Lepota žene

Kad šminka zaboli: Sprečite svrab lica, isušene usne i pojavu bubuljica

Upotreba šminke veoma često ima efekte koji se negativno odražavaju na vaše lice. Sprečite ih na vreme.

Petak, 17.04.2015.

13:24

Izvor: Cosmopolitan

Default images
Foto: Thinkstock

Podeli:

Razlozi zbog kojih vas peku oči, koža svrbi ili vam iskaču bubuljice mogu biti različiti. Ali ako ovo izaziva šminka, evo koji su razlozi za to i kako možete da rešite ovaj problem.

Maskara izaziva da vam suze oči

Razlog

Ovo se najčešće dešava kada je maskari istekao rok trajanja. Ovom kozmetičkom proizvodu rok ističe samo 3 meseca posle otvaranja zbog toga što je mračna i vlažna unutrašnjost maskare idealno mesto za stvaranje bakterija. Pored ovoga, ako se sasušila, dolazi do stvaranja grudvica koje lako mogu završiti u vašem oku i dodatno izazvati iritaciju. Naravno, može se desiti i da ste alergični na maskaru određenog brenda.

Rešenje

Ukoliko je u pitanju alergija, počnite da koristite hipoalergijske maskare. Ali ukoliko je u pitanju vaša zaboravnost, namestite na telefonu podsetnik koji će vas obavestiti da je isteklo 3 meseca od kada ste otvorili proizvod i tako ćete izbeći da ga koristite posle isteka roka trajanja.

Karmin vam isušuje usne

Razlog

Pigmenti koji se nalaze u ruževima, pogotovu onima mat teksture, puderasti su i sprečavaju prolazak vlage u usne. Na ovaj način oni ostaju dugo postojani, ali dolazi do isušivanja usana.

Rešenje

Ukoliko ste ljubitelj mat ruževa, pre nego što ga nanesete, na usne obavezno stavite balzam koji će hidrirati kožu i trudite se da jednom nedeljno uradite blagi piling kako biste odstranili mrtve ćelije kože. Ako volite sjajnije ruževe, na tržištu su se pojavili hidratantni ruževi koji usne i neguju, a takođe ima i ruževa koji u sebi ne sadrže vosak koji je velikim delom zaslužan za isušivanje usana.

Posle manikira, svrbi vas lice

Razlog

Sastav lakova za nokte je takav da može izazvati osip na koži ukoliko odmah posle nanošenja dodirnete lice, a pogotovu predeo oko očiju. Kod pojedinih osoba dolazi do ovakve reakcije zbog formaldehida, dibutil-ftalata i toluena koji ulaze u sastav lakova.

Rešenje

Ili potražite lakove koji u svom sastavu nemaju ove tri komponente koje izazivaju iritaciju kože, ili se trudite da posle manikira ne dodirujete lice prstima neko vreme. Mnogi brendovi lakova izbacili su iz svog sastava sastojke koji mogu izazvati eventualnu iritaciju kože, a ukoliko ste skloni ovom problemu, pre manikira proverite sastav laka.

Kada stavite senku, oči vam oteknu i budu crvene

Razlog

Za početak proverite da li je istekao rok trajanja senke koju koristite. Ukoliko to nije problem, može da se desi da vam ne odgovara forma u kojoj se senka nalazi. Crvene oči su jedan od najčešćih problema koji se javljaju kod osoba koje koriste senku u prahu. Sitne čestice veoma lako mogu da upadnu u oko i da ga iziritiraju.

Rešenje

Kako biste bili sigurni da neće doći do iritacije oka, počnite da koristite kremaste senke za oči. One se lako nanose, predivnih su boja, a ne postoji opasnost od krunjenja i upadanja sitnih čestica u oko.

Od pudera vam iskaču bubuljice

Razlog

Kada je reč o puderima, najbitnije je pronaći onaj koji po svom sastavu i teksturi odgovara tipu vaše kože. Ukoliko imate masnu kožu sa proširenim porama, pogrešan izbor može izazvati zapušavanje pora i stvaranje bubuljica. Do ovog problema može doći i zbog bakterija koje se mogu stvoriti na sunđeru ili četki za nanošenje pudera.

Rešenje

Pre nego što kupite puder, proverite koji je za tip vaše kože i prvo uzmite tester kako biste proverili da li joj prija ili ne. Ukoliko pri nanošenju koristite sunđer ili četku, jednom nedeljno ih perite ili ih zamenite novim. Na ovaj način sprečićete nastajanje bakterija na njima. Ono što je takođe veoma bitno jeste da puder nikada ne nanosite na lice koje prethodno nije dobro očišćeno.

Izvor: cosmopolitan

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare