Zahtevni roditelji su uvek nesrećni

Zahtevi da neprestano uče kako bi bili najbolji stvaraju lošu atmosferu i povećavaju stres kod dece.

Ponedeljak, 26.09.2016.

17:45

Izvor: B92

Zahtevni roditelji su uvek nesrećni
Thinkstock

Podeli:

Prvo istraživanje o zahtevnim roditeljima ne ide na ruku očevima i majkama koji žele da budu savršeni. Da su oni zapravo najnesrećniji jer su iscrpljeni i preplavljeni obavezama, pokazalo je istraživanje Kvin Meri Univerziteta u Londonu.

Ni deca ništa bolje ne prolaze, jer zahtevi da neprestano uče kako bi bili najbolji stvaraju lošu atmosferu i povećavaju stres sa kojim mališani često ne znaju kako da se izbore, pa postaju nervozni ili agresivni.

Ovo istraživanje dovelo je u pitanje raniju pretpostavku da će deca biti uspešnija ukoliko ih roditelji "guraju".

Kada je pre pet godina Ejmi Čua napisala knjigu "Borbena himna mame tigrice", mnoge žene su prihvatile njene metode vaspitanja. A one uključuju - ne prihvatiti nijednu ocenu ispod petice, ne dozvoliti deci da učestvuju u aktivnostima koje za cilj nemaju obrazovanje, zabraniti spavanje kod drugova i drugarica, a kad se domaći rad završi, sledi nagrada u vidu časova violine i klavira.

Knjiga je postala bestseler širom sveta, ali izgleda da će i autorka i njene sledbenice morati da razmisle o svrsishodnosti spartanskih metoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare