Praktični saveti

Šta je zdravije - crno ili belo grožđe?

Ovi slasni plodovi sadrže vredne vitamine i minerale, ali i druge hranjive materije koje imaju pozitivan učinak na zdravlje.

Sreda, 02.09.2015.

12:48

Izvor: zadovoljna.hr

Default images
foto: thinkstock

Podeli:

Crno grožđe

Crno grožđe obiluje antioksidantom resveratrolom, koji blagotvorno deluje na ljudski organizam, a posebne kardiovaskularni sistem. Reservatrol sprečava zgrušavanje krvi i oduzetost srčanog mišića, podstiče cirkulaciju, ublažava upalne bolesti creva, a pozitivno deluje i kod dijabetesa.

U crnom grožđu nalaze se i flavonidi antocianini koji se bore protiv slobodnih radikala u telu, a sadrže i značajne količine beta karotena, magnezijuma, bakra, kalcijuma i gvožđa, kao i vitamina C, K i E.

Belo grožđe

Belo grožđe nema toliko hranjivih materija kao ono crno, ali to ne znači da bi trebalo da ga izbegavate. Naime, ono je dobar izvor vitamina A, C i K, i nekih minerala poput kalcijuma i gvožđa.

Nutricionisti napominju da ovo voće rešava probleme s probavom, ali i da ima manje oksalne kiseline od crnog grožđa koje su neke studije povezale sa stvaranjem bubrežnih kamenaca.

U umerenim količinama, pak, obe vrste dobar su saveznik zdrave ishrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare