Uređenje doma

Saveti iz Gugla: Kako da sigurno prođete razgovor za posao?

Neuobičajeno, ali ne i zanemarljivo - zašto treba da obratite pažnju na radni sto ispitivača na intervjuu za posao?

Četvrtak, 29.09.2016.

14:51

Izvor: B92

Saveti iz Gugla: Kako da sigurno prođete razgovor za posao?
Thinkstock

Podeli:

Visoka stopa nezaposlenosti je naša realnost. Kada se ukaže prilika za zaposlenje, treba je iskoristiti. Ipak se pokazalo da je jedan od najvećih problema razgovor za posao. Jedan od glavnih HR stručnjaka u Guglu dao je svoje savete. Vredni su pažnje jer dolaze od osobe koja zapošljava radnike za jednu od najvećih kompanija današnjice.

1. Predvidite budućnost - Vi možete da predvidite 90% pitanja koje ćete dobiti. Tri grupe pitanja mogu da se izdvoje.

  • Zašto želiš ovaj poaso?
  • Koji je najteži problem koji si rešio?
  • Ako vam ne pada na pamet ništa drugo, izguglajte "najčešća pitanja na intervjuu". Onda napišite top 20 pitanja za koje mislite da ćete ih dobiti.
2. Isplanirajte svoj nastup - Za svako pitanje napiši svoje odgovore. Da, to jeste teško i naporno, ali tako ćete lakše da zapamtite, što je važno. Uostalom, želite da vaši odgovori budu automatski, brzi, da ne zamuckujete. Ne želite da razmišljate o svom odgovoru za vreme intervjua. Tako da, pišite.

3. Imajte rezervni plan - Zapravo, za svako pitanje napišite tri odgovora. Zašto tri? Trebaju vam različiti, ali jednako dobri odgovori za svako pitanje zato što se prvom ispitivaču možda neće dopasti vaša priča, pa ćete onda želeti da drugi čuje drugačiju priču. Na taj način praktično postajete sopstveni advokat.

4. Dokažite se - Na svako pitanje morate da odgovorite sa pričom koja dokazuje da uradite ono što su vas pitali da li možete da uradite. Na pitanje "kakvi ste kao lider?" može da se odgovori sa: "Ja sam saradnički nastrojen/odlučan/i tome slično lider. Dozvolite mi da vam ispričam kada sam ja...". Takav odgovor uvek govori o činjenicama koje dokazuju ono što ste vi.

5. Svi ovi predlozi vam ne pomažu da smislite odgovore na pitanja? Pogledajte oko sebe. Fokusirajte se na ispitivača. U prvih 10 sekundi, da li ima ičega u prostoriji ili oko njih što možete da primetite i da napravite konekciju? Knjiga na polici? Porodična fotografija? Slika na zidu? Pročitajte ispitivača: da li je njegov govor tela otvoren ili zatvoren? Da li su umorni i treba da ih nekako "podignete"? Da li im se dopada vaš odgovor ili treba da idete u drugom smeru?

Dobro se pripremite!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare