Da li je bebi hladno napolju?

Prepoznajte signale koji ukazuju da je bebi hladno tokom šetnje u zimskim mesecima.

Nedelja, 29.11.2015.

14:38

Izvor: B92

Default images
Thinkstock

Podeli:

Bebe kojima je hladno - kenjkaju, uznemirene su, plaču. Kada im pipnete ručice, hladne su. Ukoliko dođe do toga, odmah treba prekinuti šetnju. Telo malenog bića je veoma osetljivo, lako se rashladi, kao što se lako i pregreje.

Ako su nosić, uši, obrazi ili prstići postali vrlo hladni i postanu bledo sivi, može se posumnjati na promrzline. U tom slučaju, treba ODMAH uzeti bebu iz kolica, prigrliti je do svog tela - pod kaput ili jaknu, i što pre se obratiti lekaru. Promrzline mogu da budu veoma opasne i da izazovu velike ozlede.

Ukoliko nemate mogućnosti da hitno stignete kod lekara, pokušajte kod kuće da utoplite bebu - ali ne naglo, već polako. Promrzli deo tela treba zagrejati u toploj vodi, čija je temperatura nešto iznad normalne telesne temperature (oko 37 stepeni, nikako viša od 39 stepeni - proveriti termometrom!).

Mogu da se koriste obloge iste temperature - koje ne treba da se pritiskaju, a koriste se dok koža ne povrati boju. Obavezno bebi dati da sisa ili da pije topao napitak (nikako vreo!).

U slučaju da bebina koža poprimi crvenu boju, da se na njoj pojave plikovi, ili postane natečena - trebalo bi da je pregleda lekar. Najbolje je da vas poseti kod kuće, kako ne biste morali da opet iznosite bebu na hladan vazduh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare