Otvoreno o anoreksiji: "Super žena" i B92 poklanjaju knjige za tinejdžere

Roman "Plava" Magdalene Miković, u izdanju IK "Pčelica", njen je debitantski roman inspirisan stvarnim događajima. Portal "Super žena" i B92 poklanjaju dve knjige za najbrže. Potrebno je da pošaljete ime, prezime, adresu i broj telefona na mejl superzena@b92.net i osvojićete knjigu.

Ponedeljak, 04.12.2017.

12:25

Izvor: PR

Otvoreno o anoreksiji:
Foto: Promo

Podeli:

Magdalena je mlad autor, ali sa bogatim životnim iskustvom. Kako sama kaže, sa svojih šesnaest godina ima osećaj kao da su na nju pucali sa svih strana, ali je ona i pored toga uspela da izađe iz borbe živa.

Borba o kojoj Magdalena priča i u kojoj učestvuje Luna, junakinja njenog romana, predstavlja borbu sa opasnim neprijateljem, prikrivenim i lukavim, neprijateljem koji vas okreće protiv vas samih. Ime tog neprijatelja je anoreksija. Magdalena Miković svojim romanom razotkriva problem anoreksije, uslove nastanka, simptome, borbu sa bolešću i posledice. Zbog autobiografske pozadine roman „Plava”, za razliku od knjiga slične tematike, ne predstavlja romanesknu priču pisanu na osnovu stručne literature o ovoj bolesti.

Magdalena, i sama suočena sa anoreksijom, poseduje onu vrstu iskustva koja se ne može pronaći u literaturi. Zbog toga je dominantna karakteristika njenog romana osećaj doživljenosti i proživljenosti. Na taj način autorka stiče poverenje čitaoca, posebno onih mladih koji se mogu naći u sličnoj situaciji i opterećeni sličnim problemima. Pored nesumnjive poučnosti, roman „Plava” iznenađuje svojim književnim kvalitetom. Naracija iz prvog lica, pojačavajući utisak iskustvenosti, sigurna je, dobro perspektivizovana, starosno, socijalno i kulturološki prilagođena liku devojke Lune. Borba sa bolešću prikazana je kao gradacija. Anoreksija se ne predstavlja odmah kao problem. Luna svoje odbijanje hrane u početku doživljava kao proces samoostvarenja i dokazivanja svoje volje. I zaista, pobediti glad nije lako, to mogu samo odlučne i snažne ličnosti. Međutim, upravo u tome i jeste podmuklost ove bolesti – ona će svoju žrtvu prvo pridobiti, dati joj osećaj vrednosti i veličine duha, dati joj lažni osećaj zadovoljstva, a zatim je polako povesti u smrt.

Osoba sa anoreksijom gubi osećaj za realnost i objektivnost, narušava svoje zdravlje i ruši sve veze sa ljudima iz okruženja. To je put u smrt sa anoreksijom koja bolesnika vodi za ruku, pridržava ga, zavarava, dok on posrće i gubi orijentaciju. Povratak u stvarnost je bolan, težak i nemoguć bez podrške okoline. Magdalena Miković ambiciozno ulazi u svet književnosti kao formiran autor sa originalnim pripovedačkim stilom. Roman „Plava” biće zanimljiv njenim vršnjacima, ali i odraslima kao književno delo i informator o anoreksiji o kojoj se do skoro vrlo malo znalo i pričalo.

Aleksandra Bojović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare