"Super žena" i B92 poklanjaju posebne knjige za bebe

Portal "Super žena" i B92 poklanjaju dve knjige za najbrže. Potrebno je da pošaljete ime, prezime, adresu i broj telefona na mejl superzena@b92.net i osvojićete knjigu. Ovog puta poklanjamo "Crno bele knjige za bebe" koje je objavila IK "Pčelica".

Ponedeljak, 11.12.2017.

11:37

Izvor: PR

Foto: Promo

Podeli:

"Bebine specijalne crno-bele knjige" izdavačka kuća "Pčelica" je objavila u saradnji sa najvećim svetskim izdavačem knjiga za decu, britanskim "Ozbornom". Ove knjige su specijalno dizajnirane za usmeravanje bebinog fokusa čineći bebin vid boljim.

Koliko je čulo vida važno, govori nam i podatak da ono prikuplja oko 80 odsto svih informacija iz spoljnjeg sveta. Vid tek rođenog deteta je oko 20 do 30 puta lošiji nego kod odraslih. Bebin vid se brzo poboljšava tokom prvih šest meseci. Tek u uzrastu od sedam meseci beba može da vidi skoro jednako dobro kao odrasla osoba. Novorođenče se rađa formiranog čula vida, ali njegov mozak nije dovoljno zreo da analizira slike niti da šalje poruke oku o onome što vidi. Kako se mozak razvija, tako se poboljšava i bebin vid. U prvim mesecima života dete još ne može kontrolisati mišiće koji pokreću očnu jabučicu, pa ne može zaustaviti pogled na jednom predmetu, tj. nije u stanju da fiksira predmet. Tu sposobnost stiče tek u 4. mesecu.

U 6. mesecu su stvoreni preduslovi za pravilno formiranje binokularnog vida, odnosno vida u kojem se koriste oba oka zajedno. Pokreti očiju tada postaju koordinisani. Zabluda je da bebe ne raspoznaju boje. Raspoznaju ih od rođenja, ali samo kontrastne, crno-belo, žuto-ljubičasto, plavo-narandžasto i crveno-zeleno.

Već u uzrastu od 2. meseca savetuje se vežbanje koje pomaže razvoj čula vida. Ono što stimuliše bebin vid su igračke i slike jarkih boja, ali takođe i debele linije i izrazito crno-beli oblici koji privlače bebinu pažnju.

Upravo su na tim saznanjima i s ciljem podsticanja razvoja bebinog vida i osmišljene knjige edicije "Bebine specijalne crno-bele knjige". U četiri tematske knjige "Bebe", "Lica", "Napolju" i "Životinje" bebe će, upoznajući se sa pojmovima iz svog najbližeg okruženja, vežbati čulo vida kroz fokusiranje na određeni predmet. Visokokontrastne crno-bele ilustracije specijalno su dizajnirane da usmeravaju bebin pogled na konkretan predmet, razvijajući bebin vid. "Specijalne bebine crno-bele knjige" dostupne su kao pojedinačna izdanja, ali i kao komplet sa poklon-kutijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare