Sedam odluka zbog kojih ćete odmah postati bolji roditelj

Razapeti između privatnih i poslovnih obaveza, umora i stresa često reagujemo neprimereno, izgubimo živce i planemo. Većinu nas i zbog pomanjkanja vremena grize savest što sa svojom decom nismo više i češće. Kako bismo vam olakšali zahtevnu ulogu roditeljstva donosimo vam nekoliko odluka koje će vas učiniti boljim roditeljima.

Sreda, 25.03.2015.

15:34

Izvor: B92

Default images
Thinkstock

Podeli:

1. Svom detetu ću davati komplimente

Kako bismo bili sigurni da će dete dobiti dovoljno pozitivne motivacije na dnevni meni razgovora svakako treba uvrstiti pohvale. Svaki roditelj bi detetu trebao da da najmanje tri komplimenta dnevno.

2. Nastojaću da ne vičem toliko

Slična metoda kao ona s gumicom, mogla bi da nam pokaže koliko često viknemo na svoe dete. Pet prstena rasporedite na obe ruke. Svaki put kada viknete na dete skinite jedan prsten. Ovaj “test”, koji možete da napravite preko vikenda biće jasan znak koliko se često derete na svoje dete.

3. Apsolutno ću mu se posvetiti 20 -30 minuta dnevno

Vrlo lako nas u komunikaciji ometu obaveze, a neretko decu slušamo s pola pažnje radeći dve ili tri stvari odjednom. Kako bismo bili sigurni da smo deo dana i svog vremena posvetili samo i isključivo detetu potrebno je da izdvojite do trideset minuta dnevno u kojima ćete mu biti posvećeni 100 odsto.

4. Duže ću ga držati u naručju

Istraživanje The Happiness Project otkrilo je kako je potrebno najmanje 6 sekundi zagrljaja kako bi se otpustio serotonin i oksitocin. Zadržite svoje dete u zagrljaju malo duže, a učinak opuštanja i sreće zagarantovan je za oboje. Na taj način lakše ćete se nositi sa svim izazovima roditeljstva.

5. Disciplinovaću ga bez fizičkog kažnjavanja

Ukoliko želite da umirite i disciplinujete dete stručnjaci savetuju metodu Gliteri Tajm Aut Tajmer. To je metoda u kojem flašicu s gliterom ili kuglu takođe sa šljokicama protresete i naložite detetu da bude mirno dok se gliter ili sneg u kugli ne slegnu.

6. Spustiću se na njegov nivo

Premda se roditeljstvo ponekad čini kao strategija 'mi' protiv 'njih', pravo je dostignuće videti svet dečijim očima. Usporiti, brzo oprostiti, zabaviti se - dečije su zapovesti koje bi nas trebale češće voditi.

7. Uzeću pauzu kada mi se čini da ne mogu dalje

I na kraju, ali i ne i manje važno. Uzmite pauzu. Kada vam se čini da vam ništa ne ide od ruke, da gubite kontrolu, da ste na ivici, uzmite pauzu. Duboko udahnite, stavite ruke pod mlaz hladne vode, umijte se, bilo kakva radnja koja vam može pomoći da se malo priberete i nastavite dalje “hladne glave”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare