Kada vaše dete pati od nedostatka samopouzdanja

Kako pomoći detetu da se oseća sigurnije u vezi samog sebe i da ima više samopouzdanja? Rutinski je naučiti decu da čitaju, pišu, crtaju ili kako da uključe mašinu za veš

Nedelja, 24.05.2015.

13:43

Izvor: B92

Default images
Thinkstock

Podeli:

Nije uobičajeno učiti decu kako da neguju svoje samopouzdanje, iako je to najvažnija stvar koju treba da nauče.

• Kako biste pomogli svojoj deci budite sigurni da ste im pokazali dovoljno ljubavi , jer kada deca odrastaju potrebne su im velike količine ljubavi. Pokažite im to svojim rečima i postupcima.

• Pomozite vašoj deci da otkriju svoje talente i ono u čemu su dobra. Dozvolite im da probaju različite sportove, hobije i aktivnosti. Ohrabrite ih da se prijave za one stvari u kojima uživaju i u kojima su vešti. Uspeh gradi samopouzdanje.

• Dajte vašoj deci da rade neke poslove u domaćinstvu. Mala pomoć deteta će mu omogućiti da se oseća sposobno, vešto i korisno, kao odgovoran član porodice.

• Ne štitite ih i ne spasavajte, pustite ih da nauče kroz sopstvenu procenu, borbu i sopstvene greške. Detetov najveći osećaj za samopouzdanje dolazi kroz lični napor i lični uspeh.

• Pohvalite vašu decu svakodnevno koristeći iskrene i posebne pohvale. Dete kreira sliku o sebi najviše kroz reakcije drugih ljudi, a naročito njegovih roditelja. Kada primetite nešto vredno pohvale, koristite opisne izjave kako biste pohvalili vaše dete.

• Pomozite svom detetu da razvije pozitivniji način gledanja na život. Nežno mu ispravljajte pesimističke izjave. Kada kaže da nešto ne može, kažite mu da pokuša ponovo i da imate poverenje u njega.

Izvor: adoption

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare