Da li je plivanje dovoljno za "ispravljanje" kičme?

Česta upotreba mobilnih telefona i ostalih gedžeta, dugotrajno i nepravilno sedenje za kompjuterom i u školi i to što je složena šema pokreta čoveka zamenjena uprošćenim- glavni su razlozi nepravilnog držanja kod dece. Zato sve češće u ranijem dobu dolazi do javljanja skolioze, kifoze, ravnih leđa, a kasnije spondiloze i spondiloartroze.

Utorak, 17.10.2017.

10:55

Izvor: Super žena

Da li je plivanje dovoljno za
Foto: Privatna arhiva

Podeli:

"Problem se nikada neće rešiti ako dete samo počne da se bavi nekim sportom. Najnovija istraživanja pokazuju da to nije put kojim treba krenuti pa čak i ako je plivanje u pitanju. Naime, telo uvek teži da obavi neku radnju na njemu poznat i najlakši način, a to u slučaju postojanja asimetrija i deformiteta znači još intenzivnije korišćenje jakih mišićnih grupa i izbegavanje aktivacije slabih i sve to po pogrešnim šemama pokreta. Ne samo da se na takav način ne utiče na korekciju držanja, već se ono može još više pogoršati", kaže za portal "Super žena", Nataša Stefanović, viši fizioterapeut u ordinaciji "Leđa i Vrat".

Ona navodi da ako je prisutan deformitet u proces kineziterapije mora da bude uključena i korektivna gimnastika. U tom slučaju, ciljanim vežbanjem jačanja oslabljenih mišića i istezanjem skraćenih mišića, kao i učenjem tehnika trodimenzionalnog, rotacionog disanja po Schroth metodi aktivira se duboka muskulatura koja jedina može da deluje na ispravljanje deformiteta i lošeg držanja i prevenciju ponovne pojave istih.

"Vežbe moraju da se rade na pravilan način, poštujući osnovne principe pravilnog i simetričnog pozicioniranja tela. Dugogodišnje iskustvo i praksa pokazali su da kombinacija vežbi po Schroth metodi, kao i modifikovanih kako pilates, tako i terapeutskih vežbi daju najbolje, dugotrajne rezultate. Nestaje bol u leđima, smanjuje se ugao krivine, pacijent se osposobljava da dugotrajno održi postojeću korekciju, trajno poboljša držanje i kontroliše svoje telo u prostoru kao i da koristi pravilnije obrasce kretanja", kaže naša sagovornica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare