Ne preterujte s pažnjom prema deci

Roditelji koji žele deci da nadoknade sve ono što nisu imali kao mali, često mogu da preteraju.

Četvrtak, 21.05.2015.

14:57

Izvor: B92

Default images
Foto: Thinkstock

Podeli:

Aplaudirajte im kad oni to stvarno zaslužuju, kako bi stekli realnu sliku o tome šta je dobro, a šta ne

Preterano oduševljavanje na dečje postupke spada u neprimerene reakcije roditelja. Pogledaje šta bi trebalo da izbegavate ukoliko želite zahvalno i lepo vaspitano dete...Prirodno je da roditelji žele sve najbolje za svoje dete, ali ponekada preteruju u pružanju svega onog što oni nisu imali kao mali. Pre nego što se stvari otmu kontroli, pogledajte šta ne bi trebalo da činite svojim mališanima:

1. Ne činite da se stalno osećaju kao kraljevi/kraljice

Jeste važno je da učinite da se vaše dete oseća posebnim, ali ako preterujete u tome, rizikujete da kod njih izgubite autoritet, što može imati samo negativne posledice. Deca treba da osete odgovornost, a vaš zadatak je da ih vodite i dajete lični primer, a ne da radite umesto njih ili da im se divite i kada ne rade nešto kako treba.

2. Nemojte im davati previše novca

Novac je samo sredstvo, ne i cilj. Što ih ranije naučite da to razumeju, biće im bolje. Iako živimo u vremenu kada je sve lako dostupno i pristupačno, vaš posao je da kontrolišete njihove potrebe. Ako im dajete veliki džeparac i kupujete skupe igračke ili nakit dok su još mali, kao rezultat dobićete nezadovoljne i nezahvalne odrasle ljude.

3. Ne sprečavajte ih ako žele da rade

Posao je osnovna stvar za uspešnog čoveka. Svaki odgovorni odrastao čovek radi kako bi zaradio za život. Kada ih naučite da to razumeju, na pola su puta da postanu uspešne zrele osobe. Prirodno je da imate želju da ih zaštitite, ali ako preterate to može postati kontraproduktivno. Pustite ih da rade, tako će naučiti da se rad isplati i biće ponosni na sebe kada postignu nešto.

4. Nemojte ih hrabriti da ne uzvraćaju

Primati i davati, osnovno je pravilo ako želite da vaše dete nauči da u životu ima dobre odnose sa ljudima. Ne sprečavajte decu da volontiraju ili daju nešto u dobrotvorne svrhe.

5. Nemojte ih učiti da budu nezahvalni

Vi možda mislite da vaše dete zaslužuje sve što dobija i da nikome ništa ne duguje. Ali takav vaš stav ne razvija kod njih zahvalnost. Reči kao što je "hvala" su veoma važne, da ih shvate i iskreno koriste.

6. Ne ponašajte se razmaženo

Roditelji su najveći primeri svojoj deci. Dozvolite im da u vama vide osobu koja preuzima odgovornost, nemojte se samo žaliti na sve.

7. Nemojte popuštati u postavljanju granica

Deca su po prirodi razmažena, nije vaš posao kao roditelja da ih dodatno na to podstičete. Vaše je da ih naučite da se lepo ponašaju i budu razumni. Kako bi to postigli, granice moraju da se uspostave. U suprotnom vaše dete će biti raspušteno i nepristojno.

8. Ne dozvolite da uvek bude po njihovom

Na vama je da odlučite koje su to stvari koje će biti po njihovom, ali i da odredite one koje neće.

9. Ne motivišite ih nagradama za stvari koje to ne zaslužuju

Ako je vašem detetu dosadila stara igračka, a vi mu kupite novu samo kako bi prestalo da kuka, to je potpuno pogrešan razlog. Kupujte im igračke iz pravih razloga, odnosno onda kada ispune neku dužnost i kada ih zasluže.

10. Spajajte ih sa ljudima koji mogu da izgrade njihovu ličnost

Ne dozvolite da vreme provode sa razmaženom decom. Uvek je bolje odvesti ih kod babe i dede, koji će deliti iskustvo sa njima, i pored kojih će naučiti da poštuju starije. Takođe ih upoznajte sa ljudima koji se bave nekim volonterskim poslom. Pustite ih da vide kakav je osećaj kada je njima neko zahvalan.

11. Ne sklanjate dete od odgovornosti

Da, vaše dete će praviti greške, ali ako ih ne napravi, neće shvatiti kako se preuzima odgovornost za sopstvene postupke i kako se iz toga uči.

Izvor: bebac

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare