Jela sa piletinom: Izdašan ručak za tili čas

Od kineske do tradicionalne kuhinje - u svim je u velikoj meri zastupljena piletina. Za bilo koji komad da se opredelite možete da napravite ukusno jelo. Ovo su naše tri ideje.

Subota, 25.02.2017.

11:34

Izvor: B92

Jela sa piletinom: Izdašan ručak za tili čas
Foto: Thinkstock

Podeli:

Kineska piletina sa kikirikijem

Potrebno je:

Belo pileće meso, beli luk, crni luk, šargarepa, kupus, krastavac, paprika, pečurke, kikiriki neslani, po želji: bilo koje sezonsko povrće, soja sos, đumbir u prahu, biljni začin, biber, začinska paprika, malo susama, gustin, čašica konjaka ili brendija

Priprema:

Pileće belo meso iseckati na kockice i pomešati sa 2-3 kašike soja sosa, čašicom konjaka i 2-3 kašike gustina. Sve lepo promešati i ostaviti da odstoji neko vreme u frižideru. Povrće iseckati na listiće, ne mnogo dugačke, a beli luk odvojiti u zasebni tanjirić.

U dublji tiganj staviti 2-3 kašike ulja i ugrejati do tačke kada ulje počinje da se puši. Na tako ugrejano ulje dodati prstohvat soli i beli luk, kao i belo meso prethodno oceđeno od paca. Na kraju dodati i đumbir. Pošto je ulje vrelo, brzim pokretima mešati meso i ne pržiti ga duže od 2-3 minuta. Tako proprženu piletinu vratiti u pac u kome je bila i preći na pripremanje povrća. U dublji tiganj staviti ulje i ugrejati. Opet dodati malo soli i izručiti iseckano povrće. Povrće pržiti uz intenzivno mešanje nekoliko minuta i postepeno mu dodavati vegetu, biber i začinsku papriku. Nakon 2-3 minuta prženja, dodati proprženu piletinu s pacom u kom se nalazila, kikiriki, susam, ostatak konjaka i soja sosa.

Intenzivno mešati još nekoliko minuta i kada se meso i povrće lepo sjedini, skloniti s vatre i poslužiti uz pirinač.

*ALT

Medena krilca

Potrebno je:

20 komada pilećih krilaca, 2 kašike senfa, 2 kašike meda, 2 kašike limunovog soka, 30 ml maslinovog ulja, 8 čenova belog luka, 2 kašike soja-sosa, 2 kašičice soli, 1 kašičica bibera

Priprema:

U većoj činiji pomešajte senf, med, limunov sok, maslinovo ulje, sitno seckan beli luk i soja-sos, pa sve posolite i pobiberite. Dodajte pileća krilca i dobro pomešajte s marinadom. Pokrijte činiju i stavite je u frižider da odstoji. Najbolje je da sve ovo pripremite dan ranije. Poslažite krilca u pleh od rerne i pecite ih 45 minuta na 200 stepeni. Da bi krilca bila hrskava, pre pečenja ih ocedite od viška marinade.

*ALT

Grilovana piletina

Potrebno: 180 ml vode, trećina šolje maslinovog ulja, dve kašike limunove kore, pola kašike belog luka u prahu, kašika soli, 4 čena belog luka, 1 kg piletine sa sve kožom
Priprema: Izmešati sve začinske sastojke (ako ne volite maslinovo ulje, zamenite ga suncokretovim) u plastičnoj kesi za hranu i nakon toga dodati komade piletine. Zatvoriti dobro kesu, prodrmati je i ostaviti u frižideru 1 do 2h, uz povremeno prevrtanje, kako bi se marinada dobro upila u meso.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare