Praktični saveti

Morska riba i na srpskoj trpezi: Naučite da pravite hvarsku gregadu

Beogradski kuvari Nenad Lučić i Đura Zorić otkrili su za portal “Super žena” koliko je realno da morska riba bude zastupljena na našoj trpezi, čak iako more nemamo i podelili sa nama sjajan recept za hvarsku gregadu.

Utorak, 07.02.2017.

13:27

Izvor: B92

Morska riba i na srpskoj trpezi: Naučite da pravite hvarsku gregadu
foto: screenshot

Podeli:

Čak iako nismo na moru, nema razloga da morska riba ne bude zastupljena na srpskoj trpezi.

“Ponuda morske ribe zavisi od ulova i sezone. Iako na moru riba može da se dobije po ulovu, a ovde tek dan kasnije – isti je kvalitet. Iako je more od Beograda daleko mi smo povezani sa morima do kojih možemo da dođemo”, kaže Đura Zorić.

O predlozima morske ribe koju možete pripremati govorio je i njegov kolega Nenad Lučić.

“Imate varijantu brancina i orade, onda smrznuti oslić koji je vrhunski. Ribu ne morate uvek da pržite već i da kuvate sa crnim lukom, krompirom i maslinovim uljem. Hvarani to nazivaju gregada, a zapravo svaka zemlja koja izlazi na more ima taj specijalitet”, rekao je za naš portal i istakao koliko je važno da deci od malena približimo ribu – “Možete da im pravite paštetu, pohujete, samo da što pre shvate koliko je riba važna u ishrani”

Naši kuvari ugostili su kolegu Juricu Tomičića sa kojim će pripremati morske specijalitete u narednih mesec dana do kada traju 13. tradicionalni Dani Hvara u zemunskom restoranu “Šaran”. Dani hvarske kuhinje ove godine imaju i humani karakter.

“Od prošle godine Hvarske dane započinjemo donacijom deci Prihvatilišta. Znam da svi ljudi koji dođu uživaju u hrani i vinu, a sada želim da ti mališani dobiju barem osnovno i time smatram da je naša mislija potpuna”, rekao je Tomičić za “Super ženu”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare