Praktični saveti

Deset namirnica koje se moraju naći u vašem zamrzivaču

Ovih 10 namirnica je vrlo korisno imati u zamrzivaču, mogu vam uštedeti vreme u pripremi i ulepšati ukus jelu...

Sreda, 13.07.2016.

15:42

Izvor: stvarukusa.rs

Deset namirnica koje se moraju naći u vašem zamrzivaču
Thinkstock

Podeli:

Led

Možda zvuči poprilično banalno, ali iznenadili biste se koliko ljudi ne drži kalupe za led u zamrzivaču. Šta ako vam u goste dođu prijatelji na ručak, a vi poslužite Džin i tonik kao aperitiv bez leda. To bi bio definitivan promašaj. Izbegavajte napitke ohlađene na sobnoj temparaturi.

Grašak

Postoji pregršt razloga zašto bi se grašak trebao naći u vašem zamrzivaču. Prvenstveno, spada u onu grupu povrća koja se momentalno otpusti nakon vađenja iz zamrzivača. Ako vam ikada nedostaje prilikom pripreme ručka malo zeleniša, samo prokuvajte malo graška, prekrijte ga puterm dok je vreo i uživajte u obroku. Takođe, smrznuti grašak je jako koristan kod neplaniranih povreda poput uganutog zgloba ili čvoruga na glavi.

Slanina

Ono što je interesantno kod slanine jeste da posežete često za njom kada se opustite sa društvom uz koju čašicu pića, a to uglavnom nije situacija u kojoj ste u mogućnosti da se šetate do marketa.

Pakovanje slanine u zamrzivaču je kao sigurica za neplanirane "proslave".

Domaći bujon

Najbolja stvar u vezi zaliha bujona jeste da ostanu ogrome količine nakon jedne pripreme. To je odlično do onog trenutka kada vam za zamišljeni specijalitet zatreba mala količina od toga što ste zamrzli, pa se nameće pitanje kako odmrznuti količinu za jednu porciju? Da biste izbegli ovaj problem, predlažemo da ga izlijete u kalup za led i tako zamrzavate praktično količine za manje porcije.

Sledeći put kada vam zatreba, samo istisnete kocku do dve, potopite u šerpu i ručak je gotov u trenu.

Ostaci od obroka

Ukoliko se često nađete u situaciji da kuvate za jednu osobu, onda znate koliko je teško odmeriti porciju. Umesto da se mučite u adaptiranju recepata za manje porcije, slobodno napravite jedan lep ručak za 4 osobe, podelite ga na željene porcije i spakujte u zamrzivač. Prednost toga je što ćete uvek imati spreman obrok za one dane kada naleti gužva i nemate vremena da ga pripremite.

Ljuta papričica

Možda je ne koristite često, ali kada se opredelite da jelo obogatite njome ništa je drugo ne može zameniti. Najbolji način da ih sačuvate jeste da par ljutih papričica stavite u kesicu i spakujete u zamrzivač. Kada vam zatrebaju za vaš sledeći specijalitet, samo ih izvadite, ubacite u jelo pa pravo u rernu. Višak možete uvek iznova vratiti u zamrzivač.

Hleb

Da budemo iskreni, čitava vekna hleba nije osmišljena za malo domaćinstvo. Ukoliko kao i mnogi koristite hleb samo kao tost za doručak ili prilog uz neki ručak, držite ga uvek u frižideru. U tom slučaju nećete morati da brinete da li će pozeleneti pre nego što ste stigli do polovine.

Smrznuto voće

Kesice smrznutog voća uvek dobro dođu ukoliko volite da pravite smuti za doručak, a najbolje od svega je i to što ne morate da ubacujete dodatni led u blender da bi bio tako hladan i svež. Ubacite ih u piće da se ohladi i dobije lepu aromu. Kada ovo isprobate, pitaćete se zašto to niste probali ranije!

Puter

Naravno da je puter jedna od stvari koje obavezno morate držati u frižideru, ali ovde se radi o sigurnoj rezervi. Kocka putera neće zauzeti mnogo mesta u vašoj komori, a spasiće vam život u periodu praznika kada vam padne na pamet da spremite neki lep kolač, a nijedna prodavnica ne radi.

Sladoled

Može li se zamisliti zamrzivač bez sladoleda?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare