Odgajanje dece bez stresa? To je moguće uz Irenine i Aleksandrine stručne savete

Obaveze stiskaju sa svih strana, a deca uvek žele i traže svoje- pravo, vreme, objašnjenje... bez pardona i razumevanja za neka određena pravila koja važe "u svetu odraslih". Ima roditelja i koji su "osedeli" preko noći, a od kada dobijete dete samo su sekunde idilične. I to one zabeležene kamerom aparata. Ipak, i iz ove situacije postoji izlaz. Najvažnije je, prema rečima stručnjaka, prepoznati stres i kriznu situaciju i suprotstaviti se slatkim malim "neprijateljima".

Ponedeljak, 09.10.2017.

12:10

Izvor: Mariota Vlaisavljeviæ

Odgajanje dece bez stresa? To je moguće uz Irenine i Aleksandrine stručne savete
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Ključne veštine za smanjivanje roditeljskog stresa su strpljenje, samospoznaja, empatija, fleksibilnost, promišljanje i odlična organizacija vremena i aktivnosti. Što manje ekrana, a više zajedničke igre i druženja, manje briga, više šale i plesa, bavljenje sportom i muzikom.

Irena Dubak, sertifikovani trener asertivnosti i Aleksandra Solujić, psiholog i psihoterapeut, ali i iskusne mame saglasne su da idealan roditelj ne postoji. Kažu i da isti principi važe za sve roditelje ili staratelje- bilo mlađe, bilo starije.

"Pokazati strpljenje i razumevanje, postaviti jasne granice, a ostaviti dovoljno slobode unutar istih, podstaći rani razvoj i podržavati ih. Sve ovo podjednako mogu da primene i mlađi i stariji, samo je stvar želje i posvećivanja", objašnjava Irena, dok Aleksandra kaže da iskustvo stečeno tokom rađanje dece samo raset - sa brojem dece.

"Roditelji ima više iskustva kao roditelj i više poverenja u svoje sposobnosti. Poseduje praktična znanja o tome kako se dete hrani, uspavljuje, neguje. Kako dete odrasta i roditelj se suočava sa novim zadacima i izazovima i iskustvo daje poverenje da će biti kako treba jer je već bilo tako. Sa dolaskom novog deteta u porodicu roditelju predstoji sticanje iskustva kao roditelju više dece, u tome je neiskusan".

*ALT

Kada govorimo o drastanju neizbežna je i tema "srećno detinjstvo". Roditelji ga uvek priželjkuju svojo deci.

Naše sagovornice su tu vrlo kategorične- prvo treba objasniti šta znači "srećno detinjstvo", pa tek onda razmatrati da li je samo ljubav dovoljna.

"Moje mišljenje je da je ljubav neophodni sastojak u čorbi detinjsta. A veoma je bitno da se roditeljstvu pristupi odgovorno, što podrazumeva da se pripremi što bolje na razne izazove u odgajanju dece. Znati kako pomoći detetu umesto ga zastrašivati, prihvatiti dete takvo kakvo jeste bez nametanja lične volje i želje.Tamo gde vlada opuštenost i saradnja, verujem da je i odrastanje srećno", kaže Irena.

Aleksandra dodaje:

"Potrebno je još dosta toga . Pored ljubavi i zdravog razuma potrebno je i znanje. Potrebno je i poštovanje, sigurnost, briga, emotivna dostupnost i razmena, podsticanje intelektualnog razvoja, vođenje, usmeravanje, postavljanje granica".

Obe su saglasne i da razlike u odgajanju dečaka i devojčica postoje, kao i da one postaju sve jasnije s godinama. Kažu i da je najlakše opuštenim roditeljima, onima koji mogu da se dogovore o svemu sa svojom decom.

*ALT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare