezadovoljstva.

Bilo da su pred vama letnji dani koje morate da provedete radno ili vam je jednostavno naišao period kada morate da završite posao a vi nemate volje za rad, sasvim je normalno iskusiti nisku motivaciju s vremena na vreme.

Nedavno mi je klijent s kojim radim poslovni koučing pomenuo kako ima problem na poslu zbog pada koncentracije, ne može da se motiviše, sve mu teško pada, mozak mu je prepun informacija, počinje da zaboravlja stvari, a mora da završi nekoliko projekata pre odlaska na odmor. Znao sam da kada dođe do prezasićenja, treba naći rešenje koje će uz mali procenat napora doneti velike rezultate. Stoga smo zajedno došli do sledeća dva jednostavna koraka koja su mu pomogla da se nanovo motiviše i uspešno obavi zadatke, a potom i uživa u godišnjem odmoru.

Pred vama su dva koraka koji će vam pomoći da ponovo vratite izgubljenu motivaciju i nađete volju za rad:

1. Nađite dobre razloge

Najpre je bitno da nađete razloge zašto je nešto bitno da se uradi. Kada nađete zašto, biće vam jasnije kako da vratite motivaciju. Napravite listu svega onoga što vam prolazi kroz glavu, odnosno svih zadataka koje treba da uradite. Zatim se za svaku stvar zapitajte:

Zbog čega je ovo važno da uradim?
Kome će to doneti nešto dobro?
Kako to utiče na moj lični i poslovni život?

2. Nađite prave emocije koje će vas pokrenuti

Dakle, kada ste u prethodnom koraku postavili sebi pitanja za svaki zadatak na vašoj listi, desiće se jedna važna stvar za vašu motivaciju, a to je da ćete izazvati emocije koje će vas pokrenuti. Kada ste pronašli svoje zašto, vaša energija će potpuno da se promeni od „moram nešto da uradim" do „želim nešto da uradim". Ipak, ako ne uspete odmah da nađete prave emocije i novu energiju da nešto uradite, onda se vratite na prethodni korak i ponovo sebi postavite navedena pitanja.

Jedno istraživanje pokazalo je da zaposleni koji svakodnevno pronalaze dublji značaj u svom poslu imaju skoro dva puta veću satisfakciju, da su angažovaniji, kao i da imaju skoro tri puta veće šanse da na tom poslu ostanu.

Svi imaju povremene motivacione padove. Nađite dublje razloge zbog kojih nešto radite kako biste proveli što manje vremena na dnu motivacione lestvice i što pre ponovo vratili energiju. Što vam je jasnije šta je vama važno, to ćete se bolje osećati, imaćete više strasti i naravno motivacije.

Izvor: BIZLife

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare