Reći ili ne? Kad deca znaju da Deda Mraz postoji samo u mašti

Deca u uzrastu od osam, devet godina već shvataju da Deda Mraz ne postoji. Ako odbijaju to da prihvate, nemojte da insistirate, neka što duže veruju u magiju praznika.

Ponedeljak, 11.12.2017.

09:15

Izvor: Super žena

Reći ili ne? Kad deca znaju da Deda Mraz postoji samo u mašti
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

"Obično u uzrastu od osam, devet godina deca otkriju da im poklone za Novu godinu ostavljaju roditelji i da je postojanje Deda Mraza mit", otkrila je studija sa Univerziteta u Kanzasu.

Uprkos tome, deca često prećute da su razotrkili ovu tajnu jer žele da ih roditelji i dalje daruju za praznike.

"Deca su jako pametna i shvataju da Deda Mraz ne postoji mnogo ranije nego što to njihovi roditelji shvate", objasnio je Čarls Smit, stručnjak za dečji razvoj.

On je objasnio i da deci prava istina o Deda Mrazu ne dolazi odjednom, već postupno kroz više različiti tragova. Ono što je deci najčešće "prvi trag" su brojni Deda Mrazovi po šoping centrima i gradskim trgovima.

Iako roditeljima deluje kao graničan trenutak kada kažu da Deda ne postoji, dečji psiholozi ne pamte trenutke i traumatične reakcije dece.

Deci ne treba reći grubo da je Deda Mraz umro ili slično, već nežno. Takođe, nekada decu treba pustiti da sama objasne, pa na pitanja odgovorite pitanjima o tome šta oni misle o svemu.

Poželjno je na kraju reći i da Deda Mraz može zauvek da postoji u dečjoj mašti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare