Da li se zavisnost od interneta zaista leči?

Kada govorimo o bolestima zavisnosti - pomislimo na pošasti droge i alkohola, prisetimo se da postoji i zavisnost od duvana, a u ove bolesti spada i kocka. U poslednje vreme sve češće govori se i o internet-zavisnosti. Nataša Kovačević, dipl. spec. pedagog, objašnjava za portal "Super žena" u čemu je posebnost ove zavisnosti, kao i kako se najlakše leči.

Ponedeljak, 20.11.2017.

11:41

Izvor: Mariota Vlaisavljeviæ

Da li se zavisnost od interneta zaista leči?
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Iako je internet-zavisnost, takoreći, u svom začetku i pogađa mahom mlađe generacije, sve češće "kači" i starije od 25-26 godina, a ni ljudi u penziji nisu pošteđeni ove moderne bolesti.

Jer, sve je na internetu, gotovo da ne postoji oblast koja nije pokrivena i zato je i sve više pristalica i sledbenika.

"Internet-zavisnost je sasvim sigurno jedina zavisnost koja se tretira na takav način da se predmet zavisnosti, internet, ne isključuje. Dakle, poenta terapije je upravo to da se zavisniku pokaže i da se on nauči da je internet nešto što treba koristiti samo ako je svrishodno i sa merom. Internet je neizbežna i važna stvar svakog segmenta modernog života, ali je samo bitno naučiti zavisnika da ga samo u te svrhe i koristi", objašnjava naša sagovornica.

*ALT

Iako nas internet-zavisnost najčešće asocira na igranje igrica, to nije uvek slučaj.

U praksi se pokazalo da je zavisnost od igrica samo jedan od oblika zavisnosti od interneta, postoje i zavisnost od internet-kockanja, zavisnost od sajberseksa, zavisnost od surfovanja kroz razne sajtove...

Ono što svima treba da bude jasno jeste da simptomi koji jasno ukazuju da postoji internet-zavisnost jesu to da osoba provodi većinu slobodnog vremena uz virtuelni svet, zapostavlja socijalni život, a okidač su sukobi do kojih dolazi.

Ako dete, tinejdžer ili bilo koja osoba negira da postoji problem, pravda se, svađa sa porodicom, kolegama ili u školi - problem nedvosmisleno postoji.

*ALT

Ono što ovu, kao i druge zavisnosti, prati jesu i određeni zdravstveni problemi. Javljaju se iscrpljenost, glavobolje, bolovi u leđima, a neretko i depresija i anksioznost.

"Lečenje zavisnosti od interneta je potpuno individualno. Ne traje isto za svakoga, već zavisi od stručnosti terapeuta i same volje zavisnika i njegove okoline da se problem reši. Najbitnije je da zavisnik shvati da ima problem", kaže Kovačevićeva, koja ima višegodišnju praksu u ovoj oblasti.

Kao i kod ostalih oblika zavisnosti, i u tretmanima internet-zavisnosti veoma je važna podrška porodice te se samim tim i porodica uključuje u tretman i to u meri koju terapeut odredi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare