Najčešće greške roditelja

Podizanje dece može biti teško, naročito ako ste nov roditelj. Gotovo je neizbežno da ćete napraviti neke greške.

Utorak, 05.05.2015.

19:37

Izvor: mamaibebe

Default images
Thinkstock

Podeli:

• “Etiketiranje” dece – Ukoliko svoje dete nazovete nevaljalim ono će se tako i ponašati. Objasnite svom detetu da je njegovo ponašanje neprihvatljivo za razliku kada mu kažete da je nevaljalo.

• Neadekvatna disciplina – Deca moraju da znaju svoje granice. Nemojte biti lenji u adekvatnom vaspitavanju vaše dece. Ako im dopustite da u vašem domu rade šta ona žele, tako će se ponašati i u drugim domovima. Postavite realne granice u skladu sa godinama.

• Svađanje pred decom – Sasvim je normalno da se bračni par nekad i posvađa, ali ukoliko se to događa u prisustvu dece, to za njih može biti vrlo štetno. Deca mogu pomisliti da se njihovi roditelji više ne vole, jer ne shvataju da je to normalno u životu odraslih i to se može kasnije negativno odraziti u njihovom bračnom životu. Zbog toga bi najbolje bilo da svoj odnos predstavite najbolje moguće da bi to imalo pozitivan uticaj na vašu decu i njihov budući bračni život.

• Neučtivo ponašanje (vikanje, šutiranje) – Ne dozvolite vašoj deci da viču na vas. Uvek razgovarajte sa njima smirenim pristojnim tonom i ne zaboravite da koristite manire kao što su “molim” i “hvala”.

• Nedovoljno pokazivanje ljubavi i privrženosti - Osećanja sigurnosti i poverenja deteta se stvaraju ljubavlju. Odvojite vreme da zagrlite i poljubite vašu decu. U svakoj prilici im recite koliko ih volite.

• Ne slušate decu – Morate slušati vašu decu. Veoma često kada se deca ponašaju loše to je zato što ih ne slušate. Ako osete da ih slušate, neće morati da se ponašaju nedolično kako bi dobili vašu pažnju.

• Pronađite više vremena za vašu decu – Bez obzira koliko ste zauzeti, svakom detetu treba kvalitetno provedeno vreme sa svakim roditeljem. Mala količina kvalitetnog vremena punog zanimljivosti i pohvala predstavlja dug put za pravljenje srećne i jake dece. Nije potrebno mnogo. Izdvojite bar 30 minuta dnevno da provedete kvalitetno vreme sa vašom decom.

• Tražite mogućnosti za pohvalu – Ukoliko decu pohvalite za pozitivne korake koje su preduzeli u životu (kao što su dobri maniri, dobra igra, bilo koji novi uspeh i sl.), to će ih ohrabriti da pokažu dobro ponašanje i daće im veliko samopouzdanje za buduće prepreke u životu. Možete pohvaliti svoju decu na više različitih načina - verbalno: “veoma sam ponosna na tebe”, “uradio si neverovatan posao” ili posebnom nagradom kao što su igračke, specijalan izlet sa porodicom i slično.

• Budite dosledni – Ako odlučite da postavite pravila morate imati sopstvenu disciplinu da ih sprovedete sa realnim posledicama. Ako ne sprovodite pravila kako treba, ne možete očekivati da će ih deca poštovati.

• Ne omogućavajte deci da jedu previše nezdrave hrane – Morate hraniti vašu decu dobrom i zdravom hranom i na vreme. Prestanite sa slatkišima i bombonama. Hranljiva, sveža hrana je ovih godina imperativ za zdrav razvoj. Imajte na umu da previše ili premalo hrane može imati štetan uticaj na ponašanje vašeg deteta. Ponudite vašoj deci česte, zdrave obroke i užine.

• Ne gurajte trendove na decu – Pustite decu da budu deca. Ne gurajte svoje trendove i poglede na život na vašu decu. Za decu je dovoljno teško da shvate ko su ona u ovom svetu bez vašeg pokušavanja da ih pretvorite u nešto što vi niste mogli biti.

• Ne radite stvari umesto svoje dece – Nemojte previše žaliti svoje dete. Ono će steći više samopouzdanja i samostalnosti ukoliko sam obavlja svoje obaveze. Nemojte ga naviknuti da zavisi od drugih.

• Ne ponižavajte decu ispred drugih – Detetu je veoma teško kada se nađe u situaciji da se roditelj negativno ophodi prema njemu u prisustvu drugih ljudi, jer je kao i odrasli svesno svoje ličnosti i želi da ga drugi vole i poštuju. U redu je kazniti ga ispred drugih ukoliko je to zaista neophodno, ali ako se radi o ozbiljnom problemu, to treba rešiti nasamo sa detetom. Najbolji način da dete nauči da poštuje druge jeste pokazivanjem poštovanja prema njemu.

• Ne očekujte previše – Morate shvatiti da je skakanje, igranje, galama i sl. sastavi deo odrastanja vaše dece, zato ne očekujte da se ponašaju kao odrasli. Ako želite da vaš sin bude fudbalska zvezda, a on voli da svira gitaru, promenite svoja očekivanja. Nemojte imati nerealna očekivanja za svoju decu. Očekivanja koja bi trebalo da imate za njih jeste da budu srećna.

Izvor: mamaibeba

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare